PKK’nın katıldığı toplantı HDP'nin karar defterinde yok!

6 Ekim 2014 tarihli HDP MYK toplantısında alınan kararların deftere işlenmediği anlaşıldı.

PKK’nın katıldığı toplantı HDP'nin karar defterinde yok!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve mahkeme tarafından kabul edilen Kobani eylemlerine ilişkin iddianamede sanıklardan Altan Tan, MYK içerisinde alınan karaların ‘Karar’ defterine mutlaka işlendiğini, Kobani olayları ile ilgili bir kararı bu defterde görmediğini kaydetti. İddianamede bu duruma ilişkin, “Karar defterine bu toplantının işlenmediği, gerçekleştirilen MYK toplantısının terör örgütü talimatları sonucunda yapılan bir toplantı olduğu anlaşılmıştır” denildi. Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014’te düzenlenen eylemlere ilişkin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eski bazı HDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 108 şüpheli hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianame, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Aydınlık’ın ulaştığı iddianamede, sanıklar arasında yer alan Altan Tan’ın verdiği ifade dikkat çekti. Tan, TEM Şube Müdürlüğünde vermiş olduğu beyanında, “Genel uygulama olarak merkez kurulda alınan kararlar deftere işlenir ve imzalanır. Toplantıda herhangi bir nedenle bulunmayanlar sonradan mazeret beyan eder. Ben sonradan karar defterinde Kobani olayları ile ilgili bir karar da görmedim. MYK içerisinde alınan kararlar muhakkak deftere işlenir. MYK toplantılarında salt çoğunluk sağlandıktan sonra alınması gereken kararlar alınır ve deftere işlenir. Akabinde MYK toplantısında alınan kararların merkez karar defterine yazılmama durumu söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

 

'KCK SÖZCÜLERİ KATILDI'
İddianamede, Kobani olayları öncesinde gerçekleştirilen HDP MYK toplantısına ilişkin şu tespitlerde bulunuldu: “Kobani olayları öncesi gerçekleştirilen MYK toplantısı ile ilgili beyanlar bir bütün olarak ele alındığında sokak eylemlerinin zayıf ve yetersiz görüldüğünden sokak eylemlerinin şiddetlendirilmesi amacıyla MYK toplantısına terör örgütünün KCK Türkiye sözcülerinin de katıldığı, terör örgütünün talimatları doğrultusunda hareket edildiği, Selahattin Demirtaş’ın savunmasından ve diğer şüphelilerin beyanlarından da anlaşılacağı üzere 6 Ekim 2014 günü saat 19:00 sıralarında söz konusu MYK toplantısının gerçekleştirildiği, bu faaliyetin beyanlarla sabit olduğu ancak Altan Tan isimli şüphelinin beyanından da anlaşılacağı üzere ‘Karar’ defterine bu toplantının işlenmediği, gerçekleştirilen MYK toplantısının terör örgütü talimatları sonucunda yapılan bir toplantı olduğu anlaşılmıştır.”

HAKKARİ BELEDİYESİ'NE ASILAN TÜRK BAYRAĞINDAN RAHATSIZ
İddianamede, soruşturma şüphelileri ile ilgili sosyal medya, arama tutanakları, inceleme tutanakları ve diğer tutanaklardan elde edilen, örgütün sözde yöneticileri ile fikir ve eylem birliği içerisinde, örgütün güdümünde hareket ettiklerine dair tespitlere de yer verildi. Buna göre, Altan Tan’ın, PKK/KCK silahlı terör örgütünün Suriye uzantısı olan YPG silahlı terör örgütü mensupları olduğu değerlendirilen örgüt mensupları ile çekilmiş fotoğrafı iddianamede yer aldı. İddianamede eski HDP Milletvekili Selma Irmak’ın, Hakkari Belediyesi'ne Türk bayrağı asıldıktan sonra, “Kürdistan’da yıkılan bütün binalara da Türk bayrağı asılmıştı. Bu savaş, Türkiye’nin Kürtlerden Kurtuluş Savaş’ı mı?” şeklindeki paylaşımı da yer aldı.

'KADRO ÖRGÜT MENSUBU'
Dosya kapsamında ifadelerine başvurulan gizli ve açık tanıkların HDP, BDP, DTK ve HDK içerisinde soruşturma kapsamında haklarında işlem yapılan şüpheliler ile ilgili olarak PKK/KCK silahlı terör örgütü adına faaliyet yürüten ‘Kadro’ örgüt mensubu oldukları yönünde beyan ve teşhislerde bulundukları kaydedilen iddianamede, “PKK/KCK silahlı terör örgüt tarafından ‘Kadro örgüt mensubu’nun karşılığının ‘Örgütün ideolojisi doğrultusundaki hedeflerine ulaşmak adına örgüt tarafından kullanılan nitelikli, eğitimli, örgüt bilinci ile donatılmış öncü insan gücüdür’ şeklinde tanımlandığı anlaşılmıştır” denildi.



SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN DAVALARI


İddianamede eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davalar da yer aldı. İddianamede yer alan araştırma tutanağında, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi, Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Ankara 44. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Batman 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Diyarbakır 6. Asliye Ceza Mahkemesi ve Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesinde dosyalarının olduğu kaydedildi. Son açılan Kobani davasıyla birlikte Demirtaş’ın dosya sayısı da 10’a yükseldi.

YÖNELTİLEN SUÇLAR
İddianameye göre bu dosyalarda Demirtaş birçok suç kapsamında yargılanıyor. Yöneltilen suçlar arasında, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak”, “Suç İşlemeye Alenen Tahrik Etme”, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma”, “Suçu ve Suçluyu Övmek”, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin Yargı Organlarını Alenen Aşağılama”, “Devletin Askerî veya Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama”, “Cumhurbaşkanına Hakaret” gibi suçlar yer alıyor.

İKİ DAVADA HAPİS CEZASI VAR
İddianamede; Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi, Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Batman 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Diyarbakır 6. Asliye Ceza Mahkemesi ve Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki Demirtaş davalarının açık ve devam ettiği bilgisi yer aldı. Ankara 44. Asliye Ceza Mahkemesindeki dava ile İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemelerindeki davalarda verilen cezaların ise istinaf mahkemesinde onandığı kaydedildi. Bu davalara ilişkin Yargıtay’ın temyiz incelemesi sürüyor. Demirtaş’a, Ankara 44. Asliye Ceza Mahkemesince, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” suçundan 1 yıl 3 ay, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince de, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası verilmişti.

 

talebe.org

 

Tarih:
Diğer Haberler