Karabağ'ın İşgalinde Yalanlar ve Gerçekler

Azerbaycan-Ermenistan savaşında taraflar kimler? Yalanlar ve gerçekler haberimizde...

Karabağ'ın İşgalinde Yalanlar ve Gerçekler

Azerbaycan Ermenistan’ın işgali altındaki Karabağ’ı kurtarmak için kurtuluş mücadelesine başladı. Azerbaycan Karabağ’ın kurtarılması konusunda kararlılıkla hareket ediyor, Ermenistan ordusuyla sınırda yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Bir tarafta Azerbaycan-Ermenistan savaşı devan ederken diğer taraftan da Türkiye, Rusya ve İran’dan Azerbaycan’a destek geliyor. Türkiye’de birtakım çevrelerce yapılan bozguncu açıklamalarla Türkiye, Rusya ve İran’ın Ermenistan’ı desteklediğini söyleyerek bu ülkelere düşmanlık yaratmaya çalışılıyor. Ancak Türkiye, Rusya ve İran’ın devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar, bozguncu operasyonları ortadan kaldırmakta.

YALAN 1: Ermenistan’ın Arkasında Rusya Var!

GERÇEK: Azerbaycan’ın başlattığı kurtuluş mücadelesine karşı Ermenistan, Rusya'dan "Kolektif Güvenlik Anlaşmasının" devreye sokulmasını ve yardım edilmesini istemişti. Rusya Ermenistan'ın talebini reddederken Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova başkanlığındaki heyetle bir araya geldi. Lavrov, "Ermenistan'ın işgal ettiği 5 bölgeyi geri vermesinden yanayız" dedi. Ayrıca 23 Eylül 2020 tarihinde açıklama yapan Lavrov, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Dağlık Karabağ konusunda açıklamalarının sorunun çözümüne engel olduğunu söyledi. Lavrov, "Moskova'nın resmi tutumudur. Rusya, sorunun çözüm sürecinde işgal altındaki beş bölgenin Azerbaycan'a geri verilmesini, bölgeye barış güçlerinin konuşlandırılmasını ve ulaşım-iletişim sisteminin yeniden kurulmasından yanadır" açıklamasında bulundu.

YALAN 2: İran Ermenistan’a Askeri Sevkiyat Yapıyor!

GERÇEK: İran’ın üst düzey devlet yetkilileri Ermenistan’a askeri sevkiyat yaptığını yalanladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, “İran, sınırlarının silah ve mühimmat için kullanılmasına izin vermeyecektir” dedi. Ayrıca İran Hükümet sözcüsü Rabiei de şu açıklamalarda bulundu:

“Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü konusundaki tutumumuz açık. İran, Türkiye ve Rusya bu sorunu çözebilirler.”

YALAN 3: Türkiye Azerbaycan’a Cihatçı Gruplar Gönderiyor

GERÇEK: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu açıklama Türkiye karşıtı ahlak dışı bir provokasyondur” dedi. Bu yalanların kaynağının Ermenistan olduğunu ifade eden Çelik, “Ermenistan tarafı bu yalanları Türkiye’nin Azerbaycan’la dayanışmasının önünü kesmek için üretiyor. Ermenistan tarafı bu yalanları Türkiye düşmanlığı yapmak için üretiyor. Ermenistan’ın yalanlarını aynı cümlelerle CHP’den duyuyoruz. Bu benzerlik utanç vericidir” dedi.

Aynı operasyon şu an Azerbaycan’da yapılmakta. PKK bünyesinde Mayıs ayında kurulan Ermeni taburu adlı terör örgütüyle birlikte yüzlerce PKK’lı, Suriye ve Irak üzerinden sistematik bir şekilde Karabağ’a yerleştiriliyor.

İşte bu savaş suçu belgeleriyle ortaya çıkınca, Karabağ’da sert bir Azerbaycan misillemesiyle karşılaşıp, 27 yıldır işgal halindeki Karabağ’da bazı köylerin kurtarılması Ermeni lobisini telaşlandırdı.

PKK DEŞİFRE OLUNCA ÖSO YALANIYLA HAREKETE GEÇTİLER

Yalanlarla ilgili ilk olarak İsrail’in devreye girdiği görüldü. Pazar günkü Ermenistan saldırısından bir gün önce Cumartesi günü Jerusalem Post gazetesinde, "Türkiye Suriye’den Azerbaycan’a savaşçı getiriyor" yalanı servis edildi.

talebe.org

Tarih:
Diğer Haberler