Yeni Sistem, Yine Kaygı

Ancak bu böyle gitmez. AKP hükümetinin bu yanlış eğitim politikaları ilk değil, Türk Gençliği bu yanlışlarla yıllardır mücadele ediyor.

Yeni Sistem, Yine Kaygı

YAZAR

15 yıllık AKP iktidarında dayatılan eğitim politikası gençliği geleceksizleştirme politikalarıyla çıkmaza girmişti. Şimdiki sistemle ise gençliği geleceksizleştirmenin yanına bir de niteliksizleştirme politikası eklendi.

 

M.E.B’in TEOG yerine getirdiği yeni sınav , Mahalli Yerleştirme Sistemi, öğrencilerin %90’ını niteliksiz ilan ediyor. Bu sistemde öğrencilerin %8’i 600 okul için sınava girecek. 1.2 Milyon 8. sınıf öğrencisinin yaklaşık 100 bini Milli Eğitim Bakanlığı’nın “nitelikli” diye tanımladığı okullara yerleşecek.

 Geriye kalan 1,1 milyon öğrenci ise yine Milli Eğitim Bakanlığı’nın “niteliksiz” ilan ettiği mahallesindeki okullara yerleşecek. Bu yerleştirme işlemi için eğitim bölgeleri oluşturulacak, öğrenciden 5 tercih alınacak ve okul notlarına göre bu okullara yerleştirilecek.

İmam Hatipler Boş Kalmasın

Bu sistemin en büyük amacı AKP döneminde açılan ve dönüştürülen, büyük yatırımlar yapılan İmam Hatip okullarının bütün teşviklere rağmen yeteri kadar ilgi görmeyip boş kalması sebebiyle imam hatip liselerine ilgiyi arttırmak ve öğrencileri mecbur kılmaktır.

İmam hatip okulları ilk kez 1924 yılında, 430 sayılı Öğretim Birliği Yasası’nın 4. maddesine dayanılarak, “aydın din adamı” yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. İlk aşamada 29 merkezde imam hatip okulu kurulmuştur. Bu okullar dört yıllık ortaokul düzeyinde eğitim vermekteydiler. 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında ise 1149’u lise ve bin 961’i imam hatip ortaokulu olmak üzere 3 bin 110 imam hatip okulu hizmet verirken yeni eğitim-öğretim yılında bu sayı bin 2 artarak, 4 bin 112’e ulaştı.

Niteliksiz Sistemin Niteliksiz Okulları

15 yıllık AKP iktidarında her sene eğitim politikası değişiyor, her sene yeni müfredatlar geliyor. Her gelen bakan bir önceki eğitim ve sınav sisteminin kötülüğünden bahsedip yeni bir sistemle karşımıza çıkıyor. İktidara gelmeleriyle birlikte Öğretmen Liselerini kapatıp, düz liseleri Anadolu lisesine dönüştüren, Fen liselerini niteliksiz hale getiren AKP nitelikli okullar diyerek gereğinden fazla açtığı imam hatipleri de kendi eliyle niteliksiz hale getirdi. 1924 yılında aydın din adamı yetiştirme politikasıyla açılan okullar bugün Milli Eğitim Bakanı’nın deyimiyle niteliksiz okullar haline geldi. Yani AKP eğitim sisteminde kendi projelerini bile niteliksizleştirdi. Bu sistemle M.E.B yerleşemeyen öğrencilere ya İmam Hatip Lisesi’ne gideceksin yada parayı verip Temel Lise’de okuyacaksın o da olmazsa açık öğretimden devam et seçeneklerini önüne koyuyor. 2016 yılında açık öğretimden okuyan öğrenci sayısı 940 binden 1 Milyon 536 bin 135 öğrenciye çıkmıştır. Bunun nedeni muhtemelen TEOG sistemi nedeniyle istemediği halde meslek lisesi ya da imam hatip lisesine otomatik kaydı yapılan öğrencilerin bu okullarda okumak yerine açık liseye kayıt yaptırmalarıdır.

Milli Eğitim Bakanı’na Sorular

1. Yeni sisteme göre sınava giren ve adrese dayalı yerleştirilen öğrencilerin duyurusu aynı gün yapılacak. Bu durumda sınava girip de yerleşemeyen öğrenciler adrese dayalı kayıt hakkı kazanan öğrencilerden kalan kontenjanlara yerleşebilecek. Peki bu kontenjanlar dolarsa öğrenciler ne yapacak?

2. TEOG kapsamında sınav iki dönem şeklinde her dönemde Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten 20’şer toplamda 120 soruyla yapılıyordu. 2 Dönemde toplam 240 soru soruluyordu. Bu sistemde soru sayısı 60’a düştü bu bağlamda her dersten 10 soru mu sorulacak? Belli derslerden daha fazla soru olup belli derslerden daha az mı soru olacak? Ya da bazı derslerden hiç mi soru sorulmayacak?

3. 60 soruyla 3 yıllık bir ölçme değerlendirmenin sağlıklı olacağını düşünüyor musunuz?

 Nasıl Kazanacağımızı Biliyoruz 

Bu sistemde liseye girmesi bir dert, liseden üniversiteye geçmesi ayrı bir dert sınavlarla boğuşan sosyal hayatı, aile hayatı olmayan bir sistem oluşuyor. Ancak bu böyle gitmez AKP hükümetinin bu yanlış eğitim politikaları ilk değil Türk Gençliği bu yanlışlarla yıllardır mücadele ediyor. Atatürk'ün Türk Gençliği’ne emanet ettiği, emperyalizme karşı vatanın bütünlüğünü koruma görevi; Atatürk devrim ve ilkelerine bağlı , ona sahip çıkan gençler yetiştirecek bir eğitim sistemi ile yerine getirilebilieceğini yıllardır, yaptıklarımızla gösteriyoruz. 19 Mayıs 2012’de 240 bin gencin yürüyüşü, FETÖ’nün şifrelemelerinde, AKP’nin 4+4+4 eğitim sistemini protesto eylemlerinde , 29 Ekimlerde onbinlerle yaptığı yürüyüşlerle, 365 okuldan “liseleri gericiliğe teslim etmeyeceğiz” diyerek sesini tüm Türkiye’ye duyurması bunun böyle gitmeyeceğinin göstergesidir.

 

Ersoy Akalın

TGB GYK Üyesi-TLB İstanbul İl Sorumlusu

Tarih:
Diğer Haberler