Ortaokul ders kitaplarından Atatürk kaldırıldı!

Ortaokul sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabından Atatürk’le ilgili bölümler çıkarıldı. Cumhuriyet Devrimleri beşinci sınıf öğrencilerine anlatılmayacak.

Ortaokul ders kitaplarından Atatürk kaldırıldı!

Milli Eğitim Bakanlığının yeni müfredata uygun olarak hazırladığı ders kitaplarında Atatürk ve Kurtuluş Savaşımız yok sayıldı. Eleştirilere rağmen ilkokuldan liseye Atatürk’le ilgili kazanımları müfredattan çıkartan MEB, ders kitaplarında da hızını kesmedi.

5’nci sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabından Atatürk’le ilgili bölümler çıkarıldı. Öyle ki, kitapta Atatürk’ün adı yalnızca Ankara’nın başkent olması hakkındaki bir metinde geçti. Çağdaşlaşan Türkiye başlığında 11 sayfa işlenen Atatürk ve Atatürk’ün ilkeleri ile Cumhuriyet Devrimi’nin getirdiği yenilikler ortaokul birinci sınıf öğrencilerine anlatılmayacak. Öğrenciler, saltanat sisteminin yıkılması, siyasi, ekonomik, hukuksal, toplumsal ve eğitim alanlarındaki devrimleri öğrenemeyecek. Ders kitabında, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri anlatılmazken Anadolu’daki ilk uygarlıklardan Osmanlı’ya tarihi kültürel değerler ile Osmanlı’dan günümüze gelen lokum, Osmanlı’nın işlemeli mendilleri kendine yer buldu. Bilim ve teknolojideki gelişmelerin ele alındığı “Gerçekleşen Düşler” ünitesindeki, Atatürk’ün bilime verdiği önem ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında bilimsel alanda atılım da artık derste işlenmeyecek.

“Bir Ülke, Bir Bayrak” adlı 7’nci ünitedeki TBMM’nin kuruluşu, Cumhuriyet’in ilanı ve milli egemenliğimizi kazanmamıza ilişkin konuların da kapsamı daraltıldı. Konu, “Etkin Vatandaşlık” adlı ünitenin “Egemenlik ve Bağımsızlık sembollerimiz” başlığı altında yalnızca bayrağımız ve İstiklal Marşımız anlatılarak işlenecek. Kitapta, görev savarcasına Milli Mücadele’nin nasıl kazanıldığına ilişkin konuların 4’ncü sınıf Sosyal Bilgiler dersinde işlendiği belirtildi. Oysa 4’ncü sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabından da 13 sayfalık “Bir Lider Doğuyor” konusu çıkarıldı. Eski müfredatta Atatürk’ün hayatının ve Milli Mücadele’nin anlatıldığı bu bölümün yerine yeni kitapta, “Milli Mücadelemiz” konusu aldı. Milli Mücadele döneminde Atatürk’ün rolü ise diğer milli mücadele kahramanlarıyla birlikte ele alındı. Atatürk’e iki paragraf yer verildi.

"Nefes alıyorsak Atatürk sayesinde"

Mersin'de, 5'nci sınıf sosyal bilgiler kitabında yer alan Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nun kurucusu, ödüllü yönetmen, oyun yazarı ve oyuncu Ümmiye Koçak, müfredatta konu olmasının kendisini sevindirdiğini, ancak Atatürk'ün çıkarıldığı yönündeki iddialara çok üzüldüğünü söyledi.

Torosların eteğinde mütevazi bir yaşam sürdüren Koçak, müfredatta yer almasının kendisini sevindirdiğini belirterek şöyle devam etti: "Bugün nefes alıyorsam Atatürk'ün sayesinde alıyorum. Bize kadınlık haklarımızı ilk önce Atatürk verdi. Tabi ki kitaplarda, müfredatta ben de olmalıyım, Atatürk'üm de olmalı. Atatürk'ün ders kitaplarından çıkarılması mümkün değildir. Gerçeklik payı nedir bilmiyorum ve inanmıyorum. Kendimin olması gurur verici bir şey, sevindim. Fakat atılan başlıklara çok üzüldüm. Atatürk'ün yanında olmak çok onur verici ama beni o şekilde lanse etmeleri beni çok üzdü. Her zaman dediğim gibi ben Atatürkçü, çağdaş, laik bir kadınım. Bu gün nefes alıyorsam Atatürk'ün sayesinde nefes alıyorum. Biz bugünlere kolay gelmedik. Kız çocuklarının diri diri toprağa konulduğu tarihten bu yana mücadele ediyoruz. Biz geçmişimizin iyiliklerini de kötülüklerini de unutmamalıyız. Onun için ne geçmişimizdeki kahramanları ne de Atatürk'ü ne de bugün ki kahramanlarımızı unutmamalıyız."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler