James Jeffrey, İstanbul ve Ankara’ya geliyor

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 22-28 Ağustos tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve Cenevre’yi ziyaret edecek.

James Jeffrey, İstanbul ve Ankara’ya geliyor

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, İstanbul ve Ankara’ya geliyor. Jeffrey daha sonra Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarına ABD adına müdahil olmak üzere Cenevre’ye de gidecek. Jeffrey’nin İstanbul’da Suriyeli muhalif örgüt temsilcileriyle, Ankara’da ise Türk yetkililerle bir araya geleceği duyuruldu.

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye Anayasa Komitesi gündemli toplantılar yapmak üzere Cenevre, İstanbul ve Ankara’ya geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, Jeffrey’nin ziyaret tarihleri 22-28 Ağustos günlerinde olacağı belirtildi.

Suriye Anayasa Komitesi, 9 ay aranın ardından 24 Ağustos'ta Cenevre’de yeniden toplanacak. Suriye yönetimi, muhalifler ve sivil toplum kuruluşlarının 50'şer üye ile temsil edildiği 150 kişilik komitenin amacı, yeni bir anayasa taslağı oluşturmak.

2019'un ekim ayında oluşturulan komite, anayasa yazma görevini üstlenecek bir heyet belirlemişti. 'Yazım Kurulu' adı verilen bu heyet, bütün taraflardan 15'er kişi olmak üzere 45 üyeden oluşmuştu. Komite, kasım ayında düzenlenen müzakerelerde somut bir ilerleme kaydedememişti.

PKK/YPG KORUYUCUSU
Jeffrey’nin ağırlıklı gündemi PKK/YPG’yi yeni bir kılıfla Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarına katmak. Suriye muhalefeti üzerinde etkisi olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden bu yönde bir çalışma sürdürülüyor. Türkiye’nin açıkça karşı çıktığı bu girişim konusunda Jeffrey’nin son dönemde bu konudaki açıklamaları dikkat çekiyor. Jeffrey, geçen hafta basına yansıyan açıklamalarında, ABD desteğiyle Suriye’nin kuzeydoğusundaki işgalci durumdaki PKK/YPG’nin müzakerelere katılması için görüşmelerinin sürdüğünü kaydetmişti. Jeffrey, aralarında DW Türkçe (Almanya’nın Sesi) muhabirinin de olduğu gazetecilerin telekonferans ile sorularını yanıtlamış ve şunları söylemişti: “Kuzeydoğu Suriye'de yaşayanların temsili konusu dönem dönem gündeme geliyor. Size söyleyebileceğim şu, olması gerektiği gibi, bunu dış güçler değil, Suriyeli farklı muhalif unsurlar, Kuzeydoğu Suriye'deki siyasi ve hükümet güçlerinin temsilcileri ile şu anda bu konuyu tartışıyor.”

PETROL ANLAŞMASI
Jeffrey, ABD’li bir firmanın Suriye’nin kuzeydoğusundaki petrolleri çıkarmak için PKK/YPG ile anlaşma yapmasını savundu: “Bu petrol sahaları yıllardır, IŞİD'den bu bölgeleri geri aldıkları günden bu yana, özerk yönetim tarafından işletiliyor. Bu alanları, IŞİD'e karşı operasyonlarını sürdürmek için kullanıyorlar, hem kendi araçları için yakıt ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de ekonomilerinin önemli bir kaynağını oluşturuyor. Biz ve diğer koalisyon üyeleri, istikrar fonları ile onların ekonomisine destek sağladık, hem de yüzlerce milyon dolarla. İstikrarı sağlamayı ve IŞİD ile savaşmayı sürdürdükleri müddetçe, onların ekonomik açıdan iyi durumda olmalarını istememiz bir sürpriz değil.”

ABD; bir yandan Suriye yönetimini ekonomik olarak çökertmek için Sezar yasası ve diğer yaptırımları ağırlaştırıyor, bir yandan da sahada askeri olarak PKK/YPG’nin önünü açmak için faaliyet yürütüyor. Geçen hafta içinde Deyrezor bölgesinde bir Rus generalin de öldüğü çatışmalar, ABD’nin, Suriye yönetimi, Arap aşiretler, Rusya ve Türkiye dahil diğer bölge güçlerinin PKK/YPG’nin alanını daraltmak için giriştiği operasyonlara yanıtı niteliğinde olduğu değerlendiriliyor.

Tarih:
Diğer Haberler