Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı Ocak ayı Sanayi Üretim Endeksi verisini açıkladı.
Sanayi üretimi Aralık 2018'de yüzde 1.4 azaldı. Yapılan açıklamaya göre, sanayi üretimi ocak ayında geçtiğimiz yılını aynı dönemine göre yüzde 7.3 oranında düşüş gösterdi.
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2019 yılı Ocak ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.7 azaldı.
YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİMİ DE DÜŞÜYOR
Düşük teknoloji üretimi ocak ayında yıllık bazda yüzde 4.5, orta düşük teknoloji üretimi yüzde 13.5, orta yüksek teknoloji yüzde 6.5 azalırken, yüksek teknoloji yıllık bazda değişmedi. Aylık bazda ise tek azalan kalem yüksek teknoloji üretimi oldu.
BORÇLANMA EKONOMİSİNİN AÇTIĞI YARA
Bu verileri Türkiye’nin gelecekteki durumu için iyi yorumlamak zorundayız. Türkiye, ABD destekli FETÖ ve PKK’ya karşı mücadele ederken yansımalarını ekonomide de görüyoruz. Yıllar boyunca yapılan özelleştirmeler, yerli üreticiyi zora sokan uygulamalar ve kurulan borçlanma ekonomisi ülkeyi ekonomik anlamda saldırıya açık hale getirmiştir.
ABD’nin ekonomik yaptırım ve tehditleri Türkiye’de aslında yabancı sermayenin ne derece etkili olduğunu göstermektedir. ABD güdümünde ki yabancı ülkelerin, Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda yaptığı hamlelere karşı yatırımlarını ülkemizden çekmesi sanayi üretim oranını düşmektedir. Bu durum aynı zamanda ülkede ki istihdam oranını da düşürüyor.
ÇÖZÜM DEVLETÇİ EKONOMİ
Borçlanma ekonomisi kayaya toslamıştır. Üretmeden tüketme devri bitmiştir. Türkiye’nin azalan üretim oranını artırmak ve istihdamı artırmanın tek yolu Atatürk’ün Devletçi, planlı ekonomi modelini yeniden kurmaktan geçiyor. İşçi, köylü, sanayici ve tüccarımızla topyekûn üretim seferberliğine girişmek Türkiye’nin geleceği açısından zorunludur.