
Tüm dünyada gençlerin intiharları ile gündeme gelen Mavi Balina virüsünden sonra son günlerde gündeme gelen Momo isimli internet virüsü de toplumun tüm kesimlerinde endişe uyandırıyor. Virüs diyoruz çünkü oyun olumlu bir kavramdır. Başı ve sonu olan, eğlendiren, eğitici bir süreçtir. Oysa bunlar, çocukların ve arkadaşlarımızın canına kast etmektedir.
Peki bu virüsler nasıl yayıyor? Gençleri nasıl adım adım intihara sürüklüyor?
Mavi Balina virüsünün orijinal adı Siniy Kit. Pek çok kaynakta bu ismin Rus rock grubu Lumen'in bir şarkısından alındığı düşünülüyor. Şarkının sözlerinde “Neden çığlık atarsın / Kimse sesini duymazken / Konu ne, konu ne?!” diyor. Şarkı “ağı delip geçemeyen devasa bir mavi balinanın” öyküsünü anlatıyor.
Virüsün adıyla ilgili ortaya atılan bir başka iddia da zaman zaman balinaların açıklanamaz şekilde karaya vurup intihar eden hayvanlar olması.
Mavi Balina Virüsü Nasıl Yayılıyor?
Virüsün hızla yayılmasında sosyal medya önemli rol oynuyor. Özellikle 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor. Bu virüsü tasarlayanlar, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençlere virüsü bulaştırmak için çalışıyor.
50 Ölüm Görevi
Virüs, 50 gün süresince 50 görev veriyor. Çoğu şiddet içeren bu görevler arasında kol ve bacakların hafifçe kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. Virüsün son görevi ise ya birini öldürmek ya da intihar etmek. İntihar edecek insanın ise bunu, yüksek bir yerden atlayarak veya kendini asarak yapması isteniyor.
Momo Virüsü Nasıl Yayılıyor?
Momo virüsü ise dünya üzerinde yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olan Whatsapp üzerinden yayılıyor. Virüs, kişilere şiddet ve korku içerikli mesajlar ve görüntüler göndererek virüsü bulaştırıyor. ''Yeni Mavi Balina'' şeklinde tabir edilen şiddet virüsü Momo, tıpkı Mavi Balina virüsünde olduğu gibi intihara sürüklüyor.
Hem Geleceğimizi Hem Geçmişimizi Çalıyor
Bilişim uzmanları, Momo virüsünün insanların kişisel bilgilerini çaldığını ve yeni hedefler belirlemek için kullandığını belirtiyor. İnsanların telefon veya bilgisayarları uzaktan kontrol edilerek kamera sistemleri kullanılabiliyor. Momo oyununu oynayan çocukların depresyon ve kaygı atakları geçirmeleri, tehdit ve taciz edilmeleri ve hatta intihara sürüklenmeleri söz konusu.
Virüsler, sabit bir siteden yayınlanmadığı için tam olarak engellenmesi ne yazık ki mümkün değil. Konu ile ilgili uzmanların tavsiyeleri aşağıdaki gibi:
1. Konu hakkında bilgi sahibi olmak en önemli adım.
2. İnsanların internet yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik olmayan davranışları ya da şiddeti özendiren sitelere erişmediğinden emin olmak,
3. İnsanların internete erişiminin aileyle paylaşılan ortak alandaki bir bilgisayar üzerinden olmasını sağlamak,
4. İnsanların kullandığı bütün elektronik aletlerde ebeveyn koruma sisteminin açık olmasını sağlamak,
5. Etrafınızdaki arkadaşlarınızın davranışlarını yakından gözlemleyin. Ruh halinde değişiklik, iletişimde azalma, çalışma isteksizliği ve notlarda düşüş gibi beklenmedik değişimler konusunda tetikte olun. Eğer bu tür değişimler fark ederseniz, internet üzerindeki faaliyetlerini yakından izleyin.
6. Eğer birinin Mavi Balina virüsüne maruz kaldığını fark ederseniz, hemen bütün elektronik aletlerden internete erişimini kesin.
7. Yaşadığınız yerdeki polis yetkililerine haber verin ve bir sonraki önlemleri almak için onların tavsiyelerine başvurun.
Türkiye Liseliler Birliği olarak arkadaşlarımızın hayatlarına kasteden bu sistemin çarkına çomak sokacağız! Arkadaşlarımızın elinden tutacak ve bu konunun takipçisi olacağız.
talebe.org