Aşı, ölümleri yüzde 95 azalttı

Sağlık çalışanına yapılan CoronaVac’ın ilk bilimsel sonuçları yayımlandı. Çin’den gelen aşı sağlık çalışanlarında ölümleri yüzde 95 azalttı.

Aşı, ölümleri yüzde 95 azalttı

Kovid-19’a karşı Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan inaktif aşı CoronaVac (Sinovac), sağlık çalışanlarında ölümleri yüzde 95 oranında azalttı. İstinye Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi tıp fakültelerinden öğretim üyeleri Prof. Dr. Tekin Akpolat ve Prof. Dr. Oğuz Uzun’un yaptığı araştırma gerçek yaşam verilerine ilişkin ilk bilimsel yayın oldu. Araştırmanın sonuçları 8 Haziran’da Journal Of Infection adlı bilimsel dergide yayınlandı. Prof. Dr. Tekin Akpolat Aydınlık’a yaptığı açıklamada “Daha önce daha az sayıda hasta içeren basın açıklamaları vardı ama bulgular bilimsel yayına dönüşmemişti. Bu yayınlanmış, toplum bazlı ilk çalışmadır, 1 milyondan fazla sağlık çalışanını içermektedir” dedi.

ÖLENLERİN YAKINLARINA ULAŞTILAR
1 milyonu aşkın sağlık çalışanı 14 Ocak’tan itibaren Çin’den gelen CoronaVac (Sinovac) ile Kovid-19’a karşı aşılandı. Prof. Dr. Akpolat ve Prof. Dr. Uzun, sağlık çalışanlarının 17 Mayıs’a kadar olan verilerini inceledi. Araştırmada Sağlık Bakanlığı ve tabip odalarının verileri kullanıldı. Aşılama öncesi 227 olan ölüm sayısı aşılamanın ardından 17’ye düştü. Sağlık çalışanlarının tüm ölümler içindeki oranı ise binde 9’dan binde 1’e indi. Araştırmacılar aşılama sonrasında ölenlerin yakınlarına ulaşarak durumu sorguladı. Ölenlerin yarısının farklı nedenlerle aşı yaptırmadığı görüldü. Aşılama öncesinde ölenlerin yüzde 28’i gençken aşılı olup ölenlerin ise 50 yaş üstü, en az bir risk faktörüne sahip olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Akpolat, “8 meslektaşımız aşılı idi. Çalışmamız sırasında hepsinin ikinci doz aşıların üzerinden en az iki hafta geçmişti. Aşı olmasına rağmen kaybettiğimiz meslektaşlarımızın en genci 56 yaşındaydı. 4 meslektaşımızın yaşı ise 70’ten büyüktü. Veriler, sağlık çalışanlarında aşının ölümleri yaklaşık yüzde 95 azalttığını gösteriyor” dedi.

6 SONUÇ
Araştırmanın sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Akpolat şunları söyledi: “Elimizdeki bilgi sınırlı olduğu için kesin ifadelerden kaçınmak gerekir ama sınırlı bilgiye rağmen kesin çıkarılabilecek bazı sonuçlar var. Aşı ölümleri kesinlikle ve önemli oranda azaltmıştır. Kovid 19 aşıları insan aklının ve bilimin zaferidir. Aşı ile kısa sürede normalleşmek mümkündür. Aşı karşıtlarına kanıp aşı olmamak hem kendimizi hem de toplumuzu riske etmektedir. Aşıya rağmen az da olsa ölüm olabilmektedir, bu nedenle maske, mesafe, hijyen ihmal edilmemelidir. Aşılama sonrası dönemde ülkemizde İngiliz varyantı hakim olduğu için CoronaVac muhtemelen İngiliz varyantına da etkilidir.”

Aydınlık

Tarih:
Diğer Haberler