İmam Hatipler Boş Kaldı

TEOG’da ilk yerleştirmede Anadolu İmam Hatip Liseleri kontenjanlarını dolduramadı. Buna karşın; Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri tamamen doldu

İmam Hatipler Boş Kaldı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde yerleştirmelerin ardından Anadolu İmam Hatip Liseleri boş kaldı. 14 yıkdur Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde aslan payını alan imam hatipler boş kalırken Anadolu Liseleri ile Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri tamamen doldu. Kontenjanların açıklanmasının ardından İstanbul’da imam hatiplerin 6’da birinin, Ankara’da 4’te birinin İzmir’de ise neredeyse yarısının boş kaldığı ortaya çıktı.

AKP hükümetinin 2016 yılı MEB bütçesinde Genel Ortaöğretim Kurumları’na yapılacak yatırım ödeneği 583 milyon 552 bil 800 olarak belirlendi. Buna karşılık Din Öğretimi Okulları’na yapılacak yatırım 744 milyonu buldu. Son 14 yılda talep olduğu öne sürülerek İmam Hatip Liseleri’nin sayısı 3 kat arttı. Son TEOG yerleştirmelerinde İstanbul genelinde İmam Hatip Liseleri’ne 29 bin 684 kişilik kontenjan ayrılırken Fen ve Sosyal Bilimleri Liseleri’nin kontenjanı yalnızca bin 140 oldu. Yerleştirmelerin ardından ortaya çıkan tablo İmam Hatip Liseleri’ne söylendiği gibi talep olmadığını gösterdi.

 

İstanbul’da 29 Bin Kişilik Kontenjan

İstanbul genelinde 29 bin 684 lise 1’inci sınıf öğrencisinin eğitim görmesi için ayrılan Anadolu İmam Hatip Lisesi kontenjanları dolmadı. Kentte 5 bin 575 İmam Hatip Lisesi kontenjanı boş kaldı. 8 bin 262 lise 1’inci sınıf öğrencisinin yerleşmesi beklenen Ankara’da da 2 bin 361 kişilik kontenjanı tercih eden olmadı. İzmir’de ise İmam Hatip Liseleri’nin neredeyse yarısı boş kaldı. 7 bin 315 kişilik kontenjanın 3 bin 189’u tercih edilmedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırım bütçesinde İmam Hatip Liseleri’nden çok daha az pay alan Anadolu Liseleri ile Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri ise en çok tercih edilen okullar oldu. İstanbul’da 1 Fen Lisesi ve 1 Sosyal Bilimler Lisei’nde 1’er kişilik boşluk kaldı. İstanbul’daki Anadolu Liseleri’nde de aynı şekilde boş kontenjan neredeyse kalmadı.

İlk yerleştirmede istediği liseyi kazanamayan ve genel liselere nakil olmak isteyen öğrenciler için zorlu süreç önceki gün başladı. Uzmanlar, özel okullara kaymalar oldukça kontenjanlarda az da olsa boşalma olabileceğini sürecin sıkı takip edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

(Özlem Konur Usta/Aydınlık)

Tarih:
Diğer Haberler