TLB Ankara'dan İktisadi Bağımsızlık Müzesi Gezisi

TLB Ankara İl Örgütümüz, İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde Cumhuriyet tarihine uzanan bir gezi düzenledi.

TLB Ankara'dan İktisadi Bağımsızlık Müzesi Gezisi

TLB Ankara İl örgütü, Cumartesi günü İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'ne bir gezi düzenledi. 1929 yılında 3. Genel Müdürlük olarak Ulus'ta hizmete açılan bina, 3 Mayıs 2019 itibariyle müze olarak sergilenmekte. Geziye katılan arkadaşlarımız önemli notlar çıkardılar.

Müzenin giriş katında Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren Türkiye'nin iktisadi bağımsızlık için attığı büyük adımlar, banka tarihiyle beraber ele alınıyor; binanın açılışından fotoğraflar, o dönemin çek, senet ve günlük tutulan defterleri, İş Bankası'nın kumbaraları gibi bir çok şey bu katta bulunuyor. Ayrıca İş Bankası Yayınları'nın kitaplarının satıldığı bir bölüm de mevcut.


Birinci kat ise toplantı odalarından oluşmakta. Bu odalardan biri ise 22 Ekim 1929 tarihinde Atatürk'ün konuk edildiği oda. Ayrıca bankanın eski Genel Müdürlük binalarının maketleri ve fotoğrafları bu katta bulunuyor. İkinci katta bankanın bugüne kadar ki faaliyetleri ve reklamları sergileniyor. Üçüncü kat ise sanat galerisi olarak sergilenmekte. Türkiye'nin ileri gelen aydınları Nâzım Hikmet'den, Orhan Veli'ye kadar bu katta tablo ve fotoğraflar ile sunuluyor. Müzenin 4. katı ise Kurtuluş Savaşına ayrılmış, Kurtuluş Savaşına ait gazete manşetleri, fotoğraf galerisi gibi bir çok şey burada bulunuyor. Ayrıca binanın en alt katında kiralık kasaların sergilendiği bir bölüm de mevcut.

İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nin girişi ücretsiz, bu tarihi müzeyi imkanı olan herkesin gezmesini tavsiye ediyoruz.

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler