Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu

Naim Süleymanoğlu sayısız başarılar elde etmiş, adını hem spor tarihi hem de Türk milletinin kalbine altın harflerle yazdırmış bir isim.

Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu

YAZAR

Naim Süleymanoğlu, Türk spor tarihinin altın isimlerinden, hayatı boyunca sayısız başarılar elde etmiş, adını hem spor tarihine hem de Türk milletinin kalbine altın harflerle kazımış isim. Türk bayrağını sayısız başarılarla göndere çektirmiş, faşizme ve şovanizme karşı mücadele veren Naim Süleymanoğlu’nun yaşamı mücadele ve başarı üzerine örnek teşkil edecek niteliktedir.

Herkesin bildiği gibi Naim Süleymanoğlu milli haltercimizdir. 23 Ocak 1967'de Bulgaristan'da dünyaya gelmiş, dönemin Bulgaristan hükümetinin zulmünün ve baskısının orada yaşayan Türkler üzerinde egemen olduğu ve insanlık dışı muamelelerin görüldüğü dönemde yaşamıştır. Türk halkına kimliksizleştirme politikaları uygulanan bu dönemde Naim Süleymanoğlu da bir Bulgaristan Türküdür.

Süleymanoğlu küçük yaşta yüzme sporu ile ilgilenirken Sovyetler Birliği’nde görevli spor müfettişleri tarafından keşfedilmiştir. Bir süre sonra Bulgaristan Milli Takımı’na girmiş, bir yatılı okula yazılarak Bulgaristan şampiyonasında 20. olmuştur ve rakiplerine büyük fark atmıştır. 1982 yılında Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda dünya rekorunu kırarak Dünya şampiyonu olmuştur. Bu başarıların yaşandığı dönemde Bulgaristan hükümeti Arapça ve Türkçe isimli vatandaşların isimlerini değiştirmiştir ve karşı çıkanlara işkence edilmiştir. Bu uygulamanın bir mağduru olan Naim Süleymanoğlu'nun ismi de Naum Shalamanov olarak değiştirilmiştir.

Durumu kabullenmeyen ve tüm dünyaya duyurmak isteyen Naim Türkiye’ye kaçma fikrini kafasına koymuştur. Yapılan planların ardından bir gece kutlama yapılırken kaçmayı başarmış ve Turgut Özal tarafından Türkiye'ye getirilmiştir. Türkiye’de daha önce Naum Shalamanov olarak değiştirilen ismini de tekrar Naim Süleymanoğlu olarak düzelttirmiştir. Süleymanoğlu kendisine ve Bulgar Türklerine yapılan bu haksızlıkları tüm dünyaya duyurabilmek için olimpiyatlara Türkiye Milli Takımı’yla girmeye karar vermiştir. Ancak Bulgaristan ile daha önceki spor kariyerine dair olan bir anlaşması vardır. Naim'in tekrar olimpiyatlara katılabilmesi için 1 milyon Dolar ödenmesi gerekiyordu. Hem Türkiye’yi temsil etmek, hem de yaşananları duyurmayı hayatı pahasına isteyen Süleymanoğlu adına gereken ücret ödenmiştir. Olimpiyatlara girme biletini alan Süleymanoğlu, 1983 ve 1986 yılları arasında toplam 62 rekor kırmıştır. 1988'de Seul olimpiyatlarında 60 kiloda yarışarak koparmada 152.5, silkmede 190, toplam 342.5 kg kaldırarak 9 Dünya ve 5 olimpiyat rekorunu kırdı. Bu rekorlarla birlikte Türkiye’ye olimpiyat oyunları tarihinde güreş dışındaki ilk altın madalyasını da kazandırmış oldu.

Bu olimpiyatların ve dünya rekorlarının ardından istediği gibi sesini tüm dünyaya duyuran Naim Süleymanoğlu sayesinde sınır kapıları açılmıştır. Tâbi ki Naim Süleymanoğlu bununla yetinmemiş, 3 olimpiyat madalyası, 46 dünya rekoru, 6 Avrupa şampiyonluğu ve 7 dünya şampiyonluğu kazanmış, Time dergisine kapak olmuştur.

Kendi kilosunun 3 katından fazlasını kaldırarak tarihe geçen Naim Süleymanoğlu, 18 Kasım 2017 yılında hayatını kaybetmiştir. Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim” sözünü şiar olarak bilen Naim Süleymanoğlu’nu saygı ve özlemle anıyoruz.

Türk gençliği olarak aramızdan ayrılışının 3. yıldönümünde ona bir kez daha sesleniyoruz: Bize yaşattığın gururları asla unutmayacağız Naim Süleymanoğlu!

"Ben sadece Türk değil, Türk oğlu Türküm, Türk olarak Öleceğim" - Naim Süleymanoğlu

Yağmur Sıla Değirmi

TLB Antalya Üyesi

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler