Kitle örgütlerinden Atatürksüz müfredat taslağına karşı ortak açıklama

Demokratik kitle örgütleri, Atatürk'ü okul derslerinden çıkarmayı öngören müfredat için “Reddediyoruz, karşı devrim girişimlerini savuşturacağız" dedi

Kitle örgütlerinden Atatürksüz müfredat taslağına karşı ortak açıklama

Eğitim, kadın ve öğrenci örgütleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı yeni müfredat taslağına karşı bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Sekiz örgüt adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Zekeriya Çakmak, askıya çıkarılan müfredatın bir karşı devrim girişimi olduğunu ve Türkiye'yi geriye götüreceğini söyledi. Zekeriya Çakmak, derslerden evrim teorisinin çıkarılmasının bilime karşıt bir girişim, Atatürk'ten söz edilmemesinin ise Türkiye karşıtı bir tutum olduğunu vurguladı. Çakmak özetle şunları söyledi: “Bu program incelendiği zaman şunları görüyoruz: Atatürk ve Türk milletinden bahsedilmiyor. Ulus bilinci yok sayılıyor, bunun yerine tarikat ve cemaatler öne çıkarılıyor. Biyoloji ders programından evrim teorisi ve Darwin çıkarılıyor. Eski programdaki 'Atatürk ilkelerine ve inkilaplarına aykırı ifadelere yer verilmemelidir' ifadesi kaldırılıyor. Cumhuriyet devrimiyle kazanılan bütün haklar sorgulanıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin darbelerle anılan bir kimliğe büründürüldüğü görülmektedir. Bu program, cumhuriyet eğitimini ve kurumlarını ortadan kaldırma girişimidir. Buna karşı bütün gücümüzle mücadele edeceğimizi buradan haykırıyoruz. Müfredatı reddediyoruz. Karşı devrim girişimlerini savuşturacağız.”

Toplantıda konuşan Türkiye Liseliler Birliği (TLB) Genel Başkanı Bora Çelik; ‘’Eğitim sağlam temeller üzerine kurulmadan müfredatta değişikliğe gitmek büyük bir hatadır. Bir binanın temelini sağlam yapmadığınız takdirde o binayı ne kadar kaliteli tuğla ile örseniz de o bina yıkılacaktır. Taslakta öğrencilerin sorunları incelenmiyor ve eğitimin temel sorunlarına hiç değinilmiyor. ’’ dedi.

EĞİTİMİN ESAS SORUNLARI BAŞKA
Eğitim sisteminin ve öğrencilerin esas sorunlarını sıralayan Çelik: ‘‘Şu anki sınav sistemi rekabetçi bir sistem haline getirilmiştir. Öğrencilerin, kendi yeteneklerini keşfedebilecekleri bir eğitim sistemi de yok. Fen liselerinde laboratuvarlar yok, anadolu liselerinde kütüphaneler yok. Çocuk gelinlerin sayısı %30 oranında arttı. Eğitimin en büyük sorunları bunlar. Şu anki müfredat bir kanser hastasını aspirinle tedavi etmeye benziyor. O yüzden bu taslağın şu an milli eğitimin sayfasında durması büyük bir utançtır.’’ Şeklinde konuştu.

KAREN FOGG'UN MÜFREDATI
Türk gençliğini Atatürkçülükten uzaklaştırmanın Karen Fogg’un planı olduğunu söyleyen Çelik: ‘‘Bu taslağı okuyunca bizim aklımıza Karen Fogg geldi. Karen Fogg şunları söylüyordu: Türk gençliğini milli kimliğinden koparın, Atatürk’ten uzaklaştırın. Karen Fogg’a bize milli eğitim için bir müfredat yazın desek herhalde bu taslağı yazardı. Vatan savaşı verdiğimiz bugünlerde İnönü’yü tarih kitaplarından çıkarmak çok büyük bir hatadır. İkinci İstiklal Savaşı verdiğimiz bugünlerde Türk milleti kavramını müfredata almamak çok büyük bir hatadır. Eğer Milli Eğitim Bakanlığı bu hatayı sürdürmekte ısrarcı olursa emin olun ki Türk gençliği kendi müfredatını kendisi yazacaktır. Bu müfredatı asla hayata geçirtmeyeceğiz. Türk gençliğinin vatan, hürriyet, Atatürk sevdasını müfredattan çıkaramayacaklar.’’ dedi.

. Ortak mücadele çağrısı yapılan basın açıklamasına şu örgütler katıldı: Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Türkiye Liseliler Birliği (TLB), Eğitim-İş İstanbul 3 ve 4 nolu şubeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) ve Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMOD)

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler