Meslek Liselerinden Üç Yılda Sıfır Patent!

MEB'in değerlendirme raporuna göre son üç yılda 48 ilde mesleki eğitim veren okullardan hiçbiri patent başvurusu yapmadı.

Meslek Liselerinden Üç Yılda Sıfır Patent!

MEB'in Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Kurumsal Dış Değerlendirme Raporu'na göre son üç yılda 48 ilde mesleki eğitim veren okullardan hiçbiri patent ya da faydalı model başvurusu yapmadı. Haberi görenlerin akıllarına Vizontele filmindeki Deli Emin karakteri geldi. Karakter, bulduğu her materyal ile yeni aletler icat eden bir karakter olarak biliniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki eğitimi mercek altına aldı. Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Kurumsal Dış Değerlendirme Raporu yayımlandı. Buna göre Türkiye'de mesleki eğitim; proje, faydalı model üretimi ve patent başvurusunda eksik. Son üç yılda 48 ildeki okullardan hiçbir başvuru olmadığı ortaya çıktı.

Yürütücülüğünü Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer'in yaptığı rapor, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varım Numanoğlu, Dr. H. Eren Suna, Dr. Hande Tanberkan, Emine Eroğlu, Ümare Altun, Yusuf Çidem, Aslı Demircan, Emel Bakırkaya ve Ayşim Seçen tarafından hazırlandı. Raporda, 2 bin 489'u mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 633'ü çok programlı Anadolu lisesi ve 372'si mesleki eğitim merkezi olmak üzere toplam 3 bin 494 mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunun dış kalite değerlendirmesi yapıldı.

Mesleki eğitim kurumları; "eğitim-öğretim ortam ve altyapısı", "öğrenci başarı, devam ve disiplin durumu", "rehberlik çalışmaları", "proje ve okul sektör işbirliği çalışmaları", "sosyal etkinlik çalışmaları" ile "yönetim ve organizasyon" olmak üzere altı temada 65 gösterge aracılığıyla değerlendirildi. Her bir temada 81 ilin en başarılı okulları belirlendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, rapora yazdığı sunuşta, "Amacımız okullarımızda kaliteyi sürekli iyileştirme kültürünü kalite güvence sistemi ile güçlendirmektir" dedi. MEB, bu amaçla öz değerlendirme ve dış değerlendirme çalışmaları yürütüyor.

ÜÇ BÜYÜKŞEHİR DE YETERSİZ

Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumları, il milli eğitim müdürlükleri bünyesinde en az üç kişiden oluşan komisyonlar tarafından ziyaret edilerek değerlendirildi. Buna göre son üç yılda patent veya faydalı model başvurusu yapan meslekî ve teknik ortaöğretim kurumları 33 ille sınırlı kaldı. Raporda kaç okulun patent ya da faydalı model başvurusu yaptığı açıklanmazken il bazında oranlara yer verildi. Yalnızca Afyonkarahisar ve Bayburt illerinde, son üç yılda patent veya faydalı model başvurusu olan okul oranı yüzde 10'un üzerine çıktı. 48 ilde ise hiçbir okuldan bu yönde başvuru olmadı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de bu oran yüzde 5'in altında kaldı. Raporda bu konudaki eksiklik şu sözlerle ifade edildi: "Kurumların ulusal ve küresel rekabette kendilerine yer bulabilmesi ve özgün fikirleri destekleyebilmesi kurum adına alınan patent veya faydalı modeller ile gerçekleşmektedir. Üretime yönelik kurumsal verimliliğinin değerlendirildiği çalışmalarda önemli bir ölçüt olan patent/faydalı model başvuruları meslekî ve teknik ortaöğretim kurumları için de bir verimlilik göstergesi olarak değerlendirilmiştir. Afyonkarahisar, Gümüşhane ve Yalova, kurumsal patent ve faydalı model sahibi okul oranı açısından en başarılı üç ildir.

İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir büyükşehirlerinde patent veya faydalı modele sahip ortaöğretim kurumları olmasına karşın, hesaplanan oranların düşük olması tüm illerde patent ve faydalı modellerin alınmasına yönelik uygulamaların yarar sağlayacağını göstermektedir."

Tarih:
Diğer Haberler