Oruç Reis için Navtex ilan edildi

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, geçen hafta ertelendiği açıklanan sismik araştırma faaliyetlerine dün başladı.

Oruç Reis için Navtex ilan edildi

Oruç Reis sismik araştırma gemisi ile ona yardımcı olacak Ataman ve Cengiz Han gemileri için yeni Navtex(denizcilik bildirim notu) ilan edildi. İki hafta sürecek faaliyetlerin daha önce ertelenen Navtex sahasında gerçekleşeceği öğrenildi. Yola çıkmadan 12 saat önce Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS)'ni kapatan Oruç Reis'in, sabah saatlerinde demir alarak görev yerine gittiği bildirildi. Oruç Reis'in çalışmaları 23 Ağustos'a kadar sürecek.

NAVTEX SAHASINDA ÖNEMLİ MESAJ
Oruç Reis'in görev yeri Yunanistan, Mısır ve GKRY'ye de önemli bir mesaj veriyor. Meis'in güneyine inen Oruç Reis, sismik çalışmaları sırasında hem GKRY'nin sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'ne girecek hem de Mısır ile Yunanistan arasında yapılan anlaşmanın tam ortasından geçecek. Türkiye'nin Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde gerçekleşecek faaliyetlerde, Oruç Reis'e Türk Donanması eşlik edecek.

 

DONANMA'DAN ATIŞ EĞİTİMİ
Oruç Reis için Navtex ilan edildiği saatlerde Türk Donanması da Akdeniz'de fiili atış eğitimlerine başladı. 10-11 Ağustos için planlanan 2 günlük eğitimlere çok sayıda gemi katıldığı öğrenildi. Gölcük'teki muharip gemiler önceki gün Adalar Denizi'ne inerek devriye faaliyetlerine başlamış, Aksaz Deniz Üssü'nde de hazırlıklar yapılmıştı. Gemilerimizin üzerindeki mühimmat yükü ise dikkat çekmiş, Yunan basını tarafından "savaş hazırlığı" şeklinde yorumlanmıştı. Dün sabah saatlerinde Aksaz Deniz Üssü'nden tam yüklü 14 savaş gemisinin ayrıldığı görüldü. Bölgede denizaltılarımız ile fırkateyn, korvet, hücumbot ve çıkarma gemilerimiz de bulunuyor.

 

NE OLMUŞTU?
Oruç Reis sismik araştırma gemisi için 27 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Meis'in güneyi için Navtex ilan edilmiş, Almanya Başbakanı Merkel'in ricası üzerine faaliyetler 1 ay ertelenmişti. Türkiye istikşafi görüşmeler ile Yunanistan'ı diyaloga davet ederken, Atina bunu fırsat bilerek Mısır ile korsan bir Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması imzalamıştı. Türkiye'nin Libya ile imzaladığı MEB anlaşmasını ihlal eden bu sözde anlaşmanın ardından Türkiye yeniden Barbaros ve Oruç Reis'i sahaya gönderme kararı aldı.

RUSLAR DA GELİYOR
Rus Donanması'nın da 18 Ağustos'ta Meis'in güneyine gelerek füze denemeleri yapacağı açıklandı. Daha önce ilan edilen ilgili Navtex, bölgede yetkili Antalya İstasyonu tarafından duyurulmuştu.

 

Tarih:
Diğer Haberler