GERİCİLİĞE KARŞI KUBİLAY OLMAK!

TLB İzmir İl Yöneticisi Burak Siperli, Menemen Olayı'nı ve Kubilay'ı yazdı!

GERİCİLİĞE KARŞI KUBİLAY OLMAK!

Cumhuriyetin ilk yıllarıydı. Cumhuriyet ilan edileli 7 yıl olmuş, şeriat kaldırılmış, hilafet kaldırılmış, laik sistem kurulmuş, şapka kanunu kabul edilmişti. Bu gelişmeler Menemen ve çevresi tarafından çokça tepki almış, gerici hareketlerin merkezi haline gelmişti.
1930 yılında Genç asteğmen Kubilay, Menemen'de görev yapıyordu. dönemin "gerici"lerinden biri olan Derviş Mehmet kendini mehdi ilan etmiş, kendisine katılmayanların kılıçtan geçirmekle tehdit etmişti.
Gericilik emelleriyle; "Şapka giyen kafirdir! Yakında yine şeriata dönülecektir!" sloganlarıyla kendilerine "dinci" bir kesim yaratmıştı. Bir isyan başlatma hazırlığındaydı.
Olayın askeri birlikte duyulmasıyla; asteğmen Kubilay olay yerine gönderildi. Bu hareketlenmeyi bir manga askerle bastırmaya çalışmıştılar. "Dinci" gruptaki kişilerden birinin silahıyla genç asteğmen yaralandı.
Kubilay dışındaki bir manga asker ateş açmaya başladı ancak öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleri kullanıyorlardı. Bundan faydalanan Derviş Mehmet "Bana kurşun işlemiyor." diyerek isyanın devam etmesine yol açmıştı.
Yaralı genç asteğmen cami avlusuna sığındıysa da Derviş Mehmet, Kubilay'ın başını kesti. İsyanın ilerleyen dakikalarında isyan bastırılmış, Derviş Mehmet öldürülmüş, birçok isyancı yakalanmıştı.
Dönemin başbakanı İsmet İnönü bu olayla ilgili şu cümleleri sarf etmiştir: "Kubilay, devrim uğruna, vatan sevgisi ve bütünlüğü yolunda yalnız başına kuvvet hesabı yapmayan idealist vatansever örneğidir..."
Yıl 2016... Tanıdık geldi mi sizlere Kubilay? Bir yerden çağrıştırıyor değil mi? Peki kim bu Kubilay?
Bu Kubilay Abdullah Cömert'ler, Ali İsmail Korkmaz'lar, Fırat Çakıroğlu'lar... Kısaca biziz, biz! Türk gençliğidir Kubilay, TGB'dir, TLB'dir.
Bir daha bakın yukarıya. isyana bakın, "mehdi" kavramıyla duygu sömürüsüne bakın. "Din elden gidiyor" diyerek insanları kandırmalarına bakın. Kısacası gericiliğe bakın. Etnik kimliğiyle, dinsel inanışıyla, mezhep ayrılığıyla bölen bu gericiliğe dikkatli bakın. Sonra da bakın Kubilay'a... Gericiliğe karşı olan nefere bakın.
1930'daydık, bu uğurda Kubilay can verdi. 2016'dayız, bu uğurda biz can vermeye hazırız. Gericiliğe karşı Kubilay gibi olacağız. Devrim mücadelesinde, o devrim şehidi Kubilay gibi en ön cephede duracağız. Anti-emperyalist çizgimizde vatan savaşında gericiliğe karşı emperyalizme karşı mücadele vermeye söz veriyoruz.
Devrim şehidimiz Mustafa Fehmi Kubilay anısına,
Vatanın her toprağı sana minnettardır!

Tarih:
Diğer Haberler