Türkiye'nin Mozart'ı Atatürk'ün yolunda

Mozart Ödüllü 13 yaşındaki Ali İnsan: "Atatürk’ün, ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur’ sözünü unutmayın"

Türkiye'nin Mozart'ı Atatürk'ün yolunda

Malatya’dan Almanya’ya 1996 yılında göç eden Hüseyin ve Gülten İnsan çiftinin 13 yaşındaki oğlu Ali İnsan, sosyal medyada kemanı ve sesiyle herkesi kendisine hayran bıraktı. Almanya Kültür Bakanlığının geçen yıl düzenlenen 54’üncü Jugend Muzisiert yarışmasında klasik müzik kategorisinde birinci olan İnsan, ayrıca Mozart’ın "Voi che sapete" eserini çok iyi seslendirdiği için "Mozart Ödülü"ne de layık görüldü.

İnsan, müziğe öğretmenlerinin ve ailesinin desteğiyle 4 yaşında, elinden düşürmediği kemanını çalmaya da 6 yaşında başladı. Ailesinin de müzikle bağının olduğunu belirten İnsan, "Babam biraz bağlama ve gitar çalıyor. Kız kardeşim de keman eğitimi alıyor. Ailemde herkes müziği çok seviyor. Annem ve babam, müzikal yönümüzün gelişmesi için kız kardeşim ve bana her türlü desteği veriyorlar" dedi. Müzikle ilgilenen yaşıtlarına, hayatları boyunca müziği bırakmamalarını tavsiye eden İnsan, "Müzik hep içimizde olsun. Hayatımız müzikle çok daha güzel" ifadelerini kullandı.

"DERSLERİMİ AKSATMIYORUM"

Mozart Ödülü’nü çok çalışarak kazandığını söyleyen İnsan, şöyle devam etti: "Yarışmaya müzik öğretmenlerimin desteğiyle bir yıl boyunca çok çalışarak hazırlandım. Okulumu çok seviyorum ve hiçbir zaman derslerimi aksatmıyorum. Başarılı bir öğrenci olarak okuluma devam ediyorum." İnsan, en sevdiği dersin ise tarih olduğunu söylüyor. En beğendiği Türk sanatçıları Cihat Aşkın ve Fazıl Say. En severek söylediği türkü de Adıyaman yöresine ait Altın Yüzüğüm Kırıldı. Gitar da çalabilen İnsan, ileride başka enstrümanlar da öğrenmeyi istiyor. Üstüne basa basa tekrar ediyor: "Müzikte iyi bir yerlere varmak istiyorum tabi ki... Ama okulumu da aksatmadan. İyi bir mesleğim olsun istiyorum."

BİLGİSAYAR SADECE DERSLER İÇİN

İnsanların kendisine gösterdiği ilgiden memnun olduğunu dile getiren İnsan, okulda arkadaşlarıyla iyi vakit geçirdiğini ve çeşitli oyunlar oynadıklarını söyledi. En sevdiği yemeğin mantı olduğunu belirten İnsan, kürek çekme kulübünde de aktif olarak görev alıyor. Bilgisayarını ise sadece derslerine yardımcı olması için kullanıyor.

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler