Yeni Yönetmelikte Atatürk’e Sansür!

Milli Eğitim Bakanlığı‘nın yürürlüğe giren yeni “Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği”, büyük tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yeni Yönetmelikte Atatürk’e Sansür!

Milli Eğitim Bakanlığı‘nın yürürlüğe giren yeni “Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği” ile sosyal etkinliklerin amaçları arasına “milli, manevi, ahlaki değerler kazandırma” eklenirken “Öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadelerinin çıkarılması dikkati çekti. Atatürk’e ilişkin ifadeleri yönetmelik genelinde çıkartan MEB, sadece 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nu işaret etmekle yetindi.

Törenlerde Atatürk’e Saygı Duruşu Yok

Yeni yönetmelikte “Törenlerle İlgili Esaslar” başlığının yer almaması dikkat çekti. ‘’Törenlerde; Atatürk ve Türk büyükleri ile eğitim şehitleri için saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın söylenmesinden sonra günün anlam ve önemine uygun şekilde hazırlanan programa göre hareket edilir” ifadelerinin de bulunduğu hiçbir madde yer almadı.
Eğitim-Bir- Sen’in sıklıkla eleştirdiği öğretmen ve öğrencilerin törendeki giyimlerine ilişkin kılık kıyafet yönetmeliği yeni düzenleme ile esnetildi. Eski yönetmelikte yer alan “Bayrak törenlerinde, tören sırasında okulda bulunan yönetici, öğretmen, öğrenciler ile diğer görevliler ‘Okuldaki Görevliler ve Öğrencilerin Kılık Kıyafet Yönetmelik’ hükümlerine uygun bir kıyafetle katılır” ifadeleri yeni yönetmelikte yer almadı.


En Çok Bütçe Dini Etkinliklere

Yönetmelik ile öğrencilerin yıl içinde katılacağı bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda eğitim kurumu içi ve dışı etkinlikler, kurulacak öğrenci kulüpleri, yapılacak gezi programları ve yarışmalara ilişkin esaslar düzenlendi. Öğrencilere yönelik olarak en çok bütçeyi dini etkinliklere ayıran MEB’in eski yönetmeliğe karşın yeni yönetmelikte, yapılacak etkinliklerine ilişkin sınırları çizmemiş olması dikkat çekti.


Kutlu Doğum Haftası Yeni Yönetmelikte

Yeni yönetmelikte en dikkat çeken unsurları hazırlanan Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi oluşturdu. İlahiyatçılar arasında Kutlu Doğum Haftasının Fetullahçı Terör Örgütü tarafından uydurulduğuna dair tartışmalar sürerken, 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın “İş Takvimi”ne giren Kutlu Doğum etkinlikleri, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un haftanın Hicri Takvime bağlanacağı yönlendirmesine karşın Diyanet’in ısrarı sonrasında MEB takviminde de 14-20 Nisan tarihleri arasında yer aldı.


Yunus Emre ve Mevlana yok

MEB’in dini temelli uygulamalarına karşın 2010’da Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi’nde yer verilen halk edebiyatının önemli isimlerinden Yunus Emre ve Mevlana’nın yeni yönetmelikte yer almaması dikkat çekti. Bu kapsamda Mayıs’ın ilk haftasında öğrencilerin işlediği Yunus Emre Haftası ve 2-9 Aralık’taki Mevlana Haftası programdan çıkartıldı. 

talebe.org

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler