Bakan yardımcıları, sanayiciler ve gazeteciler sahur sohbetinde ülkenin eğitim sorununa çözüm aradı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar'ın düzenlediği ve geleneksel hale gelen sohbetin bu yılki konusu "Eğitimde yeni arayışlar" oldu. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer ve Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede'nin konuşmacı olarak yer aldığı sohbetin yöneticiliğini Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak yaptı.
İKİ AYRI BÖLGEDE KURULACAK
Ülkenin önde gelen sanayicilerinin ve ihracatçı birlik başkanlarını yer aldığı sohbette ağırlıklı konu mesleki teknik eğitim oldu. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Özer konu hakkında yeni bir gelişmeyi katılımcılarla paylaştı. Buna göre Bakanlık, İSO ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün üzerinde anlaştığı projeye göre, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarında iki ayrı bölgesel mesleki eğitim mükemmeliyet merkezi kurulacak. Mükemmeliyet merkezleri projesi daha önce Milli Bakanlığı'nın 2020 Vizyonu'nda yer almıştı. Gelinen aşamada İstanbul özelinde projeye İSO da dahil oldu. Bakan Yardımcısı Özer'in verdiği bilgilere göre, üniversitelerin de dahil olmasıyla teknoparklarda hayata geçirilmesi için son bir ayda adımları atılan proje sayesinde, öğrencilerin dijital beceriler ve yazılım konusunda yetkinleştirilmesi amaçlanıyor.
MALATYALILAR NE DİYOR?
Projeye teknoparkların yanında büyük şirketlerin de dahil olmasıyla Ar-Ge gibi bir arada toplanıp bölgesel mükemmeliyet merkezleri oluşturulacağını anlatan Bakan Yardımcısı Özer, odak noktalarının fikri mülkiyet hakları olacağını da söyledi. Mesleki teknik eğitimde son altı ayda alınan patent sayısının son on yılda alınan kadar olduğunu belirten Özer, mesleki eğitimin nereye odak verilirse oraya odaklanma yetkinliği olduğunu anlattı. Yazılım mükemmeliyet merkezi, araştırma geliştirme merkezi gibi birden fazla isimle alınan projenin tam adının ne olacağını Özer'e, Dünya Gazetesi Yazarı Vahap Munyar sordu. Munyar'a espriyle yanıt veren Özer, "Malatya'da yazılım meslek lisesi diyorlar" dedi.
Mesleki teknik liselerin bundan önceki süreçte başarısız öğrencilerin gideceği yer olduğuna dikkat çeken Özer, bunun değişmeye başladığına yönelik örnekler vererek, oluşturdukları elit mesleki teknik liseler hakkında şu örneği verdi: Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni yüzde birlik dilime giren öğrenciler tercih ettiler. Ankara Fen Lisesi'ne gitmek yerine burayı tercih edenler oldu.
SANAT VE SANAYİ SİNERJİSİ
"Memleket buradan kazanarak çıkacak. Artık sorunları değil 'Daha yeni ne yapabiliriz'i konuşuyoruz" diyerek atılan adımların sağladığı değişime işaret eden Bakan Yardımcısı Özer ile İSO Başkanı Bahçıvan bir yeniliği daha sanayicilerle paylaştı. Buna göre İstanbul'daki yedi güzel sanatlar lisesine İSO hamilik edecek. İSO'nun vereceği destekle, öğrencilerin ürettiği eserler sergilenecek, okulların düzenleyecekleri etkinliklere sanayiciler katılacak.
Bu iki projeye bakınca 21. yüzyılın gerektirdiği eğitim becerilerini içeren STEM-A eğitimi (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Sanat) Bakanlık, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İSO tarafından iki ayrı projeyle hayata geçirilmiş olacak.
'STAJYER ZORUNLU OLMALI'
Meslek liseleri ile sanayinin birlikteliğinin önemini anlatan İSO Başkanı, "Kalifiye eleman, yetişmiş insan açığının sanayi ile el ele karşılanacağını düşünüyorum" derken, kendisi de meslek lisesi çıkışlı olan İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki de, "Bu hastalık bize bilimin peşinden gitmemiz gerektiğini bir kez daha anlattı. Daha sonradan devam ettiğim üniversite eğitimimde şunu gördüm çocukların yurt sorunu var. Staj yapmaya çok ihtiyaçları var. İşletmelere çalışanları oranında stajyer alma zorunluluğu getirilmeli" önerisini getirdi.
MESLEKİ EĞİTİMDE ÖZEL SEKTÖR İNİSİYATİF ALMALI
Sohbette bir sanayicinin mesleki eğitim konusunda özel sektöre yeterli desteğin verilmediği eleştirisi üzerine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Özer, gelişmiş ülkelerde mesleki eğitim özel sektörün oldukça yüksek olan paylarına dikkat çekti. Türkiye'de sanayinin yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması anlamında devletin yüzde 90'ları aşan oranda payla diğer ülkelere kıyasla üslendiği ağır sorumluluğa işaret eden Özer, "Mesleki teknik eğitimde devlete üvey evlat muamelesi yapılıyor. Özel sektör yükü üzerine almıyor" dedi. Tek tek projelerle ve bireysel çabalarla değil sistemsel adımların atılmasını salık veren Bakan Yardımcısı Özer, "Özel sektörün mesleki eğitim merkezleri kurma hakkı var ama bugüne kadar bir tane bile açılmadı. Mesleki eğitim pahalı olduğundan üzerine almıyor, devlete bırakıyor. Biz yapalım ama birlikte yapalım" sözleriyle, eğitimden şikayet eden özel sektörün elini taşın altına koymadığını vurguladı. Pandemi sonrası bütün dünyada genç işsizliğinin artacağına işaret eden Bakan Yardımcısı, mümkün olduğu kadar mesleki eğitim merkezlerinin güçlendirilmesinin önemine değindi.
SESSİZ BİR DÖNÜŞÜM VAR
Mesleki teknik eğitimi dönüştürmeye başladıklarını ifade eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Sessiz bir dönüşüm var" diyerek, otomasyona uygun eğitim için çalışmaların yapıldığını söyledi. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay konuşmasında, eğitimde bütün dünyanın konuştuğu teknolojik dönüşüme uyumlu eğitim, işlevsizler sınıfı, geleceğin mesleklerine adapte olabilecek beşeri sermaye gibi konulara yönelik sorular sordu. Zeynep Bodur Okyay, "Sadece zihin olarak eğitip, ahlak olarak eğitmeden topluma salmamak lazım" ifadelerini kullandı.
Bakan Yardımcısı, Zeynep hanımın sorularının 21. yüzyıldaki beceri setine uygun bir eğitim sistemin nasıl adapte edileceğine yönelik olduğunu ve bunun çok kapsamlı bir toplantıda ele alınması gerektiğini ifade etti. Eğitimde fırsat eşitliği konusuna işaret eden Bakan Yardımcısı Özer, eğitim sistemindeki ayrıştırma çok erken yapılırsa sınıflar arası geçişin sınırlı kalacağı uyarısı yaptı. Ahlak konusunda ise her sosyolojik konunun müfredata dahil edilmesiyle sorunların çözülmeyeceğini, bazı sorunlarla yüzleşmek gerektiğini anlatan Bakan Yardımcısı, "Burada aile de önemli. İki katlı bir evin karşısına yüz katlı bir bina dikerseniz o çocuk o sistemi sorgular o zaman" diye konuştu.
ÜRETİMİN KURMAYLARI BİR ARADA
Sahur sohbetine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı. Fatma Aydoğdu, İSO Meclis Üyesi Mehmet Umur, Eski TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Uluslararası İşveren Örgütü Başkanı Erol Kiresepi, Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, Uyumsoft'un Başkanı Mehmet Önder, İSO Meclis Üyesi Aynur Ayhan, İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Çapan, Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, TİM Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, Hadımköy-Arnavutköy Sanayici İşadamları Derneği (HASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ, Başarsoft Bilgi Teknolojileri A.Ş. CEO'su Alim Küçükpehlivan, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği Başkanı Vehbi Canpolat, Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, 5N1PR İletişim Danışmanlığı'nın Genel Koordinatörü Kenan Kaffar gibi çok sayıda önde gelen sanayici ve iletişimci katıldı. Gecede ayrıca Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Onur Üyesi Sadettin Çay’ın Başkanı olduğu Kızılay Beykoz Şubesi, sanayicilerin desteğiyle, hem iftarda hem de sahurda Beykoz'da 200'er kişiye gıda yardımında bulundu. Vatandaşlar da Kızılay'a kan bağışladı.
Aydınlık Gazetesi