Bilim Bunun Neresinde?

TLB Isparta İl Başkanı Oğulcan Soysal yazdı...

Bilim Bunun Neresinde?

BİLİM BUNUN NERESİNDE ?
Ülkemizde son dönemlerde TÜBİTAK rezaletlerinin artığı zamanlardayız. Her yıl düzenlenen ve binlerce projenin başvurup katıldığı bu yarışmada görüyoruz ki "amacına çok uygun" projeler yer alıyor.

 

TÜBİTAK nedir?

Kısaca tanıtalım: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu. Bu kurum bilime ve teknolojiye teşvik etme amacındadır. Bugün bölgeye ve Ankara’ya çağırdıkları projelerin bilimsellikten uzak projeler olduğunu görüyoruz. Papaz Eriğini İmam Eriğine Çevirme, Tillo Evliyalarının Keramatleri, Bir Selam da Bizden Size Selamünaleyküm, Kanser Hastalığının Yenmede Dini İnancın, Duanın ve Olumlu Düşünmenin etkisi üzerine araştırmalar sizce de çok bilimsel değil mi? Ülkemizde bizleri bilime ve teknolojiye teşvik etmek isteyen bir kuruluşun ne kadar da bilime önem verdiği ve bilimsel projelere değer verdiği ortada. Gelişmiş ülkelerde bilim ve siyaset birbirinden bağımsız kavramlardır fakat Türkiye’de tam tersi... Bir ilginç olay şu ki Konya bölgesinden seçilen hiçbir proje Ankara'da derece yapamamıştır. İstanbul'da özel lisede okuyan bir arkadaşımızın projesi TÜBİTAK yarışmasında dereceye giremedi ama projesi ‘’Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım’’ adlı yarışmada birinci oldu ve bu yarışmaya 70 ülkeden 5 bin proje katıldı. Bu proje de ülkemizde bir değer görmüyor; ne de olsa bizde papaz eriğini imam eriğine çevirmek daha önemli, fizik matematik kimyaya gerek yok.

 

Ülkemizde bilim neden gelişmiyor?

Zihinlerimiz küçük yaşta tek tipleştiriliyor bizlerin sorgulamasına, soru sormasına izin verilmiyor. Toplumumuz zamanının çoğunu televizyon izleyerek geçiriyor ve teknolojiyi eğlence için kullanıyoruz. Okullarımızda deneysel, pratik eğitim neredeyse hiç verilmiyor, sürekli teorik ve ezberci eğitim yapıyoruz. Temel bilimlerden tamamen uzağız. Üniversitelerin Fizik, Kimya, Biyoloji bölümleri bir gelecek vaat etmediği için tercihlerden uzak. Bilim kurumlarımıza işinin eri insanlar atanmıyor. Örneğin TÜBİTAK’a atanan üst düzey yetkililerin hayvanat bahçesi müdürü olması gibi...

O yüzden bu tür rezaletler ortaya çıkıyor. Ülkemizde zeki ve başarılı öğrenciler destek bulamadığı için yurt dışına çıkıyorlar. Bilime ve eğitime yeterli kaynak sağlanmadığından dolayı Astronomi, Matematik ve Fen Bilimleri gibi önemli alanlarda başarılı bir projemiz bile yok. Devletimiz ve toplumumuz bilime değer vermiyor bilim yuvaları yerini tarikatlara bırakıyor ve daha nice sebepler. İşte bizim ülkemiz bu yüzden iyi bilim adamları iyi projeler ortaya çıkaramıyor.

 

Oğulcan Soysal 

TLB Isparta İl Başkanı 

Tarih:
Diğer Haberler