Üretim İçin İlk Adım: EĞİTİM

Artık tüketmeyi bırakıp üretime dönmemiz gerekmektedir. Üretime de tüm yazıda da söylediğim gibi meslek liseleriyle dönebiliriz.

Üretim İçin İlk Adım: EĞİTİM

YAZAR

Sokakta herhangi birini çevirip “Ülke ekonomisi neden bu halde?” diye sorsak vereceği cevap “Üretemiyoruz” olacaktır. Evet, üretemiyoruz ama neden üretemiyoruz? Üretimde iki faktör vardır sermaye ve emek. Sermaye dediğimiz şeye herhangi bir makine veya nakit para da dâhildir ama işgücü dediğimizde devreye insan girer.  Sermayeyi oradan buradan aldık desek ki zaten ithal ediyoruz. İşgücünü de mi ithal edeceğiz? O kadar düştüğümüzü sanmıyorum.

Peki, işgücünü ithal etmeyeceksen yerli kaynaklardan nasıl sağlayacağız? Tabii ki de meslek liselerinden. Meslek liseleri girişimciliğin, üretim arzusunun en çok aşılandığı lise türüdür. Diğer lise türlerine baktığımızda amaç sadece üniversite kazanmaktır. Üniversite sınavından aldığı puan ile hangi bölüme girebiliyorsa ona girerler. Meslek liselerinde meslek öğretilir, üretim öğretilir. Kişiye okulda başarısız olsa bile iş hayatında başarılı olma imkânı verilir.

Daha lise zamanından insanlara mesleği öğretmeye başlarsanız üniversiteye gitmese bile o işi yapabilecek düzeye gelir. Bu da üreticilerimiz açısından hem zamandan hem de paradan tasarruf anlamına geliyor. Çünkü o elaman zaten lisede aldığı eğitimlerle gelişmiş oluyor. Çocuğun kültür derslerindeki başarasına değil o meslekteki yeteneğine bakıldığında piyasaya daha nitelikli insanlar çıkabiliyor. Ama bu olay sadece meslek liselerinde var diğer liselere baktığımızda tamamen not ile değerlendirme sistemi var. Meslek liselerinde de not ile değerlendirme sistemi var tabii ki de ama meslek lisesi okuyan çocuk daha mezun olamadan bile ayrılsa okuduğu bölümle alakalı iş bulabilir. Fakat bir imam hatip bir Anadolu Lisesi okuyan çocuk liseyi bitiremeden okuldan ayrıldığında kendi kafasında oluşan mesleği yapması meslek liseliye göre çok daha zor olacaktır.

Üretim için eğitim lazım dedik o eğitim de meslek liselerinde olur dedik fakat atılan adımlara bakıldığında pekte üretimin desteklendiği söylenemez. Meslek liseleri bir köşeye itilmiş durumda. Diğer okullara baktığımızda gayet gelişmiş sınıflara, laboratuvarlara sahipken meslek liselerinin bazılarının spor salonu dahi yok. Bu sebeple meslek liseleri puan yetersizliği, çevrede başka okul olmaması gibi sebeplerden tercih ediliyor. Gönülsüz tercih edilen bir yerde de ne kadar gönüllü eğitim olabilir tartışılır. Yani ortada bir başarısızlık var ise bunu tamamen öğretmen ve öğrencilerin üzerine yıkmak hata olur. Sen o öğretmen ve öğrencilere gerekli imkânları verirsen ve hala başarısızlık devam ederse işte orada bir hata vardır. Ama imkân verilmiyor. Meslek liselerinde yapılan en büyük yatırımlar atölye açılarak oluyor onu da yine devlet değil özel şirketler yapıyor.

Her geçen gün meslek liseleri kapanıyor veya yıkılıyor. Yerine Anadolu liseleri, imam hatip liseleri açılıyor. Veya arsasına otel dikilip öğrencileri yine bu dediğim tarzda okullara gönderiliyor. Ülkede bir üretim sanayide bir işçi eksiği varsa bahsetmiş olduğum gibi en iyi meslek lisesinde yetişir. Elektrik bölümü okuyup mezun bir insanla başka bir tür liseden mezun olan insan elektrik ile alakalı bir işe girmeye kalkışsa tabii ki de o bölümü okuyan insan işe alınır. Çünkü işi zaten biliyor o eğitimi zaten almış. O işi hiç bilmeyen birisine o işi öğretene kadar geçen süreyle bilen kişiyle çok iş yapılabilir. İşte bu durum tüm piyasada etkili oluyor. Saniyede zaman kaybetmek istemiyorsak, boşa maliyet çıksın istemiyorsak ne yapacağımız belli.

Artık tüketmeyi bırakıp üretime dönmemiz gerekmektedir.  Üretime de tüm yazıda da söylediğim gibi meslek liseleriyle dönebiliriz. Bu konuda yapılması gerekenler daha çok yatırım daha çok teşviktir. Şuan 8. Sınıf öğrencilerine yönelik bir anket yapsak çoğu meslek liselerine gitmeyi bir başarısızlık olarak değerlendirip gitmemek ister. Bu algıyı yıkmamız gerekmektedir. Bu algıyı da yıkmak için meslek liselerine daha çok önem göstermeliyiz. Hiç değilse öğrencilere okuduğu bölümle alakalı çalışmalar yapabileceği bir alan verilmeli veya bir öğrencinin aklına okul içinde yapılabilecek bir şey geldiğinde onun yapılması sağlanmalı.

Yusuf Yıldız

TLB Fatih İlçe Temsilcisi

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler