Türkiye’ye savaş ilanı gibi toplantı!

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye gündemiyle düzenlenen toplantıda, Türkiye ağır suçlamaların ve yaptırım çağrılarının hedefi oldu.

Türkiye’ye savaş ilanı gibi toplantı!

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) düzenlenen “Akdeniz’de istikrar ve güvenlik ve Türkiye’nin olumsuz rolü” başlıklı Genel Kurul oturumu hararetli tartışmalara sahne oldu. Oturumda hem Türkiye hem de Türkiye’ye karşı hoşgörülü davranmakla suçlanan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell hedef alındı.

AB Dışişleri Bakanlarının 13 Temmuz’da düzenleyecekleri özel Türkiye oturumundan hemen önce düzenlenen oturumda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Libya’da yürüttüğü politikalar sert dille eleştirildi. Türkiye’yi “otoriter rejim” olarak suçlayan parlamenterlerin çoğu Ankara ile katılım müzakerelerine derhal son verilmesi ve Türkiye’ye AB mali yardımlarının kesilmesi çağrısında bulundu.

AP Türkiye Raportörü, İspanyol parlamenter Nachos Sanchez-Amor, oturumda yaptığı konuşmada, GKRY ve Yunanistan’la dayanışma içinde olduklarını belirterek, Türkiye’nin Avrupa normlarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

‘MÜZAKERELERE SON VERİLSİN’

Deutsche Welle’nin aktardığına göre, Hristiyan Demokrat Grup lideri, Alman parlamenter Manfred Weber, Türkiye ile üyelik müzakerelerine son verilmesini ve yeni bir ortaklık kurulmasını istedi.

Liberal eğilimli “Renew” grubu adına konuşan Fransız parlamenter Nathalie Loiseau, Türkiye’nin “Avrupa değerlerine sırtını döndüğünü ve düşmanca davrandığını” savunup, Josep Borrell’den Türkiye konusunda “diplomatik değil, sağlam durmasını beklediklerini” ifade etti.

TÜRK VEKİL: TÜRKİYE’YE SİLAH SATIŞINI DURDURUN

Komünist Grup (GUE) adına söz alan Alman parlamenter Özlem Demirel, “Türkiye’yi eleştiriyorsunuz, haklısınız. O halde Türkiye’ye silah satmayı durdurun” ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokrat Grup üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vatandaşı parlamenter Costas Mavrides de, Almanya’nın Türkiye’ye silah satmaya devam etmesini eleştirdi. Mavrides, Türkiye’nin bu silahları “Avrupa değerlerine karşı kullanacağını” iddia etti.

‘NAZİ’ BENZETMESİ

Aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) grubu adına söz alan Fransız parlamenter Thierry Mariani, Türkiye’ye karşı etkisiz kalmakla suçladığı Josep Borrell’e “Tarihte Edouard Daladier ve Richard Chamberlain gibi anılmayın” şeklinde seslendi. İkinci Dünya Savaşı başlarken Fransa ve Birleşik Krallık’ta Başbakanlık yapmakta olan Daladier ve Chamberlain, Nazi rejimine karşı etkisiz kalmakla suçlanmışlardı.

BORRELL: TÜRKİYE AGRESİF TUTUM SERGİLİYOR

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in toplantıda “Türkiye önemli bir ortak, aday ülke ve NATO müttefikimiz. İlişkilerimizdeki mevcut olumsuz eğilimi sonlandırmalı ve tersine çevirmeliyiz” dediği aktarıldı. Yakın zamanda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) düzenlediği ziyaretlerin ardından Türkiye’de üst düzey temaslarda bulunduğunu anımsatan Borrell, “Akdeniz’de istikrar ve güvenliği sağlamak kolektif angajman gerektiriyor” diye konuştu.

Borrell, “Türkiye Doğu Akdeniz’de agresif bir tutum sergiliyor” diyerek, diğer taraftan Suriye ve Libya’da siyasi çözüm sağlanması için Türkiye ile birlikte çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

“Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine karşı olduğumuza ilişkin açık mesaj verdik. Değerlerimizi, üye ülkelerimizin sınır ve egemenlik haklarını koruma konusunda kararlıyız” ifadelerini kullanan Borrell, Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya’ya yönelik silah ambargosunun uygulanması konusunda da kararlı olduklarını kaydetti.

Tarih:
Diğer Haberler