Doktor Babası İçin Geliştirdiği Proje Dünya Birincisi Oldu

Lise öğrencisi Elifnaz Şentürk, doktor olan babasının aşı muhafazasında yaşadığı sorunları çözmek için geliştirdiği projesiyle Dünya birincisi oldu

Doktor Babası İçin Geliştirdiği Proje Dünya Birincisi Oldu

Lise öğrencisi Elifnaz Şentürk, aile hekimi olan babasının aşı muhafazasında yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için geliştirdiği "ısıtma ve soğutma sistemlerini bir arada kullanarak sıcaklığı sabitleyen çoklu odalı cihaz" projesiyle "Bilimsel Proje Yarışması"nda dünya birincisi oldu.
Brezilya'da ekim ayının son haftasında düzenlenen ve 21 ülkeden 400 civarında çalışmanın katıldığı Mostratec Bilimsel Proje Yarışması'nda, Karşıyaka Anadolu Lisesinin 11. sınıf öğrencisi Şentürk, "materyal mühendisliği" dalında dünya birinciliğini Türkiye'ye kazandırdı.

Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının doktor olduğunu, bu nedenle mesleği sırasında yaşadığı sorunlara küçük yaştan beri tanıklık ettiğini belirtti.

 

Babasından, insan sağlığı için hayati önem taşıyan kan ve kan ürünleri, aşı, ilaç, serum ile nakil için alınan organların muhafaza edildiği yerlerin sıcaklığının doğru ayarlanması gerektiğini, aksi takdirde kullanılmaz hale gelebildiklerini öğrendiğini aktaran Şentürk, bu nedenle babasının aşıların bulunduğu dolaplardaki sıcaklık değişimi nedeniyle zaman zaman geceleri iş yerine gittiğini, bazen il dışında olmasına rağmen tatilini yarıda keserek aşıları kurtarmak için dönmek zorunda kaldığını anlattı.

 

Şentürk, sağlık sektöründe kullanılan cihazların sıcaklığı sabit tutma gibi bir özelliğinin bulunmamasından yakınan babasına çözüm sunmak için yola çıktığını, aklındaki proje için ısıtma ve soğutma sisteminde çalışan ustalar ve bilgisayar yazılımcılarından destek aldığını ifade ederek, "Hastanelerde, kan merkezlerinde, eczanelerde kullanılan buzdolaplarında sadece soğutma sistemi olduğundan sıcaklık sabit tutulamıyor. Dolayısıyla bu durum hassas sıcaklık gerektiren, farklı ısı değerlerinde kullanılmaz hale gelebilen başta nakil için bekletilen organlar olmak üzere, kan, kan ürünleri, aşı, ilaç ve serumları kullanılmaz hale getirebiliyor." diye konuştu.

 

Bu projenin (belki bir papaz eriğini islamlaştırıp imam eriğine çeviremese de) insanlık adına çok faydalı bir buluş olduğu aşikar. Umrarız ki böyle parlak fikirli arkadaşlarımızı artık TÜBİTAK da farkedebilir. Elifnaz arkadaşımızı tebrik ediyoruz.

 

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler