Okullarda yüz yüze eğitim bugün başlıyor. Anasınıfları ve ilkokul birinci sınıflar bu hafta eğitim öğretime ilk adımı atacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 81 ile öğrenci ve öğretmenler için maske gönderildiğini açıkladı. Ancak bazı okullara maske ulaşmadı. Bazı okullar sorunlarını velilerin bağışlarıyla çözmeye çalıştı. Bazı okullarda ise öğretmenler ceplerinden harcayarak sınıfları için maske satın aldı. Temizlik personeli alımı yetişmedi, okulları öğretmenler temizledi.
TEMİZLİK PERSONELİ YOK
Okulların açılması için gerekli hazırlıklar öğretmenlerin özverisi ile yapıldı. İstanbul’da bir okulun idarecisi, “İşkur yardımcı personel için ilan açtı. Ancak yetişmedi. Temizlik personeli üç gün sonra okula gelecek” dedi. Gaziantep’te bir sınıf öğretmeni, “Öğretmenlerimiz sınıfları fiziki mesafeye göre hazırladı. Okulumuzda temizlik personeli yok. Tuvaletler, sınıflar öğretmenler tarafından temizlendi” dedi.
Muğla’da bir başka öğretmen, henüz yüz yüze eğitimin başlamadığı ortaokul ve liselerdeki temizlik personelinin ihtiyaç olan ilkokullara kaydırıldığını belirtti. Öğretmen, “Maskeler milli eğitim müdürlüğüne ulaşmış. Pazartesi, salı elimize geçeceğini söylediler. Daha erken olamaz mıydı?” diye sordu.
OKUL İDARELERİ CEPTEN HARCIYOR
MEB, okulları salgına hazırlayabilmek için “Okulum Temiz” projesini hayata geçirdi. Bir kılavuz hazırlandı. Bu kılavuza uygun olan okullara, Okulum Temiz Belgesi veriliyor. Okullara bu hazırlıklar için bir ödenek ayrılmaması okullar arası eşitsizliği bir kere daha gündeme getirdi. Muğla’dan bir öğretmen, “Bu belgeyi alabilmek için mandallı çöp kovası, dezenfektan, paspas gibi malzemelerin satın alınması gerekiyor. Okullar, bu ihtiyaçları ödenek olmadığı için kendi imkanları ile gidermeye çalışıyor. Gelir düzeyi düşük velilerin olduğu okullarda idareciler ceplerinden harcayarak bu malzemeleri alıyor” dedi.
TEK ATEŞ ÖLÇER
İstanbul’dan bir öğretmen maske sorununun hâlâ çözülmediğine dikkat çekti, “Birinci sınıflara eğitim verecek 5 öğretmeniz. Her birimiz sınıflarımıza kendi imkanlarımızla birer kutu maske aldık. Velilere de öğrencilerinin yanlarına yedek maske koymalarını söyledik” dedi. Öğretmen, maske sorununun okulların açılacağı hafta halen çözülmemiş olmasının “güven kaybına” neden olduğunu da sözlerine ekledi. Bir öğretmen okullarda sadece bir ateş ölçer olmasını eleştirdi, “Bir ateş ölçer okulda elden ele dolaşacak. İyi bir ateş ölçerin fiyatı 200 lira. Cebimden almam mümkün değil. MEB’in bunu düşünmesi gerekiyor.”
MESLEK LİSELERİ DE ÜCRET ALIYOR
İstanbul’da görev yapan bir öğretmen, “Bütün okulların imkanları aynı değil. Okullar esas olarak veli katkısı ile hazırlanıyor. Kimi okulun yeterli bütçesi yok” diye konuştu. Okula Cuma günü maskelerin ulaştırıldığını söyleyen öğretmen, “Öğrencilere üçer maske vereceğiz. Yüzey dezenfektanı geldi ancak el için kullanılanları kendimiz alıyoruz. Meslek liseleri dezenfektan üretiyor ama o da bedava değil, ona da ücret ödüyoruz” dedi.
Kalabalık sınıflar ikiye bölündü. Velilerle yapılan toplantılarda, çocuklarına Kovid-19 hakkında bilgi vermeleri istendi. Öğretmenler 21-25 Eylül’de öğrencilerinin temassız oyunlarla okula uyum sağlamaları için çaba gösterecek. Okullara veliler alınmayacak. Bazı okullarda birinci sınıfların dışındaki öğretmenlere de fiziki mesafenin sağlanabilmesi için nöbet görevi verildi.
Okullarda bu hafta yapılacak uyum eğitiminde kaç öğrencinin yüz yüze eğitime devam edeceği belirlenecek. Gelecek hafta yüz yüze eğitim istemeyen öğrenciler için uzaktan eğitim planlaması yapılacak.
UYARI SİSTEMİ DEVREDE
Kovid-19 tedbirleri kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında oluşturulan entegrasyon sistemi ve uyarı mekanizması da hazırlandı. Sistem aracılığıyla öğrenci, öğretmen, eğitim kurumlarındaki tüm çalışanlar ve okul servisi şoförlerinde olası bir risk ortaya çıkması durumunda, eğitim kurumu yöneticilerine anlık bildirimler yapılacak. Okul yönetimleri, alınan bildirimin ardından Sağlık Bakanlığı rehberindeki prosedürleri uygulayacak ve gerekli tedbirler alınacak. Sistem, olası bir risk durumunda öğrencinin sınıfındaki, hatta okul servisinde birlikte seyahat ettiği diğer öğrenciler için uyarı bildirimi yaparak tedbir alınmasını sağlayacak.
İKİ GÜNDE EĞİTİME HAZIR
Kars'ta gönüllü öğretmenler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yaklaşık 1,5 ay karantinada kalan Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesindeki ilkokulu, kısa sürede boyayıp dezenfekte ederek, aşamalı başlayacak yüz yüze eğitime hazırladı.
Kovid-19 nedeniyle karantina uygulamasının 5 Ağustos'ta başlayıp 16 Eylül'de sonlandırıldığı beldedeki Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlkokulu'nun yeni eğitim öğretim sezonuna hazır olmadığını öğrenen öğretmenler, kolları sıvadı. Fedakar öğretmenler, 21 Eylül'de aşamalı olarak yüz yüze başlayacak eğitim öğretim dönemi için hızlı hareket ederek 2 günde okulun tüm tadilat ve tamirat işlerini yaptı. Okulu boyayıp temiz bir görünüme kavuşturan öğretmenler, öğrencilerin hijyenik bir ortamda öğrenim görmesini sağlamak için sınıfları da dezenfekte etti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Serkan Demir, “Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için öğretmenler fedakarca çalışıp güzel ortamlar hazırlıyor. Öğrencileri için canla başla çalışan öğretmenlerimizi kutluyorum" dedi.
OKULU SABUNLU SUYLA YIKADILAR
Muş'un Bulanık ilçesinde öğretmenler, yüz yüze eğitim öncesi okullarını sabunlu suyla temizleyerek, eğitime hazır hale getirdi. Turgut Özal İlk ve Ortaokulu'nda görevli öğretmenler, 636 öğrencinin eğitim göreceği okulu kendi imkanlarıyla aldıkları malzemelerle temizledi. Okulun bahçe, tuvalet, kapı, pencere, sıra, masa, koridorlar ile sınıfları salgına karşı sabunlu suyla yıkayıp dezenfekte eden öğretmenler, sınıfları da Kovid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafeye uygun dizayn ederek öğrenciler için uygun ortam oluşturdu.
Okul Müdürü Kamuran Aydın, “Herkes fedakarca bir şeyler yapmaya çalışıyor. Aynı özveriyi velilerimizden de bekliyoruz. Velilerimiz maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymaları konusunda öğrencilere destek olsunlar” dedi.
30 DAKİKA DERS
Öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu değil. Veli yazılı bir başvuruda bulunmaksızın öğrencisinin uzaktan eğitime devamını sağlayabilecek. Okul öncesi eğitim kurumlarında 30'ar dakikalık 5 etkinlik saati, ilkokul 1'inci sınıflarda ise 30'ar dakikalık 5 ders saati ve aralarda 10'ar dakikalık teneffüsler olacak. Bu süreçte okullara zorunlu olmadıkça ziyaretçi kabul edilmeyecek, zorunlu durumlarda ise ziyaretçinin kaydı tutularak tedbirler doğrultusunda kabulü sağlanacak.
Öğretmenler "Çocukların Tanışma Etkinliği, Hijyen Kurallarına Uyma, Sosyal Mesafe Kurallarına Uyma Etkinliği, Ailelerin Tanışma Etkinliği, Korku ve Kaygılardan Kurtulma- Öğrenme Merkezlerini/Okulun Bölümlerini Tanıtma Etkinliği, Sınıf Kurallarını Tanıtma Etkinliği, Beslenme Kurallarına Uyma, Okulu ve Çalışanlarını Tanıma Etkinliği” başlıklarıyla ilgili özgün çalışmalar yapacak.
Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, okulların açılacağını, eğitime tamamen hazır olduklarını belirtti. Öğretmenlerin velilere salgın konusunda eğitim verdiğini, okullarda çocukların salgından korunması amacıyla birçok tedbirin uygulanacağını aktaran Tepe, şöyle konuştu:
"Öğretmenlerimiz okulların hazırlanmasında önemli katkı sundular. Çocuklarımız, anne ve babalarına vermiş olduğumuz bilgileri lütfen alıp uygulansın" dedi. Şehitkamil ilçesindeki Şehit Metin Öter İlkokulu'nda görevli sınıf öğretmeni Cennet Kiser, çocukların okullara dönmesini heyecanla beklediklerini belirtti. Salgın sürecindeki eğitimde öğretmenlere büyük bir sorumluluğun düştüğünü vurgulayan Kiser hazırlıkları anlattı: "Biz de bu sorumluluğu almaya hazırız. Okullarımızda pek çok önlem aldık. Öncelikle bahçelerde sosyal mesafeye uygun oyun alanları, girişte ve belli noktalarda dezenfekte noktaları oluşturuldu. Sınıflarımızda ise sosyal mesafeli sıralar ve uyarıcı görseller hazırlandı. Veliler bilgilendirildi, sosyal mesafeli oyunlar hazırlandı. Biz hazırız ve çocukları özlemle bekliyoruz."
Şahinbey ilçesindeki Kaşgarlı Mahmut İlkokulu'nda görevli okul öncesi öğretmeni Derya Yuva Kalkan da çocukların sağlığı ve güvenliği için okulları en güvenilir yer haline getirmek için öğretmenlerle çalıştıklarını söyledi.
Kalkan, "Velilerimiz tedirgin olmasınlar, gönül rahatlığıyla çocuklarını okullara gönderebilirler. Bizler işlerimizin başındayız" diye konuştu.
talebe.org