Bir Buçuk Milyon Öğrenci Paralı Okuyor

Devletin asli görevlerinden eğitim, özelleşmeye devam ediyor. Bu yıl bir çok milyon öğrenci özel okullara gidecek.

Bir Buçuk Milyon Öğrenci Paralı Okuyor

Devletin asli görevlerinden eğitim, özelleşmeye devam ediyor. Bu yıl bir çok milyon öğrenci özel okullara gidecek. Veliler, 100 bin liraya kadar çıkan özel okul ücretlerini karşılamak için kredi çekiyor.

Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çevik, yıllık ücretleri 10 bin liradan başlayan özel okulların ortalama fiyatlarının 20-40 bin lira bandında olduğunu bildirdi. Eğitim ücretlerine servis ve yemek kalemleri dahil değil.

Çevik, Türkiye’de anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki özel okul sayısının 11 bini aştığını belirterek, özellikle anaokul sayının bu toplam içerisinde ciddi pay aldığını söyledi.

“YÜZDE 25 MESLEĞİNİ YAPIYOR”

Türkiye’nin her ilinde özel okul bulunduğunu aktaran Çevik, “Fiyatlar 100 bin liraya kadar çıkıyor. Hatta sayısı az da olsa, bu rakamı aşan okullar da mevcut. Ancak sayıları 11 geçen özel okulların %80’inin fiyatı 20 ile 40 bin lira arasında değişiyor” dedi. Çevik fiyat yükselmesinin nedeninin giderin neredeyse 3’te ikisine denk gelen personel maliyeti olduğunu söyleyerek, “Talebin çok olması fiyatın artması için tek başına bir kriter değil” dedi.

Dijital dönüşümün gereği larak kimi mesleklerin yk olacağını ve ynei mesleklerin oluşacağını dile getiren Çevik, “Hal böyleyken çocuklarımızı çok yönlü, donanımlı, her alanda alt yapılarını geliştirecek bir eğitim kuruuna göndermek çok önemli. Ülkemizde mezun olduğu alanla ilgili mesleğini yapanların oranı yüzde 25. Bunun en belirgin sebepleri ise doğru okul seçilmemesi, doğru rehberlik yapılmaması ve mesleklerin iyi tanınmaması” diye konuştu.

“FIRSATÇILARA ALDANMAYIN”

Bazı kurumların çok yüksek fiyat talep edebildiğini dile getiren Çevik, şu uyarılarda ulundu:

“Çocuğumu illa özel okula göndereceğim diye tutturan veliler kendileri pek çok açıdan sıkıntı yaşayabileceği gibi çocuğuna da yaşatabilir. Yeterli gelire sahip aileler, günümüz koşullarındasağlıklı bir eğitim verebilmesi için yıllık 25 bin lira gibi bir tutarı gözden çıkarması gerektiğini bilmeli. Ancak marka diye 80-100 bin lira gibi rakamların uçuşmasına aldanılmamalı. Bugün Avrupa’nın ve ABD’nin en iyi üniversiteleri bile daha uygun fiyatlarla öğrenci alıyor. Bu durum da burada bir fırsatçılık olduğunu gösteriyor.”

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler