Tuluyhan Uğurlu:"Z kuşağı safsatasına inanmıyorum"

Tuluyhan Uğurlu, Diyarbakır konserinden sonra, Z kuşağının safsata olduğunu ve emperyalizmle mücadele etmenin önemini belirtti.

Tuluyhan Uğurlu:"Z kuşağı safsatasına inanmıyorum"

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu, Diyarbakır'da, dillere destan sevdaları, aşkları, doğayı, hüznü, acıyı ve çoğu zaman gidenin ardından yakılan ağıdı bölgede "stran" olarak bilinen türkülerle anlatan Kürt sözlü edebiyatının temelini oluşturan dengbejler ile bir araya geldi, piyano ezgileri ile türküleri ve uzun havayı buluşturdu. Uğurlu'nun bu performansı ile Dicle Nehri için yazdığı "Dicle'nin Efsaneleri" eserini de ilk kez seslendirdiği konseri büyük ilgi gördü.

Diyarbakır'ın Anadolu, Mezopotamya ve bütün insanlık için çok önemli bir yer olduğunu ifade eden Uğurlu, Dicle Nehri için yazdığı "Dicle'nin Efsaneleri" eserinin çıkış öyküsüne değindi:

"İnsanlığın adının konulduğu yer Diyarbakır. Tarihin, kültürün, sanatın, estetiğin yaşandığı ve yaşatıldığı bir yer. Binlerce yıldır gelen görenekleri notalara dökmek benim için ayrı bir mutluluk. 'Dicle'nin Efsaneleri'ni onun için besteledim. Ve su canlılara hayat verir ama ayrıca kendisi de canlıdır. Suya seslenirsiniz ve suyun şekli değişir. Neşeye göre hüzne göre su değişir. Dicle gittiği yerlerde neler gördü, neler yaşadı. Kardeşi Fırat ile birlikte neler gördüler. Aslında bu insanlık tarihini anlatan bir çalışma. Sadece Dicle'nin Diyarbakır'ın ya da Şanlıurfa'nın değil. Dolayısıyla temelinde insan var."

"Z kuşağı safsatasına inanmıyorum"

"Z kuşağı" kavramına ilişkin de değerlendirmede bulunan Uğurlu: "Z kuşağı safsatasına inanmıyorum. Z alfabenin son harfi. Kıyamet mi kopuyor ki bunlar bir anda Z kuşağı oldu. Bunlar birkaç Amerikalı zenginin, bilgisayardan para kazanmış, arkalarına sistemin gücünü almış adamların konuşurken uydurdukları şeyler bunlar. En muhteşem kuşak 68 kuşağıydı. 68 kuşağından hippilerden neler bekleniyordu, 'dünyayı değiştirecekler', 'özgürlük'... Ne oldu? Önemli olan emperyalizme karşı durabilmek. Yaptığımız iş bu topraklara basacak. Asıl konuşulması gereken ise müziğin değiştiği. Müzik belki de tek bir melodinin saatlerce yapılan varyasyonları olacak. Belki melodi bile olmayacak. Böyle şeyler geliyor. Bunları konuşmak lazım. Yenilik bunlar. Tuluyhan Uğurlu da kendisini böyle şeylere adapte ediyor."

Gençlere tavsiye: "Bu toprağın evladı olsunlar"

"Kendileri olsunlar. İstedikleri dünya görüşünden olabilirler. İstedikleri inancın sahibi olabilirler, hiç önemli değil. Bu toprağın evladı olsunlar. Bu toprağın evladı olduktan sonra gerisinde hiçbir sıkıntı yok. Kafası bu topraklarda olacak. Kafayı kiraya vermesinler. O zaman rahatça küreselleşirsin" tavsiyeleriyle sözlerini tamamladı.

Tarih:
Diğer Haberler