Sanatçılardan Biden’a tepki!

Sanat dünyası, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki gösterdi.

Sanatçılardan Biden’a tepki!

Sosyal medya hesapları üzerinden olayla ilgili düşüncelerini dile getiren oyuncu, müzisyen, ressam, yönetmen ve yapımcılar arasında Fazıl Say, Tuluyhan Uğurlu, Bahadır Yenişehirlioğlu, Behzat Uygur, Ahmet Yenilmez, Şevket Çapkınoğlu, Murat Kekilli, Alişan, Sinan Akçıl, Polat Yağcı ve Bedri Baykam gibi isimler yer aldı.

 

FAZIL SAY: ‘ÖNCE KENDİNİ DÜZELT’

 

Piyanist ve besteci Fazıl Say; "Amerika, 'Kızılderili soykırımı' ve Japonya'ya attıkları atom bombalarının, Orta Doğu'da uyguladığı vahşi 'böl ve yönet' işgalciliğinin milyonların ölümüne sebep olmasının hesaplaşmasını yapmadan; (ABD'nin) diğer ülkelerle uğraşması artık ciddiye alınamaz. Önce kendini düzelt." ifadelerini kullandı.

Yönetmen Murat Şeker, tepkisini şu sözlerle ifade etti:

"106 yıl önce yaşananları bugün tanımlamak, bugünün bağlamında politik nedenlerle bir 'hamle' olarak tavırlaştırmak ne kadar da Amerikanvari. Ataları, tarihin en büyük soykırımını yapmış 'beyaz adam', bugün racon kesiyor. Belli ki Türkiye artık onlar için 'stratejik' ortak değil. Bu topraklarda yaşanan acılar, okyanus ötesindeki beyaz adamın kelamına göre daha az acı ya da daha büyük trajedi olacak değil. 1. Dünya Savaşı boyunca milyonlarca insan öldürüldü, büyük acılar yaşandı bu coğrafyada. 106 yıl sonra adama 'Hayırdır hacı, aklın neredeydi? derler. Bir Balkan muhacirinin torunu olarak, adı ister zorunlu 'tehcir' olsun ister keyfi 'göç', büyük değişimler yaşandı tüm bu coğrafyada 106 yıl önce. Bizim dedelerimizin yaşadıkları hiçbir şekilde tanımlanmıyor bile. Balkanlar ve Kafkasya'da yaşananlar? Biden bunları biliyor mu?"

 

‘SOYKIRIM YAPMIŞIZ.. KİM DEMİŞ? AMERİKAN BAŞKANI…’

 

Ressam Bedri Baykam da paylaşımında, "Biden'ın bugün verdiği demeç, gerçekten siyasi tarihsel yaklaşım olarak ibret verici, uluslararası hukuk ve genel anlamda mantık dışı ve tek yönlü, yargısız infaz yapmaktan çekinmeyen sorumsuz ve tarihçi yaklaşım ciddiyetinden uzak bir koca oportünist fiyaskodur." ifadeleriyle tepki gösterdi. Yapımcı prodüktör Polat Yağcı, "Soykırım yapmışız... Kim demiş? Amerikan Başkanı... Hani şu 1492'de Kızılderilileri katleden, 1945'te Japonya'ya atom bombası atan, 1955'te Vietnam'ı, 1990'da Irak'ı, 2001'de Afganistan'ı kana bulayan Amerika'nın başkanı. Karakterlerini çıkarları üzerine oturtmak için çaba gösteren, haysiyet ve gurur kelimelerini ancak sözlükte görebilecek bu insanlar, tarihi de sözleriyle eğip bükmeye çalışıyor. Ama unutmayın ki tarih bir kez yazılır... O tarih Türk milletini de hak ettiği gibi yazmıştır sayfalarına. Ne deseler boş, kendileri gibi!" değerlendirmesinde bulundu.

Tarih:
Diğer Haberler