Küresel Beslenme Raporu: Zehirleniyoruz!

Dünya çapında beslenme koşullarını araştıran uzmanların hazırladığı 2018 Küresel Beslenme Raporu'na göre insanlar sağlıksız besleniyor.

Küresel Beslenme Raporu: Zehirleniyoruz!

Dünya çapında beslenme koşullarını araştıran bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan 2018 Küresel Beslenme Raporu'na göre sağlıksız beslenen ve emzirilemeyen bebekler dahil olmak üzere temel gıdalara erişemeyen insanlar halihazırda dünya nüfusunun ciddi bir kesimini oluşturuyor.

Araştırma kapsamında 194 ülkeyi mercek altına alan araştırmacılar, beslenme bozukluklarının dünya ekonomisi için yılda 3,5 trilyon dolara mal olabileceğini öngörüyor. Çoğu ülkede yetişkin obezite, diyabet, anemi ve çocuk sağlığı alanlarında 2025 yılına kadar ulaşılması hedeflenen beslenmeyle ilgili dokuz küresel hedefe yaklaşma oranı oldukça düşük. Araştırmacılara göre bu alandaki ilerleme, "kabul edilemez derecede yavaş".


HAVA KİRLİLİĞİ VE SİGARA RAKİP BİLE DEĞİL

Beslenmenin dünya çapında gerçekleşen hastalık ve ölümler için hala en önemli risk faktörlerinden biri olduğununun altını çizen, Johns Hopkins Üniversitesi Profesörü Jessica Fanzo'ya göre, hava kirliliği ve sigaraya bağlı ölümler beslenmeye bağlı oranların çok gerisinde.

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenen küresel bir gıda konferansında konuşan Fanzo, 'bilgi eksikliği, besleyici gıdaların pahası ve zayıf tedarik zincirleri'ni yetersiz beslenmeye katkı sunan faktörler arasında öne çıkanlar olarak sayıyor.

Günübirlik tüketilen gıdaların dünya nüfusu üzerinde yarattığı tahribatı ise "Yediğimiz şeyler bizi öldürüyor" sözleriyle özetliyor. İşte bu sebeple, dünya gıda sisteminin acilen düzenli bir yola sokulması gerekiyor.

İNSANIN ZİHİNSEL GELİŞİMİ TEHDİT ALTINDA

Konuyla ilgili Thomson Reuters Vakfı'na açıklamalarda bulunan Beslenme için Tarım ve Gıda Sistemleri Paneli Eş-başkanı Sir John Beddington'a göre, her yıl dünya çapında üretilen tüm meyve ve sebzelerin yarısından fazlası, tüketiciye ulaşmadan çürüyüp tüketilemez hale geliyor.

Beddington, dünya çapında yaşanan tahribatı, insan türünün geleceğini ilgilendiren son derece gerçekçi bir çıkarımla özetliyor:

"Mantıklı düşünebilme kaabiliyeti olan insanlar yetiştirmek istiyorsanız, onların ne yediğini umursamak zorundasınız..."

Tarih:
Diğer Haberler