MEB kadın haklarını tartışmaya açıyor

Taslak ders programına göre Cumhuriyet Devrimi ile kadına verilen haklar tartışılacak.

MEB kadın haklarını tartışmaya açıyor

Derslerde evrim teorisinin öğretilmesini yasaklayan, cihadı olumlayan ve Atatürk'ün ağırlığını azaltan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) askıya çıkardığı yeni müfredat taslağıgündemdeki yerini koruyor. Ortaöğretim İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi müfredatında cumhuriyet devriminin getirdiği kadın hakları tartışmaya açılıyor. Taslağım 23. Sayfasında "Medeni Kanunun Türk aile yapısı ve kadının toplumdaki yerinde meydana getirdiği değişimin tartışılması sağlanır" ifadeleri yer alıyor.

Eğitim-İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Zekeriya Çakmak, müfredattaki değişikliği Aydınlık'a şu sözlerle değerlendirdi: Evrensel anlamda kadın hakları sürecinin tartışılması gerektiği söyleniyor. Bu ifadeye göre; Medeni Kanunun getirdikleri kötü bir şey olarak gösterilebilir. Amaç, kadın haklarını tartışılır hale getirip, 'bu haklara gerek yok' algısı oluşturmak. Kadın haklarının artık tamamen yerleştiği ve bunu tartışmamak gerektiğini söylemek gerekiyor. Kadın haklarını tartıştığınız zaman, kadının evdeki yerini, çalışma hayatında olmasını, mirastam aldığı hakkı yeniden tartışılır hale getirirsiniz."

'ÖNCE BİLGİLENDİR SONRA TARTIŞTIR'
Öğrencilerin önce doğru bilgilendirilmesi gerektiğini, sonrasında tartışma kòsmına geçilenileceğini söyleyen Çekiç şòyle devam etti:
Eğer çocuğun tartışma becerisini geliştirmek istiyorsan, demokratik toplumda tartışma esastır diyorsan, buni üniversitede tartışırsın. Üniversiteye gelince ayrıntısına da inebilirsiniz, tartışabilirsiniz. Ama cumhuriyetin kadınlara ne kazandırdığını hakkıyla anlatmadan tartıştırmaya kalkarsan çocuklar bilmediği birşeyi tartışır. Önce doğru bilgilendir sonra tartıştır. O zaman sağlıklı bir tartışma olur. Öbür türlü yönlendirme olur.

'KARŞI DEVRİM PROPAGANDASI HALİNE GELEBİLİR'
"Tartışma" ifadesinin getirebileceği olumsuzliklara dikkat çeken tarihçi Doç. Dr. Orhan Çekiç şöyle konuştu: Tartışma ifadesi negatif ve pozitif olmak üzere iki türlü okunabilir. Demokratik toplumda tartışma esastır. Ama müfredatla ilgili yapılan diğer değişikliklere bakıldığında açıkçası şüpheleniyoruz. Olay tartışmadan çıkıp, karşı devrimin propagandası haline gelebilir. "Tartışma" ibaresiyle her şey öğretmenin vicdanına bırakılıyor. Yani bir öğretmen cumhuriyet devrimine düşmansa, derslerini de òyle anlatmasının önü açılıyor.

(kaynak: Aydınlık gazetesi)

Tarih:
Diğer Haberler