Cumhuriyet Mucizesi Yaşıyor: Yatılı Bölge Okulları

Yatılı Bölge Okulları, 1923 yılından bugüne en ücra köşedeki köylerde yaşayan yoksul çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayakta.

Cumhuriyet Mucizesi Yaşıyor: Yatılı Bölge Okulları

Aydınlık'tan Füsun İkikardeş, Sarıkamış’ın Nisan ayında bile karlar altındaki köylerinden gelip eğitim alan öğrencilerin olduğu Şehit Taner Baran Yatılı Bölge Okulu’nda ki gözlemlerini aktardığı yazısı, Cumhuriyetimizin kimsesizlerin kimsesi olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Yazıyı okuyucularımıza sunuyoruz.

Kars Sarıkamış’da karlar arasındaki Şehit Taner Baran YBO’da ne kadar isabetli bir iş yapıldığına tanık olduk.

Şarkı, her ne kadar “Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür” dese de, bu kez gittik, gördük. Sarıkamış’ın Nisan ayında bile karlar altındaki köylerinden gelip eğitim alan öğrencilerin olduğu Şehit Taner Baran Yatılı Bölge Okulu’ndayız (YBO). Kar yolları kapattığından ve maddi olanaklar elvermediğinden ilk dört yıldan sonra 8’inci sınıfa kadar eğitimlerine yatılı olarak devam eden çocukları tanıdık. YBO’lar “Nüfusun dağınık ve az olduğu köy ve mezra gibi yerlerde, yoksul ailelerin çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamak” üzere, 1923’te proje olarak ortaya atılmış ve bugünlere gelinmiş. Yurt çapında 302 YBO, yoksul köy çocuklarına eğitim olanağı sunuyor. Okullarda yatılı öğrencilerin giyecek, yiyecek, barınma ve eğitim ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor. Bu okulların eksikleri yok mu? Var elbette.

ÖĞRETMEN DEVLETTEN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kendi öz kaynakları yanısıra, ihtiyacı olan YBO’lara destek için toplumsal hizmet ve eğitime katkı sunmak isteyen kurum ve kuruluşlarla işbirliğine giriyor. Bu kurumlardan biri de Eczacıbaşı Holding. Topluluk, 2007 yılında başlattığı Hijyen Projesi kapsamında ihtiyaç sahibi Yatılı Bölge Ortaokulları’nın (YBO) banyo ve tuvaletlerini kendi ürünleriyle yeniliyor, hijyen eğitimi veriyor. Bir önemli katkı da, bilim, müzik ve resim alanlarındaki destek. YBO’larda atanmış müzik ve resim öğretmenleri var ancak sınıf ve malzemelerde eksik olabiliyor. Eczacıbaşı ise gönüllüleri aracılığıyla bir müzik sınıfı yapılmasına destek oluyor. Enstrüman ve sıra alımı, kütüphanesi olmayan okullardaysa kütüphane kuruluşu ve kitap bağışı sağlıyor.

KIZ ERKEK ÖĞRENCİ EŞİTLİĞİ

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, bakanlıkla Eczacıbaşı arasındaki protokol hakkında bilgi verdi ve 10 yıllık sonuçları özetledi. Buna göre, ülke genelinde 51 yatılı bölge ortaokulunda ıslak zemin çalışmaları, 14 okulda ise müzik odaları oluşturuldu. Hangi okullara yardım alınacağına ise MEB yetkililerinin yönergesiyle birlikte karar veriliyor. Dr. Gençoğlu’nun YBO sayısına ve niteliğine ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

“YBO, okulu olmayan yerleşim birimlerindeki çocuklar ile taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamına alınamayan çocukların okula erişimlerini sağlayarak, yüzde 100 okullaşmayı hedeflemekte. Ülke genelinde 63 ilimizdeki okullarda 19 bin 577 kız, 23 bin 659 erkek olmak üzere 43 bin 236 öğrenci yatılı olarak; 16 bin 673 kız, 16 bin 661 erkek olmak üzere toplam 76 bin 570 öğrenci öğrenim görmektedir. YBO’ların niteliklerinin artırılarak ev ortamlarına dönüştürülmesi için; uyum problemi yaşayan çocukların ailelerinin misafir edilerek problemin giderilmesi amacıyla aile misafir odaları oluşturulmuş, yatakhaneler koğuş tipinden oda tipine dönüştürülmüş, banyolar hamam tipinden kabin tipine dönüştürülmüş, yemekhanelerde yemek sunumu porselen tabakla yapılmış, ders çalışmalarına destek olmak amacıyla kütüphaneleri ve sosyal, sportif, kültürel etkinlikler için oyun odaları, müzik ve resim atölyeleri oluşturulmuştur.”

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler