Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan, Jeff Bezos, Microsoft’un CTO’su Kevin Scott, eBay kurucularından Pierre Omidyar arasındaki ortak özelliği ne? Hem girişim hem de bağış olarak okul öncesi eğitim kurumlarına milyarlarca dolar döküyor olmaları. Peki neden?
Çünkü teknoloji zenginleri, erken çocukluk dönemi yatırımlarının bilimsel ve ekonomik sonuçlarından etkileniyor. Erken çocukluk projelerinin toplumdaki asıl büyük problemler olan sağlık, eğitim ve iş konularını doğrudan etkilediğinin farkındalar. Bu sebeple Mark Zuckerberg Newark’taki okullara 100 milyon dolar bağışlarken Jeff Bezos görüp artırıyor ve Montessori tarzı anaokulu zinciri için 2 milyar dolar harcamayı göze alabiliyor. Chan Zuckerberg Girişimi, eğitimdeki başarı farklarını azaltmak için kişiselleştirme ve teknolojiye odaklanıyor. Araştırmalar, çocuklar arasındaki eşitsizliklerin okuldan çok önce, çocuklar daha dokuz aylıkken ortaya çıkmaya başladığını gösteriyor.
Teknoloji devleri bu sebeple okul öncesi girişimlere daha önem veriyor. Teknoloji zenginlerinin erken çocukluğa odaklanması, çok para kazanmalarının ve parayı çeşitli ilgi alanlarına yaymalarının basit bir sonucu olabilir. Bazıları için ise tek sebep, konunun ebeveyn haline gelmeleri ile gündemlerine girmesi. Milyarder bile olsanız çocuk sahibi olmanın zorlukları herkes için aynı. Priscilla Chan, ilk çocuklarının doğumunun onu ve Zuckerberg'i nasıl harekete geçirdiğini şöyle anlatıyor: "İlk kez ebeveyn olanlara özgü şu panik vardır ya; gelecek dört ay içinde hayatımız tamamen değişecek, gelecek üç ay içinde hayatımız tamamen değişecek şeklindeki geriye sayarken yaşanan panik... İşte o sırada çocuklarınızın daha güzel bir dünyada yaşaması gerektiğini hissediyorsunuz.”
Zuckerberg ise biraz da Chan’ın hayat hikayesine atıfta bulunarak "İnsanların fırsatı olduğunda nelerin mümkün olduğunu görüyorsunuz ve fırsat eşitliği yaratmak, tüm çocuklara aynı imkanları sağlamak istiyorsunuz.” diyor. Teknoloji devlerinin erken çocukluk gelişimini teşvik etme çabaları, elbette bol miktarda eleştiriye de sebep oluyor. Bezos 2 milyar dolarlık “Birinci Gün Fonu”nu açıkladığında, servetinin bir kısmını kendi seçtiği amaçlara bağışlamak yerine daha fazla vergi ödemesi ve işçilerin ücretlerini artırması gerektiğini söyleyenler hiç de az değildi.
Teknoloji endüstrisinin birçok hizmeti, sosyal medyadan, yüksek adrenalinli video oyunlarından bahsediyoruz, daha fazla kullanıcıya sahip olmak için temel insan ihtiyaçlarını göz ardı edebiliyor. Azalan odaklanma sürelerinden, yalnızlıktaki ani artışlardan, artan anksiyete ve depresyon seviyelerinden sorumlu bir sektörün; toplumdaki başka sorunları çözmeye odaklanmadan önce kendi yarattığı sorunları bir düşünmesi gerekmiyor mu? Araştırmacılar, yalnız ve endişeli bir ruh halinin mi insanları teknolojiye düşkün hale getirdiğini, yoksa teknolojinin mi onları endişeli ve yalnız kıldığını hala tartışıyor. Ancak erken çocukluk bilimi bu kadar muğlak değil. Bir bebeğin hayatının ilk 1000 gününde özenli, sevgi dolu şekilde büyütülmesi; gelecekteki çatışmaları nasıl yöneteceğinden matematik problemlerini nasıl çözeceğine kadar bilişsel her sürecin temelini atıyor. Şimdiye kadar hiçbir teknoloji girişimi, bunu bir ebeveynden daha iyi yapacak bir uygulama geliştirmedi.
KAYNAK: QUARTZ