Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü IŞİD'e karşı Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatmasının üzerinden dört yıl geçti. Türkiye'nin Suriye'de terör örgütlerine yönelik ilk sınır ötesi operasyonu olan Fırat Kalkanı, ondan sonraki harekatlara da ortam hazırladı.
Suriye'de, IŞİD ve PKK/YPG başta olmak üzere terör örgütleri, Türkiye sınırındaki yerleşim alanlarını kontrol altına alarak, buralarda sivilleri göçe zorlamışlardı. Uyguladıkları baskıyla binlerce sivilin evlerini terk etmesine neden olan teröristler, daha sonra ellerindeki silahlar ile sınır hattındaki Gaziantep ve Kilis'e yönelik saldırılar düzenlediler. Yapılan çağrılara rağmen saldırıların sonu gelmediği gibi terör örgütleri başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde bombalı eylemler düzenlemeye başladılar. Suriye tarafından attıkları roket ve havanlarla özellikle Kilis'i tehdit eden teröristlerin son olarak Gaziantep'te bir düğünü hedef alması, onlarca kişinin ölümüne neden olan canlı bomba saldırısı üzerine Türkiye, sınır ötesine harekat kararı aldı.
TSK, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı kapsamında, güvenliğini tehdit eden IŞİD başta olmak üzere Suriye'nin kuzeyinde mevcut teröristleri etkisiz hale getirmek ve sınır güvenliğini sağlamak için 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattı.
Operasyonun ilk gününde, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Cerablus ilçe merkezi, 23 Şubat 2017'de ise Bab ilçe merkezi IŞİD'den kurtarıldı. Harekatla, 2 bin 55 kilometrekare alana yayılmış yerleşimler 217 gün içinde terörden arındırıldı.
Kahraman Mehmetçik Fırat Kalkanı Harekatı ile yedi ay gibi bir sürede 3 binden fazla IŞİD'liyi etkisiz hale getirdi. Harekatta 72 Türk askeri de şehit oldu. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 29 Mart 2017'de harekatın bittiğini duyurdu. İki gün sonra da Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, harekatın başarıyla tamamlandığı ifade edildi.
GERİ DÖNÜŞLER
Harekatın tamamlanmasının ardından TSK, bölgenin güvenliğini sağlamaya ve terör nedeniyle yerinden edilen sivillerin geri dönmesi için gerekli koşulları oluşturmaya odaklandı. Türkiye'de eğitilen yerel polis güçleri, bölgede göreve başladı. Yoğun çatışmaların ardından harabeye dönen kentlerde, Türkiye tarafından altyapı çalışmalarına da başlandı. Söz konusu kentler, Türkiye'nin çabasıyla restore edildi ve birçok noktada savaşın izleri silindi.
Türkiye'nin Suriye'de terör örgütlerine yönelik ilk sınır ötesi operasyonu olma özelliğini taşıyan Fırat Kalkanı Harekatı, hem terör örgütü IŞİD'in bölgedeki faaliyetlerine son verdi hem de yerlerinden edilmiş sivillerin geri dönmesine yardımcı oldu. Hayatın normale dönmesi için sağlık, eğitim ve hizmet alanlarında da Türkiye'nin yoğun katkıları sayesinde bölgenin nüfusu 2 milyonu buldu.
72 ASKERİN ANISINA 72 SAVAŞ UÇAĞI
Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütlerinden temizlenen bölgelerde hayat normalleşirken, sözde kantonlarının birleştirilmesi engellenen terör örgütü PKK/YPG unsurları, işgal ettikleri Afrin bölgesinden Türkiye'ye saldırılarını sürdürdü. Afrin ve çevresinden saldırılar düzenleyen teröristlerin de etkisiz hale getirilmesi için Türkiye, 20 Ocak 2018 tarihinde Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit olan 72 askerin anısına, 72 savaş uçağı ile terör hedeflerini bombalayarak, Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattı. 57 gün süren harekatın ardından Afrin de teröristlerden temizlendi, güvenli hale getirildi. Burada da yapılan inşa çalışmalarının ardından sivillerin geri dönüşü desteklendi.