Emperyalizme Bir Tokat Daha: Venezuela

ABD nasıl 15 Temmuz'da nasıl başarısız olduysa aynı şekilde Venezuela'da da başarısız olacaktır.

Emperyalizme Bir Tokat Daha: Venezuela

YAZAR

''ABD emperyalizmi, tarihin gördüğü en sapkın, en katliamcı, en ahlaksız imparatorluktur''

- Hugo Rafael Chávez Frías


Devrimci lider Nicolás Maduro Moros 1962'de Venezuela'nın başkenti Caracas'da doğdu. İşçi sınıfından bir ailenin çocuğu olan Maduro Sendika lideri olan babasının görev yaptığı çevrede büyüdü. Orada devrimciliği, örgütlenmeyi ve mücadele azmini öğrendi. Maduro otobüs şoförü bir sendikacı olarak metro işçilerini temsil etmeye başladı, bu onun siyasi kariyerinin başlangıcı oldu. Hugo Chavez'in en güvendiği yoldaşlarından biri olan Maduro 1992 yılında, Chavez’le beraber Amerikancı hükümete karşı mücadeleye girişti. Mücadelenin ilk dönemlerde başarısız olması üzerine 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Beşinci Cumhuriyet Hareketi adlı partinin kurulmasına rol aldı. Devlet Başkanı Chavez'in yardımcılığını yaptı. 2013'te Chavez'in ölümü ile devrimci lider Maduro seçimleri kazanarak devlet başkanı oldu.

ABD Maduro'yu Devirmeye Çalışıyor


Maduro, Chavez'in ölümünden sonra yıllardır ABD tarafından desteklenen kışkırtmaların ortasında kaldı. ABD, dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Venezuela'da, Chavez gibi dev bir devrimcinin ölümünden sonra bu petrole konabileceğini zannetti. Fakat Maduro beklediklerinden daha sağlam ve istikrarlıydı. Maduro ABD’ye karşı hep dik durdu ve durmaya devam edecekti. CİA Maduro'yu devirmek için çok sayıda yola başvurdu, ama başaramadı ve başaramayacak. CİA 4 Ağustos 2018'te tören sırasında konuşma yapan Maduro'ya bomba yüklü bir İHA ile suikast girişiminde bulundu. Tabi Batı'nın büyük medya kuruluşları olayı muhalifler düzenledi gibi çarptırıcı (çarpıtıcı) ifadelerle bunun bir iç mesele olduğunu yansıttı. ABD Afganistan, Irak ve Mısır'da yaptığı gibi halkın zulüm altında olduğunu savunarak ya destekli darbelerle ya da direkt askeri müdahale ile ülkeleri işgal ediyor ve sömürüyor. Şu an Venezuela'da yapmaya çalıştığı bu! Eski yöntemlerinden vazgeçemeyen ABD şimdi de işbirlikçisi olan Guaido’yu kullanarak Maduro'yu devirmeye çalışıyor.

Maduro Devrilirse Ne Olur

Venezuela Şu an 302 milyon varil petrol rezervine sahip. Maduro devrildiği takdirde Amerikan işbirlikçisi Guaido başa geçer ve ABD'nin önceden işgal ettiği Afganistan ve Irak gibi ülkelerde olan sömürüsünü başlatır. Bu durumda Venezuela'nın petrol rezervleri ABD'ye geçer. Doyumsuz Amerika elde ettiği gelirler ile planlarında daha hızlı ve güçlü ilerleme kaydeder. Bölmeye çalıştığı ülkelerde daha da güçlenir. Ya şimdi ABD Venezuela'da durdurulacak ya da ABD'nin ülkeleri bölme süreci devam edecek.

Chavez Devrimi'ni Silmeye Çalışanlar…

Guaido ve hiçbir şeyin farkında olmayan destekçileri Büyük Devrimci Chavez'in heykelini ateşe vererek imha etti. Venezuela'yı bağımsızlaştıran, kahraman Chavez’i işte böyle silmeye çalışıyorlar. Ama nasıl Türkiye'de Atatürk silinmeye çalışıldı ve başarılamadıysa aynı şekilde Venezuela'da da başarısız olacaklar. Nasıl 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra Türk milleti Atatürk’te ve Türk Bayrağında bir araya geldiyse, 2002 yılında da Venezuela halkı Chavez’i deviren Amerikancı darbeye karşı bir araya gelerek sokağa çıktı ve Chavez’i korumuştu. İşte tüm bu yüzden bugün Chavez’i sildirtmeye çalışanlar karşısında Venezuelalıları bulacaktır. Çünkü nasıl Türkiye'de vatanını seven Türkiye Liseliler Birliği ve Türkiye Gençlik Birliği varsa aynı ruhu taşıyan yüz binlerce Venezuelalı var.

Emperyalizme Karşı Omuz Omuza

Nasıl bir lider ABD'den destek alarak ülkesini sevdiğini iddia eder? Guaido Venezuela'da muhalefet adı altında ABD planlarına hizmet eden bir işbirlikçidir. Maduro, Chavez gibi ABD'nin diplomatlarının ülkeyi terk etmesini talep etti. Ama ABD Başkanı Trump paralı siyasetçileri Guaido'yu Devlet Başkanı olarak tanıdıklarını söyledi ve Maduro iktidarı Guaido’ya bırakana kadar Venezuela’daki diplomatlarını çekmeyeceğini açıkladı. Ek olarak, Büyükelçiliğe müdahalenin savaş sebebi olduğunu söyleyerek açık açık Venezuela'yı tehdit etti ve böylece daha önce işgal ettiği ülkeler üzerindeki emellerinin Venezuela üzerinde de olduğunu göstermiş oldu. Fakat bu tehditlere karşı çıkan liderler ve ülkeler kendini hemen gösterdi. Tayyip Erdoğan ve Putin, Maduro'nun yanında olduğunu açıkladı. ABD, Rusya'yı, Türkiye'yi İran'ı, Çin'i bölmeye çalıştı ve bu devletlerin liderleri Maduro'yu destekliyor. Bu liderler başka hiçbir ülkenin Amerikan oyunları ile bölünmesini istemiyor.

Başaramayacaklar!

Emperyalizm Mazlum Milletlere saldırırken kendisine karşı ittifakı da güçlendiriyor. İşte bu Türkiye’nin, Suriye’nin, Rusya’nın ve Venezuela’nın emperyalizme karşı direnmesini sağlıyor.
Venezuela; Türkiye, Çin, Rusya, İran gibi emperyalizm karşıtı ülkelerle birleştiği sürece yıkılmayacaktır!
ABD nasıl 15 Temmuz'da vatanımızda başarısız olduysa aynı şekilde Venezuela'da da başarısız olacaktır.

Bu işin sonunda yıkılan Maduro değil emperyalizm olacaktır!
Maduro'nun Yanındayız!
Yaşasın Bolivarcı Maduro!
Venezuela'nın Yanındayız!
Yaşasın Bağımsız Venezuela!


Can Kuytak
TLB İstanbul İl Sekreteri

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler