İlhan Berk Kütüphanesi Bu Sergide!

Yapı Kredi Kültür ve Sanat Merkezi, İlhan Berki 100. doğum yılında ‘Şiir Her Yerdedir - İlhan Berk 100 Yaşında’ sergisi ile anıyor.

İlhan Berk Kütüphanesi Bu Sergide!

Yapı Kredi Kültür ve Sanat Merkezi, İlhan Berki 100. doğum yılında ‘Şiir Her Yerdedir - İlhan Berk 100 Yaşında’ sergisi ile anıyor. Sergisinin küratörü Dr. Necmi Sönmez şairin özgünlüğünü şöyle tanımlıyor: ‘İlhan Berk’in dili, Türkçe’yi bir operatör gibi kesiyor, bölüyor ve bir tür gerçeküstücü bir dili yaratıyor’

Modern Türk şiirinin öncülerinden İlhan Berk, 100. doğum yılında Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde, “Şiir Her Yerdedir - İlhan Berk 100 Yaşında” sergisiyle anılıyor. Şairin üretim sürecine odaklanmış sergi altı bölümden oluşuyor: “Omurga/25 Şiir Kitabı”, “Evren/Resimler”, “Yörünge/Kitaplık”, “Kılavuz/Defterler”, “Kabuk/Eşyalar” ve “Harfler/Formlandırma Çabaları”. Şaire ve sergiye dair merak edilenleri serginin küratörü Dr. Necmi Sönmez ile konuştuk. Sergi 20 Ocak’a sanatseverleri ağırlayacak.

Sergi içerisinde neleri barındırıyor?

Sergimiz İlhan Berk’in 100. yaşına basması sebebiyle onun şiir dünyasına, yaratım evrenine ve tüm etkinliklerine, İlhan Berk’lik yapmadan bakmayı hedefliyor. 6 ayrı bölümü var. İlhan Berk’in şiirlerini, el yazısıyla tuttuğu günlüklerini, çalışma defterlerini, resimlerini, çizimlerini ve kütüphanesini ele alıyoruz. Kendisinin vefatına kadar kullanmış olduğu kütüphanesi, İlhan Berk kitaplarını nasıl bırakmışsa o haliyle burada sergileniyor. Resim malzemelerinin, daktilosunun, kişisel eşyalarının gösterildiği bir müze odası hazırladık. Defterlerinden, orijinal günlüklerinden hazırlanan videolar da var.

Şairin dünyasını aydınlatan bu kütüphaneden bahseder misiniz?

İlhan Berk Manisa’da doğuyor ve hayatının büyük bir kısmı Manisa’da geçiyor. Dolayısıyla taşrada yaşıyor ve Fransızca öğretmenliği okuyor. Öğretmenlik okuduğu döneme kadar kendisinin kullandığı bir kitaplığı yok. Halk kütüphanelerine gidiyor. Medreselerdeki, camilerdeki kitaplıklardan faydalanıyor. Kendisine ait ilk kitaplığını, 1940’lardan itibaren oluşturduğunu düşünüyoruz.

Tarih:
Diğer Haberler