Dünden Bugüne Cumhuriyet Öğretmenlerimiz

İşte böyle öğretmenler,Atatürk’ün yeni nesli emanet ettiği öğretmenlerdir!

Dünden Bugüne Cumhuriyet Öğretmenlerimiz

YAZAR

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk 

 

Emperyalizmine karşı savaşımız topyekün devam ediyor. Manda ve himayeyi reddedip bağımsızlığımız için can siperhane savaşıyoruz. Analar bebeklerinin üstündeki battaniyeyi alıp mermilerin üzerine örtüyor,on beşliler siperde! En gür sesimizle haykırıyoruz “Ya İstiklal Ya Ölüm!”

Mustafa Kemal ateşten gömleğiyle görünüyor ufukta... Bir yandan düşmanlar bozguna uğratılıyor,bir yandan da Maarif Kongresi toplanıyor. Atatürk şöyle diyor kongreyi açarken;”En önemli,en esaslı nokta eğitim meselesidir. Çünkü eğitim bir milleti hür,bağımsız,şanlı,yüce bir toplum halinde yaşatır ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder.”

Üzerinde barut kokusu ile geleceğin aydın nesillerini yetiştirmek için göreve atılıyor Mustafa Kemal Atatürk.

Cepheden cepheye koşarken aynı zamanda genç nesiller için de çalışıyor başöğretmen.

Öğretmen olmak böyle bir şey işte!

 


Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay

 

İzmir Menemen’de bir grup gericinin çıkarttığı isyanı bastırmak isterken şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay Öğretmen...

Gericiliğe ve bölücülüğe karşı canını ortaya koyan bir Cumhuriyet öğretmeni...

 


İsmail Hakkı Tonguç

 

Savaş son bulmuş, neredeyse tüm Anadolu okulsuz ve öğretmensiz. Fakat bir Cumhuriyet öğretmeni İsmail Hakkı Tonguç,nam-ı değer Tonguç Baba, bir fikir atıyor ortaya. “İş için iş içinde eğitim”. Köylerden topluyor çocukları ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ile bir proje başlatıyor “Köy Enstitüleri”! Aydınlığın,ilericiliğin yuvası!

Hasan Âli Yücel,dünya klasiklerini Türkçeye çevirtiyor ve her sene en az 25 kitap okumakla yükümlü öğrenciler. Yönetimde sadece öğretmenler değil,kızlı erkekli tüm öğrenciler söz sahibi. Kendi atölyelerini,dersliklerini ve kıyafetlerini kendileri yapıyorlar.

Fidan dikiyor,tohum ekiyor,enstrüman çalıyorlar.

Dönemin en büyük aydınları da Köy Enstitülerinden çıkıyor. Fakir Baykurt,Talip Apaydın,Mehmet Başaran,Osman Şahin sayabileceğimiz onlarca isimden bir kaçı.

 


Şehit Öğretmen Aybüke Şenay Yalçın

 

22 yaşında ataması 8 ay önce yapılan gencecik bir müzik öğretmeni... Atandığı gibi koyuluyor işe. Okulda müzik odası yoktu. Öğrenciler müzik aletlerinin ismini bile bilmiyordu. Okul ve bakanlık desteğiyle müzik odası oluşturmuştu. Enstrümanları getirmişti. İdealist bir öğretmendi. Öğrencilerine karnelerini dağıtıp öğretmen arkadaşlarıyla bir şeyler içmeye gidiyordu. Fakat kendini bir çatışmanın ortasında buldu. PKK’lı hainlerin açtığı ateşin ortasında kaldı. Ve haince bir saldırıda şehit düştü.

 


İşte böyle öğretmenler,Atatürk’ün yeni nesli emanet ettiği öğretmenlerdir!

Pozitif bilimlere önem veren,yazan çizen üreten,sorgulayan nesiller yetiştiren güzel öğretmenler!

Başöğretmen Atatürk’ün yolundan ilerleyen ve ilerleten tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun!

 



Tarih:
Diğer Haberler