MİLGEM’İN KAHRAMANI ÖZDEN ÖRNEK

Özden Örnek komutanımız dehası ve Türk donanmasına yaptığı katkılardan dolayı soyadı gibi her zaman örnek bir komutan olmuştur.

MİLGEM’İN KAHRAMANI ÖZDEN ÖRNEK

YAZAR

Özden Örnek komutanımız dehası ve Türk donanmasına yaptığı katkılardan dolayı soyadı gibi her zaman örnek bir komutan olmuştur. Özden Örnek Komutanımız 1943 yılında İzmit’te dünyaya gelmiştir. İlk ve ortaöğrenimini İzmit’te başarı ile geçtikten sonra 1957 yılında Deniz Lisesine başlayan komutanımız Deniz Harp okulundan ise Asteğmen olarak başarılı bir şekilde mezun olmuştur. İki Yılda subay olarak öğrenimine devam etmiş olan komutanımız 1964 yılında Donanmaya katılmıştır. Özden Örnek komutanımız Amerikancı- Fettullahçı Balyoz Kumpası kapsamında 22 Şubat 2010 tarihinde gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Özden Örnek komutanımıza yapılan kumpaslardan alnının akıyla çıkmıştır. Emperyalizmin hedef aldığı komutanlarımızdandı. Komutanımızın denizcilik ile ilgili pratikleri herkese bir kılavuz niteliği taşımaktadır.

CUMHURİYET DONANMAMIZIN BUGÜNE GELMESİNDE ROLÜ OLAN KOMUTANIMIZ

Mustafa Kemal Atatürk de aynı şekilde tespit etmiş. Cumhuriyeti ilan ettikten hemen sonra “Yurt dışından ithal edilecek gemilerle donanma kurulmaz” demiştir. 2 Bu sözün içeriğine baktığımızda Türkiye yerli ve milli donanmasını kendisi yapmak zorundadır. Anlamı kolay ve anlaşılır bir durumdur. Birincisi gemini ithal et daha sonra ise sanayini geliştir. Ardından yerli donanmanı da geliştirilmeli idi. Mesele bu kadardı.
Türk Donanması ise bu planın birinci kısmını yani Gemini ithal et meselesini 80 sene yaşamış oldu. Sonra sanayisinin yeterli olduğunu görünce Öyle de oldu. 2001 ekonomik krizinin gölgesinde, 2002 Deniz Kurdu Tatbikatının ardından depremden 3 yıl sonra geleneksel yapılan Donanmaya Gemi Teslim töreni Gölcük’te icra edilmiştir. Deprem sonrası yaşanan bu ilk, aynı zamanda herkese bir mesajdı üs 1999’dan sonra güçlü hale getirilmiş ve ayağa kaldırılmıştı. İstanbul ve İzmir Alabey tersaneleri Türkiye’ye kazandırılmıştır. 2003 yılında Poyraz Rıhtımı’nda bir yıl aradan sonra ikinci kez Gemi Devir Teslim Töreni icra edilmiştir. “Gür” sınıfının ilk gemisi TCG GÜR denizaltısı, “G” sınıfının iki firkateyni TCG Gökova ve TCG Göksu ve “Burak-aviso” sınıfının son gemisi TCG Bafra korveti Cumhuriyet Donanması’na kazandırılmıştır. Bu ard arda gelen törenler, Cumhuriyet Donanmasının nicelik ve nitelik bakımından gelişiminin somut halde görülmesini sağlamıştır.

Donanmasını yerli ve milli bir şekilde güçlendiren Türkiye. Envanterine kazandırdıkları ile yenilerini eklemeye her daim hazırlık yapmaktadır. Türk savunma sanayimiz “Savunma Sanayiinde Tam Bağımsız Türkiye” hedefiyle Mavi Vatan mücadelesi ile birleştirerek çalışmalarını sürdürmektedir. Tam Bağımsızlık ilkesi ile hareket eden Donanmamız Son sürece baktığımızda son 18 yılda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii başkanlığı Koordinasyonunda, güvenlik güçlerinin sahada ihtiyaç olduğu Deniz sistemlerine yönelik yüzde 70’e varan yerli katkı oranlarıyla özgün ürünleri geliştirdi. İlk savaş gemisi MİLGEM projesinde yüzde yüz yerli tasarım olarak geliştirilen TCG Heybeliada, TCG Büyükada, TCG Burgazada ve TCG Kınalıada; amfibi harekat, araç ve personel nakli, ateş desteği ve doğal afetlerde yardım ile acil destek hizmetleri sağlayan TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar, denizlerdeki doğal kaynakları yerli olarak arayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi bu dönemde öne çıkan deniz platformlarından olmuştur.

ÖZDEN ÖRNEK’İN MİRASI BUGÜN MAVİ DERYALARDA BOY GÖSTERİYOR

2014 Baharının getirdiği büyük sonuçla Ergenekon-Balyoz tertipleri yerle yerle bir edilmiştir. Türk milleti Silivri zindanlarının duvarlarını titretmiş ve yıkmıştır. Türk ordusunu esaretten kurtarmıştır.
Türk Donanması da özgürlüğüne kavuşmuş, Türkiye’de Atlantik sisteminin ayak bağlarından kopuş sürecine girerek rotasını Avrasya’ya doğru döndürmüştür. Suriye sınırına operasyonlar başlamış PKK’nın kökü her yerde kazınmaya başlanmış PKK’nın siyasi uzantısı olan HDP’nin il ve ilçe belediyelerine kayyumlar atanmaya devam etmiştir. Kısa süre içerisinde de PKK’nın kendisi olan HDP kapatılacaktır. Türk milleti 15 Temmuz Fetullahçı-Amerikancı darbe girişimini bozguna uğratmıştır. Türkiye içte ve dışta büyük mücadeleler vererek FETÖ'nün ülke içinden sökülüp atılmasını ve yerli-milli vurgusuyla donanmasının güçlenmesini sağlamıştır. Hiç şüphesiz Donanmaya vurulan zincirleri kırılmış donanmamız güç kazanmıştır. Duraksayan yapılamayan projeler hız kazanmıştır Uyanan Türk bilinci dünyaya meydan okumaya kaldığı yerden devam etmiştir.

SAVUNMA SANAYİ MAVİ VATAN’DA

Türk Deniz Kuvvetleri, 25 Şubat-7 Mart tarihleri arasında 87 gemi, 27 uçak ve 20 helikopterin katılımıyla Mavi Vatan-2021 Tatbikatını gerçekleştirmeye başlamıştır.4 Ege Denizi ve Akdeniz'de gerçekleştirilecek tatbikatın önemi ve derin mirası büyüktür. Birincisi bu tatbikatta MİLGEM Projesi olan yerli ve milli kapasiteli Firkateynler, silahlar, roketler kullanılmaktadır. Özden Örnek’in önderliğini yaptığı ve şimdilerde büyük gurur kaynağımız olan MİLGEM’in kahramanları Mavi
Vatan’da dosta güven, düşmana korku vermektedir. İkinci büyük önemi ise Yunanistan temelinde emperyalist kirli oyun kuranlara büyük bir cevap olmasıdır. Mavi Vatandaki kararlı mücadelemiz ile Yunanistan Dışişleri bakanına Dışişleri bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ders niteliğinde cevap vermiştir. Onlarca Türk savaş gemisi, uçaklar ve helikopterlerle Türk ordusu 'Mavi Vatan' tatbikatına başladığı sıralarda, Yunanistan savaş gemisini tatbikatın yapıldığı alana göndermiş ve “tüm Türk topraklarını vurabiliriz”5 gibi küstahça bir açıklamada bulunmuştur. Tatbikat üç ana noktada yapılması planlanmıştır. Bunlar Siros koyu, Ege'nin güneydoğu kesimindeki Aksaz limanı yakın, ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet karasularında. Ancak Türkiye, hiçbir zaman kendi tatbikat alanının dışına çıkmamış, ilan ettiği Navtex’leri de tam sınırda keserek tansiyonu yükseltme gibi kışkırtıcı eylemlerde bulunmamıştır.

TCG ANADOLU MAVİ VATAN’IN SİLAHI

TCG Anadolu Mavi Vatanımızı tehditlerden koruyacak bir hücum gemisi özelliğini taşımaktadır. Kamuoyunda Uçak gemisi olarak adlandırılan TCG Anadolu bir hücum gemisi/ havuzlu çıkarma gemisi olarak tasarlanmıştır. Yüzde 70’i yerli ve milli olan gemimiz şu anda yapım aşamasındadır. Son zamanlardaki gelişmeler ışığında Savunma ve sanayi başkanı İsmail Demir dünyadaki çeşitli uçak gemileri, onların nitelikleri, gemi üzerinde kullanılacak platformlar gibi konuları değerlendirmiş oldu. Bu konu üzerine çalışmalar devam etmekte İHA’lardaki çeşitli sistemlerin ve üzerine konulacak faydalı yüklerin neler olacağı üzerinde çalışılan konulardan. Savunma ve sanayi başkanı İsmail Demir “Bunlar orijinal olarak geminin tasarımı ve imalatı sırasında gündemde olmayan ama son 1 yıldır gündemde tuttuğumuz, çalıştığımız konular olduğu için de mevcut tasarıma çok fazla zarar vermeden çok büyük modifikasyonlar yapmadan neler olabilir gibi çalışmalarımız devam ediyor diye belirtti. 2021 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanan gemi Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edildiğinde Amiral gemisi olacak olan TCG ANADOLU aynı zamanda Türk donanma tarihinin en büyük savaş platformu olacağı düşünülüyor.

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ HER TÜRLÜ CEVABI VERECEK NİTELİKTE
Mavi Vatan Tatbikatının ilk kez 2019 yılında yapılması büyük bir eşik olmuştur. Mavi Vatan Tatbikatının üç denizde birden yapılmış olması ilgimizi çekecek bir diğer nokta olmalıdır. Daha önceden üç denizde birden yapılan bu kadar geniş katılımlı bir tatbikat Türkiye tarafından yapılmamıştır. Buradan çıkacak sonuçla da şunu çıkarmak doğru olur. Türk Deniz Kuvvetleri’nin her türlü cevabı verecek nitelikte olduğunu görmemiz gereklidir. Mavi Vatan Tatbikatları serileri ve Yunan Dışişleri bakanına verilen cevap niteliğinde ders verilmesi ise bu durumun en somut göstergelerinden olmuştur. Bu tatbikatta, diğer kuvvetlerle birlikte müşterek eğitimler yapılmaktadır. Bu müşterek eğitimlerde Türk Deniz Kuvvetleri’nin diğer kuvvetlerle çalışabilirliği ortaya koyuluyor. Bu açıdan da dostluklar ve ittifaklar geliştirmek üzere yola çıkılıyor. Buradan da şu sonuç çıkıyor; bütünleşmiş bir harbe hazırlık eğitimiyle ordu savaşa hazır konuma getiriliyor ya da orada tutuluyor.

MSB, tatbikatla ilgili olarak “Ayrıca İnsansız Hava Araçlarının (İHA), deniz harekât alanında operatif ve taktik seviyede kullanımı sağlanacak ve gerçek harekât ortamının oluşturulması maksadıyla, yüksek süratli insansız araçların hedef olarak kullanılacağı su üstü ve hava savunma atışları icra edilecektir” bilgisini de paylaştı.6 Türk Deniz Kuvvetleri, insansız sistemleri büyük bir aktiflikle kullanan önemli bir kuvvet olarak göze çarpmaktadır. Deniz Kuvvetleri’nin hem bu araçları kullanma yeteneğini hem de sistemleri entegre etme yeteneğini de tatbikatta gösteriyor.

ÖZDEN ÖRNEK AVRASYA İKLİMİNİN DE MİMARIDIR

Oramiral Özden Örnek komutanımız stratejik zekası ile Türk donanmasının örnek teşkil eden komutanlarındandı. Özden Örnek komutanımızın bıraktığı mirası 21.yüzyılda geri dönmeyecek bir mirastır. Şanlı Türk donanmamız Doğu Akdeniz’de Mavi Vatanımızda Türk bayrağını dalgalandırmaktadır. Mavi Vatanda yapılacak adımlar bellidir Türkiye’nin deniz komşuları ile işbirliği sağlaması Yönünü tam anlamıyla Avrasya’ya çevirerek artık daha net ve kararlı tutum ve stratejik anlaşmalar yapmalıdır. Özden örnek Komutanımızın Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet donanmasına büyük katkısı olmuştur. Özden Örnek komutanımız ismini altın harflerle yazdırarak 29 Nisan 2018 günü aramızdan ayrılmıştır. Bıraktığı miras Şimdi Türk gençliğinin üzerindeki sorumluluktur. Türkiye Gençlik Birliği Türkiye Liseliler Birliği olarak Mavi Vatanımıza yönelen tehditleri bertaraf etmek Türk donanmasına moral olmak amacıyla Türkiye’nin dört bir tarafında Mavi Vatan kampanyası ile Mavi Vatan bilincini yaydık. Türk gençliği her daim hazırdır. Mavi vatanımıza Türkiye’ye yönelen tehditlerin karşısında sımsıkı birleşmektedir.


KAYNAKÇA
1. ÖZDEN ÖRNEK, MİLGEM’İN ÖYKÜSÜ, 3. BASIM, KIRMIZI KEDİ YAYINEVİ, SYF.8-9.
2. Türk Ticaret Kanunu – Deniz Ticareti (TTK m. 931-1400), http://www.ticaretkanunu.net/turk-ticaret-kanunu-deniz-ticareti-ttk-m-931-1400/
3. ÖZDEN ÖRNEK MİLGEM’İN ÖYKÜSÜ,3. BASIM,KIRMIZI KEDİ YAYINEVİ, SYF. 18
4. https://www.trthaber.com/haber/gundem/ege-ve-akdenizdeki-buyuk-tatbikat-basladi-559567.html
5. https://www.milliyet.com.tr/galeri/son-dakika-yunanistan-savas-gemisi-gonderdi-basin-tum-turk-topraklarini-vurabiliriz-6444183/2
6. http://www.denizcilikdergisi.com/denizcilik-gundem-haberleri/turk-donanmasi-87-gemiyle-akdenizde/

Musa Koç

TGB Denizli İl Yöneticisi-TLB Sorumlusu

Tarih:
Diğer Haberler