FETÖ'nün uyuşturucu geliri

Son yılların en büyük uyuşturucu operasyonu 'Bataklık'ın faillerinin FETÖ bağlantılı olması kimseyi şaşırtmadı.

FETÖ'nün uyuşturucu geliri

Türkiye tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonunda, kaçakçılık organizasyonunda kritik görevlerde bulunan kişilerin FETÖ ile bağlantılı çıkması, “uyuşturucu ve FETÖ ilişkisini” gündeme getirdi. Güvenlik kaynakları FETÖ’nün hep uyuşturucu işinde olduğunu, parasal gelirleri içinde uyuşturucunun payının yüksek olduğunu, PKK ile de işbirliği yaptıkları bildirdiler.

FETÖ her dönemde fuhuş, kumar ve kaçakçılıktan büyük paralar kazanıyordu. FETÖ’nün uyuşturucu işinde önemli bir paya sahip olduğu konusunda da bilgiler vardı. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde emniyeti ve yargıyı kontrol eden FETÖ, bu suçlarının açığa çıkmasını önledi. 15 Temmuz sonrasında FETÖ emniyet ve yargıdan önemli ölçüde temizlenip kritik isimler hapse atılınca, faaliyetlerine ara vermişlerdi. Ama geçenlerde gerçekleştirilen Türkiye’nin en büyük uyuşturucu operasyonunda FETÖ adı yeniden gündeme geldi.

Bir yıl önce çok gizli olarak başlatılan uluslararası boyuttaki ‘Bataklık Operasyonu’nda, daha önce de adı uyuşturucu kaçakçılığı ile anılan Nejat Daş’ın ve Çetin Gören’in de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu arada operasyon kapsamında Gaziantep’te gözaltına alınan Halil A.’nın, FETÖ ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Halil A. ve eşi hakkında FETÖ üyeliğinden soruşturma açıldığı belirlendi. Dosyada, Halil A.’nın FETÖ’cü olduğuna ve FETÖ adına kara para akladığına dair çok sayıda ihbarın yapıldığı kaydedildi.

HALİL A. FETÖ YÖNETİCİSİ

Bu arada, Halil A.’nın geçmişte de uyuşturucu işine karıştığına ilişkin bilgilere ulaşıldı. Hollanda makamlarınca paylaşılan bilgi üzerine, 2012’de Hollanda’ya sokulmak istenen ancak Belçika’da yakalanan 8 tonluk kokain kaçakçılığında adı geçen Halil A.’nın, Türkiye’de emniyette ve yargıda çok etkili olduğu, anlaşıldı. Hollanda’dan gelen bilgiyi değerlendiren narkotik ekipleri, Halil A.’nın örgüt yöneticilerinden olduğunu saptadılar. Halil A.’nın banka hesap hareketleri de MASAK tarafından mercek altına alındı. Yapılan incelemede Halil A.’nın, Bank Asya’da da hesabı olduğu, 2014’te Bank Asya’nın zor günlerinde hesapta 55 milyon lira dolayında bir hareketlilik olduğu belirlendi. Halil A.’nın, operasyon sırasında

FETÖ’nün simgelerinden F serisi 1 dolarların ele geçirildiği bir şüpheliye de 50 milyon dolar para transferi yaptığı saptandı. Bu arada, Halil A.’nın birlikte çalıştığı, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Çetin Gören’in de Türkiye’ye kaçması sonrasında korunduğu, dosyasının kapatıldığı anlaşıldı.

KASA DA FETÖ’YE EMANET

“Bataklık operasyonunda” Halil A.’dan sonra FETÖ bağlantılı kritik bir isme daha ulaşıldı. Çete lideri Nejat Daş’a ait şirketin muhasebesini 15 Temmuz’dan sonra ihraç edilen eski vergi müfettişi Ali S.’nin tuttuğu ortaya çıktı. ByLock da kullanan Ali S.’nin, Daş’a ait döviz bürosunun müdürlüğünü yaptığı belirlendi. Kritik operasyonda, kritik görevlerde FETÖ bağlantılı isimlerin ortaya çıkması “uyuşturucu FETÖ ilişkisini” yeniden gündeme getirdi.

'GEÇMİŞTE ÜSTÜNÜ ÖRTTÜLER'

Geçmişte FETÖ ile mücadelede etkin görev almış emekli üst düzey bir emniyet yetkilisi Aydınlık’a yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“Daha önce Aydınlık da defalarca yazdı. FETÖ’nün gelirleri himmet olarak açıklansa da asıl gelirlerinin kaynağı yasadışı işler. Bu işleri de emniyet ve yargıdaki hakimiyetleri ile örttüler. Kumar, fuhuş rantları, polisteki FETÖ’cüler üzerinden organize edildi. Uyuşturucu işi ise çok gizli tutuldu. Kritik anlarda devreye girip üstünü kapattılar. Bu konuyu hep en gizli alan olarak ele aldılar. Afganistan-Kırgızistan-Türkiye hattını onlar kontrol ediyordu. İran’a çok girmek istediler. Okul açıp orayı da örgütlemek için çok uğraştılar. Ama İran izin vermedi. Şu anda uyuşturucuda Amerika-Avrupa-Türkiye hattında faaliyet gösterdiklerini duyuyorum. Son operasyonda elde edilen bulgular da bunu gösteriyor.”

CANLI HAYVAN HATTI

Uyuşturucu hattı ile FETÖ’nün canlı hayvan hattının birbirine yakın olduğunu kaydeden emekli üst düzey yetkili şu bilgiyi verdi: “Geçen yıllarda Türkiye milyarlarca dolarlık canlı hayvan ithalatı gerçekleştirdi. Bu ithalatta bir Macaristan öne çıkıyordu, bir de Latin Amerika ülkeleri. İzin verilen ülkelerde hayvan toplama işinde iki örgüt etkiliydi. Macaristan’da PKK’lılar faaliyetteydi. İthalatın yasak olduğu ülkelerden ucuz fiyata alınan hayvanlar buraya getiriliyor, kulak küpeleri değiştirilip Türkiye’ye gönderiliyordu. Güney Amerika’da da aynı yöntem izlendi. İthalata izin verilen ülkelere yasak olan ülkelerden hayvanlar getirilip kulak küpeleri değiştirildi, sonra da Türkiye’ye gönderildi. Güney Amerika ülkelerinde de bu işi FETÖ organize etti. Çok büyük paralar kazandılar. FETÖ’nün şimdi canlı hayvan ithalatındaki hattan uyuşturucu işi yaptığına ilişkin duyumlar var. Türkiye ve Avrupa hattında çalıştıkları belirtiliyor. Avrupa’da uyuşturucunun perakende satışı, genelde PKK’nın elinde. Avrupa’da PKK ile işbirliği içinde olmaları büyük ihtimal. FETÖ’nün Türkiye’ye yönelik faaliyetleri Avrupa’dan organize ediliyor. Avrupa’daki Türkler arasında da faaliyetlerini yoğunlaştırdılar.”

HALKA KENEVİR EKTİRİP KOMİSYON ALDILAR!

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca hazırlanan "2020 Türkiye Uyuşturucu Raporu"nda terör örgütlerinin uyuşturucu kaçakçılarıyla ilişkisi tüm boyutlarıyla gözler önüne serildi.

Raporda sahip olduğu devasa küresel hacim nedeniyle uyuşturucu piyasasının sadece organize suç gruplarının değil, aynı zamanda terör örgütlerinin de ilgi odağında yer aldığı ifade edildi. Rapora göre terör örgütlerinin hem kendi başlarına hem de diğer terör ve organize suç grupları ile işbirliği halinde uyuşturucu ticaretiyle yakın ilişki içinde. Türkiye'de faaliyet gösteren PKK/KCK/PYD, DHKP/C, TKP/ML ve FETÖ/PDY terör örgütlerinin de uyuşturucu kaçakçılığıyla yakın ilişkisi bulunduğuna işaret edildi.

'PKK GELİRİ GÖRÜNCE İŞİN İÇİNE GİRDİ'

Raporda şu bilgiler yer aldı: İlk önceleri organize uyuşturucu çetelerinin faaliyetlerine göz yumma ve sözde güvenliklerini sağlamak karşılığında komisyon alan PKK, uyuşturucu ticaretinin gelir büyüklüğünü anlayınca bizzat bu işin içinde yer aldı. PKK'ya yönelik birçok operasyonda önemli miktarda uyuşturucu ele geçirilmesi de bunu doğruluyor. PKK'nın yurtdışındaki kolunun Batı Asya'dan, Batı Avrupa ülkelerine kadar uzanıyor. Yani, dünyanın en önemli uyuşturucu madde ticareti güzergahlarından "Balkan rotası"nın tamamını kapsıyor. Terör örgütü uyuşturucu üretiminin yanı sıra Avrupa pazarında sokak satıcılığını da organize ediyor, eroinin perakende satışını yapıyor.

Raporda 1998'de yakalanan örgütün elebaşılarından Şemdin Sakık'ın, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın kendisine "Örgütü ayakta tutmak kolay değil, uyuşturucu geliri olmazsa bu kadar insanı nasıl doyuracağız?" dediği yönündeki itirafı anımsatıldı.

40 YILDA ÖRGÜTTEN TONLARCA UYUŞTURUCU ÇIKTI

Raporda aktarılan istatistikler dikkat çekici. PKK/KCK/ PYD'ye yönelik 1980-2020 yıllarında yapılan 461 operasyonda bin 493 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda 95 ton 730 kilogram esrar, 5 ton 450 kilogram eroin, 71 kilo 200 gram afyon, 4 ton 315 kilogram baz morfin, 9 kilo 400 gram kokain, 137 bin 477 ecstasy hap, 28 bin 348 litre asetik anhidrit ve 121 milyon 524 bin 618 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.

'BÖLGE İNSANINA EKTİRDİ'

Terör örgütü PKK/KCK/ PYD'nin yasa dışı kenevir ekimini, bu alanın en kazançlı yöntemi gördüğü, bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu kırsalındaki kenevirden elde ettiği esrar ticaretinden büyük gelir elde ettiği aktarıldı. Örgütün bu süreci bizzat organize etmenin yanı sıra bölgedeki köylülere ve bölge insanına kenevir ektirdiği veya kenevir ekimine teşvik ettiği, üretilen esrardan da komisyon aldığı bildirildi. PKK/KCK/PYD'nin bizzat içinde yer aldığı esrar imal ve ticaretinin tamamından, bölge halkının üretim faaliyetinden ise yüzde 50 pay aldığının belirlendiği ve bu alanda yılda 500 milyon dolar gelir sağladığının değerlendirildiği kaydedildi. Bölücü terör örgütünün şimdilerde ise kuzey Irak'taki kamplarında ve Türkiye'nin sınırına yakın köylerinde uyuşturucu imal ederek nihai pazara sunduğu bilgisi yer aldı.

'ALABAYLAR ÇETESİ' ÇÖKERTİLDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir'de sokaktaki uyuşturucu satanları koordine eden “Alabaylar Çetesi”nin çökertildiğini, 59 kişinin tutuklandığını açıkladı. Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İzmir'de bir uyuşturucu çetesinin daha çökertildiğini duyurdu. Soylu, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Sokak satıcılarını koordine eden 'Alabaylar Çetesine' bir yıllık takip neticesinde darbe... 59 tutuklu... Narkotik Daireye, İzmir Emniyetimize, adli makamlara şükranlarımızla...”

Tarih:
Diğer Haberler