Uyuşturucu

Seçil Özkan, TaLeBe Dergisi 20.Sayısında yazdı.

Uyuşturucu

Uyuşturucu, kişisel zevk veya tıbbi amaçla kullanılan psikoaktif maddelere verilen ortak isimdir. Bir kere kullanılması bile bağımlı olmayı sağlar. Kullanılmasının devamıyla birlikte vücut artık bu maddeyi daha çok ister ve bağımlılık ortaya çıkar.
Uyuşturucu bağımlısı bir insan maddeyi aldığı sürece kilo kaybı, düzensiz uyku, iştahsızlık, huzursuzluk, saldırganlık; almadığı zamanlar ise krizlerin meydana gelmesi gibi birçok sorunla karşılaşır.
Uyuşturucu kullanımında en büyük hedef biz gençleriz. Satılan madde hakkında bir bilgimiz yoksa merakımızdan yararlanılıyor. Bu merak sadece satıcıların önümüze itmesiyle kullanımı sağlamıyor. Bulunduğumuz arkadaş ortamında;

“-Ya kanka sende kullansana bak kafası çok güzel.
-Bir kereden bir şey olmaz.
-Gel tadına bak.
-Şöyle bir ortam var sende ayak uydursana.
-Derdine ilaç gibi gelir” gibi birçok sözle karşılaşılması; aileyle veya herhangi bir tartışmada maddelerin arkadaş olarak gösterilmesi; “İçince rahatlarsın.” düşünceleri uyuşturucu kullanımının başlıca sebepleridir.
Sadece bunlar kalmıyor tabiî ki. Gençlerin, düşünen, araştıran, sorgulayan bireyler olmasını istemeyen bir sistemin de etkisi var. Birçok dijital platformlar üzerinden uyuşturucunun mutluluk verici, rahatlatan, arkadaşımızmış gibi bir madde olduğu canlandırılıyor. Bunlardan birisi de ‘Netflix’.
Uyuşturucuyu normalleştiren birçok dizi/film bulundurmaktadır. Bunlardan birisi olan Narcos dizisinde uyuşturucu baronu olan Pablo Escobar’ın yaşam hikayesi ele alınmıştır. Sonrasında Escobar’ı Sevmek, Narcos: Mexico, Undercover, Drug Lords, Zehirli Sokaklar, Esrar Bitti, Süper Ot

Günümüzde uyuşturucu rap müziğinin de baş aktörlerinden birisi haline geldi. Derman (Ezhel), Kime Ne (Khontkar), İstanbul Trip (Şam)
Şehrimin Tadı (Ezhel)
Şehrimin tadı ağzımda yine
İs pas kir kömür plastik çöplük lastik egzoz esrar
Mary Jane (Burry Soprano)
Çek bi' duman bana dön bunu her tadan aklını kaybedicek
Harmanım içmedim 10 gündür bu durum beni mahvedicek (ey)
Senin her türün ayrı bi' zevk Mary Jane, Mary Jane, Mary Jane
Seni istiyorum yanımda her gün bu durum beni mahvedicek
Cannabis(Şehinşah)
Tamam arsa ek tohumu topla çünkü THC ile havalanır bu kromozomlar.
Eee dahada iyisi toz amma para varsa cepte.
Yapılan araştırmalara göre Derman (Ezhel), Kime Ne (Khontkar), İstanbul Trip (Şam), Şehrimin Tadı(Ezhel), Mary Jane (Burry Soprano), Cannabis (Şehinşah) şarkı sözlerinin madde kullanımını özendiren çok sayıda ifade içerdikleri; şarkı sözlerinde maddelerin kullanımına ilişkin tavsiyelere yer verildiği; hatta esrar, ekstazi ve bonzai gibi maddeler için yazılan şarkıların bile bulunduğu tüm şarkılarda oldukça cinsiyetçi, eril bir söylemin hakim olduğu, kadının cinsel bir obje olarak nesneleştirildiği, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin, insana tüm dertlerini unutturan, kişiyi gündelik sorunlardan uzaklaştıran, kişinin hayatını renklendirdiklerini öven şarkılardır.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin(TUBİM) yayınladığı 2019 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda da emperyalizmin kuyrukçuları olan DHKP/C, TKP/ML ve FETÖ terör örgütlerinin de uyuşturucu madde kaçakçılığı yaptığı, uluslararası raporların yanı sıra Türkiye’de gerçekleştirilen suçüstü operasyonlarından, uyuşturucu madde operasyonlarında yakalanan şahıs ifadelerinden, örgüt ve hücre evlerinde ele geçirilen uyuşturucu maddelerden ve dokümanlardaki uyuşturucu alışveriş kayıtlarından anlaşılmaktadır.

Aynı zamanda TUBİM uyuşturucu hakkı bilinen yanlış bilgileri de yayınlamıştır. Bunlar

Yanlış : Esrar bitki olduğu için güvenilirdir ve bağımlılık yapmaz.
Doğru : Esrar THC maddesini içeren bağımlılık yapıcı maddedir.
Yanlış : Esrarın etkisi birkaç saatte geçer.
Doğru : Esrar vücutta depolandığı için etkisi günlerce, haftalarca sürebilir. (Esrar sigara olarak içildiğinde kanda birkaç dakikada zirve yapar, saatler içinde hızla düşer. Bunun sebebi dokularda depolanmasıdır. İdrarda günlerce atılır.)
Yanlış : Esrar zihni açar.
Doğru: Esrar zihni sisli hale getirir; bellek, konuşma, anlama ve karar verme yeteneğini bozar.
Yanlış : Bir defa denemekten bir şey çıkmaz.
Doğru : Bir defa maddeyi aldıktan sonra ikinci bir defa alma riski çok yüksektir. Bir kez, çok kez kullanmak için ilkdir. Kullanımı emniyetli bir bağımlılık maddesi yoktur.
Yanlış : Benim kızım ya da oğlum kullanmaz.
Doğru: Bağımlılık ve maddelerle karşılaşma riski herkes için eşittir.

Gençliğin baş belası olan uyuşturucu ve çeşitli madde kullanımları sıradanlaştırılıp, doğrudan ve dolaylı olarak özendirilmektedir. Bizim yeteneklerimizi keşfetmememiz, sosyal faaliyetlerde bulunmamamız, hayal kurmamamız, sisteme ayak uydurmamız isteniyor fakat biz buna izin vermiyoruz. 2 Eylül 2014’te başlattığımız ‘Yaşa Kampanyası’ ile uyuşturucunun her türlüsüne karşı tavrımızı sergilemeye devam ediyoruz, uyuşturucuya karşı birçok faaliyet ve eylemlerde bulunduk, yaptığımız talebe kamplarında ilgi alanları bulmayı, çözüm üretmeyi, kendimizi ifade etmeyi aşılıyoruz.
Gençleri yazmaya, çizmeye üretmeye; Mücadeleyle yaşamaya davet ediyoruz.

Tarih:
Diğer Haberler