"Ahıra çevirmedi, tamir ettirdi"

Akit gazetesinin, İsmet İnönü’nün camileri ahıra çevirdiğine dair asılsız iddialarına tarihçi Sinan Meydan cevap verdi.

"Ahıra çevirmedi, tamir ettirdi"

Akit gazetesi dün İsmet İnönü’nün camileri ahıra çevirdiğini, bu camilerden birinin de Karaman’daki Sadettin Ali Bey Mescidi olduğunu yazmıştı. Daha önce de gündeme gelmiş bu iftiralara bir yanıtta tarihçi Sinan Meydan’dan geldi. Aydınlık’a konuşan Meydan şunları söyledi:

“Ortaya bayat iddialar atılıyor. Camileri ahır haline getirenler Yunan işgal kuvvetleridir. İsmet İnönü ise ahır olan camileri onarmıştır. Arşiv bunu kanıtlayan belgelerle doludur. 1927 yılında çıkarılan kanunla ihtiyaç fazlası olan camiler tasnif edilmiştir. Türkiye’de o dönemde 28 bin küsur cami vardır. Bu camilerden işgal kuvvetlerince tamir edilemeyecek duruma getirilenlerin bir kısmı devlet tarafından elden çıkartılmış.

Şuan bu istismar ediliyor. Savaşın zorlu koşulları nedeniyle zaman zaman depo olarak kullanılan camiler vardır. Bu camilere mühimmat yığılmıştır. İsmet İnönü tarafından ahır yapılması, din düşmanı olması tamamen palavradır. Bu konuda ki münferit örnekler ise Atatürk ve İnönü’den habersiz meydana gelmiştir.”

O CAMİYİ İNÖNÜ TAMİR ETTİRDİ

Haberde bahsedilen Sadettin Ali Bey Mescidi’ne yönelik asılsız iddialara ise Meydan şu sözlerle yanıt verdi: “Bahsedilen caminin İnönü tarafından tamir edildiğinin kanıtlı belgeleri mevcut. İnönü’nün o camiyi ahır yaptırdığına dair belge mi var? Bunlar uydurma iddialar.”

BAYAT İDDİALARA SON VERİLSİN

Meydan sözlerinde Adnan Menderes’in İstanbul’da yıktırdığı 60’a yakın camiden müfredatta bahsedilmediğine de değinerek şöyle devam etti:

“İnönü, başka amaçla kullanılan camilerin olduğunu fark etmiş ve bu camilerin boşaltılmasını, onarılmasını istemiştir. İnönü döneminde Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde 1 milyona yakın bir bütçe ayrılmıştır. Bu bütçe ile 100’e yakın cami o dönemde onarılmıştır. Biz bu yalanı bütün belgeleriyle 2013-2014 yıllarında çürüttük. Cami konusunda iki isimi unutmayalım, Vahdettin ve Adnan Menderes. Vahdettin işgal kuvvetlerine İstanbul Taksim’deki Mehmetçik Cami’ni 7 bin lira bedelinde bir ücretle satmıştır. Menderes’in sadece İstanbul’da yıktırdığı 60 civarı tarihi cami vardır. Bizim müfredatlarımızda bundan bahsedilmez. Bu bayatlamış ve belgelerle çürütülmüş iddiaları yeniden ısıtıp gündeme getirmişler. (Sıla KEMAHLI/ Aydınlık)

 

Tarih:
Diğer Haberler