Ek Yerleştirmeler Başladı!

Yapılan tercihlerde istediği sonuçları alamayan öğrenciler için ek yerleştirmeler başladı.

Ek Yerleştirmeler Başladı!

2017 Ek yerleştirmeler 25 Ağustos'ta başladı.

Yararlanmak için 2017 ÖSYS'ye başvurmuş olmak gerekiyor. Ancak tercih yapmayan ya da herhangi bir program için tercih yapıp yerleşemeyen veya istediği sonucu elde edemeyen adaylar ek yerleştirmelere başvurabiliyor.

Ek yerleştirme kontenjanlarını olusturan ana etmenler 2017-ÖSYS merkezi yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması.

Ek yerleştirmelerden ilk yerleştirme sonuçlarında herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş ya da açıköğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olan adaylar yararlanabilecek. Ayrıca Özel Yetenek Sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrenciler de ek yerleştirme tercihi yapabilecekler. Ama kayıt olunsun veya olunmasın ilk yerleştirmelerde herhangi bir yere yerleştirilen adaylar ek tercih yapamayacak.

"EK Yerleştirme Kılavuzu"nda hangi üniversitenin hangi bölümlerinde ne kadar kontenjan boşluğu yer aldığı detaylı bir şekilde yazılı. Kılavuza aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan en fazla 24 tercih yapabilecekler. Ancak genel yerleştirmede yapıln tercihleri ek yerleştirmede geçerli olmayacak. Yeniden bir liste oluşturup tercihleri gerçekleştirmek gerekiyor.

Tercih işlemleri TC Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr adresinden yapılacak. 
Ek yerleştirme ücretleri bu yıl 15 TL olarak belirlendi.

Yerleştirmeler her programın boş kontenjanı kadar yapılacak. Yerleştirme işleminde söz konusu bölümü tercih eden en yüksek puanlı adaya öncelik verilecek.
Ayrıca bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmayacak.
Yerleştirme yapıldıktan sonra değiştirme imkânı yok. Merkezi ek yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değil.
Yerleştirme sonuçları http:// sonuc.osym.gov. tr adresinden duyurulacak fakat ayrı bir sonuç belgesi basılmayacak veya sonuçlar adayların adreslerine gönderilmeyecek.

Üniversitelere ek yerleştirme ile yerleşen öğrenciler için kayıtlar 13-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ek yerleştirme döneminde yükseköğretim kurumlarına elektronik kayıt da yapılmayacak. Bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar başvurularını bireysel yapmaları gerekiyor. 

 

Ayrıca bir çok uzman ve üniversite rektörleri adaylara tavsiye olarak ek kontenjan döneminde tercihlerini kullanma konusunda kararlı olmalarını öneriyor. 

Tarih:
Diğer Haberler