Umudun öyküsünü robotlarla yazıldı

12-13 yaşında, imkansızlıklara rağmen hayallerinin peşinden koştular. Köylerinden dışarı çıkamazken Avrupa’da birincilikle döndüler.

Umudun öyküsünü robotlarla yazıldı

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Sivrice Köyü İlköğretim Okulu’nda 5 yıl önce kurulan robotik takımı Sivrice Dream, hem köyün hem de öğrencilerin hayatını değiştirdi. Köylerinden dışarıya çıkamayan çocuklar Türkiye çapındaki turnuvalara katıldı, 4 yıl önce İspanya’dan Avrupa şampiyonluğu ile döndü. Takımı kuran öğrenciler, Midyat Anadolu Lisesi’nde eğitim görüyor, hekim ve mühendis olmayı hedefliyorlar. Takım ise yeni kuşakların çabasıyla ödüller kazanmaya devam ediyor. Takıma önderlik eden matematik öğretmeni Yusuf Töngüç, köyde yaşanan dönüşümü Aydınlık’a anlattı.

‘ÖĞRETEBİLMEK İÇİN EĞİTİM ALDIM’

Dilara, Seydi, Derya, Engin, Yağmur, Meryem, Enver, Abdulbari ve Adnan 5 yıl önce yapabileceklerine inanarak yola çıktılar. İmkansızlıklara, “yapamazsınız” diyenlere aldırmadan heyecanla hayallerinin peşinden koştular. Takımlarının adını Sivrice Dream koydular. 12-13 yaşındaki bu çocuklar okullarının adını ilklerle duyurdular. 2014 yılında Avrupa şampiyonluğuna ulaştırdıkları robotik takımını, kardeşlerine devrettiler. Kızların çoğu tıp fakültesini erkekler ise makine mühendisliği ya mekatronik mühendisliğini hedefliyor. Takımı kuran ve bugünlere taşıyan matematik öğretmeni Yusuf Töngüç, 5 yıl önce başlayan öyküyü anlattı: “Bu yarışmalara genelde özel okullar katılıyordu. Bir tanıdık aracılığıyla devlet okullarını teşvik amaçlı setler yolladıklarını öğrendik. Set geldi ama okulumuz hem dar hem de soğuk. Robotu nasıl yapacağımızı da bilmiyorduk. Araştırdım, bir günlük eğitim aldım. Sonra tasarlamaya ve üretmeye başladık. Bilimin Kahramanları Derneği’nin düzenlediği yarışmaya katıldık. Bölgesel ve ulusal turnuvalara giderken yol için bile maddi sorun yaşadık. İspanya’ya turnuvaya gideceğimiz zaman da, son bir ay kala sponsor bulabildik. İspanya’da 43 ülke 97 takım yarıştı. Bunlardan ilk kez turnuvaya katılanlar arasında robot performansı ve özdeğerler alanlarında birinci seçildik.” Takım, Avrupa şampiyonluğu ile güven kazandı. Eski sponsorların yanı sıra başka firmalardan da yeni destekler de geldi. Ama en önemlisi ailelerin güvenini kazanmış olmaları. Töngüç köydeki dönüşümü anlattı: “İnsanlar bize güveniyor. İlk yıl turnuvalara bir kadın öğretmenle gitmemiz gerekti. Artık Yusuf hoca varsa tamam diyorlar. Bölgede kız çocuklarının eğitimlerine yönelik sorunlar var. Biz bunu kırdık. Başarıyı gördüler. Artık çocuklarının eğitim aldığında başka şeyleri de başaracaklarına inanıyorlar. Teknoloji açısından da artık çocuklar kafalarındaki bir şeyi üç boyutlu yazıcı ile çıkartabileceklerinin farkındalar.”
Takım, First Lego League yarışmasında geçen yıl bölgesel çapta yenilikçi çözüm, bu yıl da sunum ödülünü kazandı.

LABORATUVARA KAVUŞTULAR

Sivrice, Turkcell’in Zeka Küpü Projesiyle teknoloji laboratuvarının kurulduğu ilk köy okulu oldu. Turkcell, okulu üç boyutlu yazıcıdan dizüstü bilgisayarlara, elektronik devrelerden robotik malzemelere donattı, Sivricelilerin resmi sponsoru oldu. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun davetiyle Teknoloji Zirvesi için İstanbul’a da gelen Sivrice Dream’in Turkcell ekibiyle beraber tarihi yarımada turu da yaptılar.

Tarih:
Diğer Haberler