"Ülkeme hizmet etmek istiyorum"

Duru Önhon, 14 yaşında, sekiz yıldır müzikle yaşıyor. Yedi yaşında İ.Ü Devlet Konservetuvarı yarı zamanlı keman bölümünde müzik eğitimine başladı.

"Ülkeme hizmet etmek istiyorum"

Duru Önhon, 14 yaşında, sekiz yıldır müzikle yaşıyor. Yedi yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservetuvarı yarı zamanlı keman bölümünde müzik eğitimine başladı. Prof. Daniya Kainova ile keman tekniği ve repertuar çalışmaları yaptı. Cihat Aşkın, Hakan Şensoy, Itzhak Rashkovsky, Ani Schnarch, Dora Schwarzberg, Igor Tkatchuk, Mincho Minchev, Lutsia Ibraghimova, Alexander Markov, Yair Kless gibi önemli müzisyenlerin ustalık sınıflarına katıldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı yarı zamanlı keman bölümünde eğitimine devam ederken saygın konserlerde de sahne alan Duru, 2018’de Franz Liszt Müzik Akademisi’nde Türk Milli Keman Takımı’yla konsere çıktığında müzik dünyasının bu önemli kurumundan çok etkilendi. Akademi’nin Üstün Yetenekli Çocuklar Okulu sınavına girdi ve kazandı.

8 yıllık müzik yaşamında Önhon, birçok önemli başarıya imza attı. Katıldığı yarışmalarda ülkece gururlanacağımız ödüller kazandı.

Duru Önhon ile müzik yaşamındaki etkenlere, başarılarına, hedeflerine, çalışma disiplinine ve kendi gibi başarılı gençlerin yetişmesi için ülkece yapmamız gerekenlere ilişkin konuştuk.

‘EŞSİZ BİR ENSTRÜMAN OLDUĞUNU ANLADIM’
Müzikle nasıl tanıştınız, kemanı seçmenizdeki etkenler neler oldu?
Annemle babam amatör olarak müzikle ilgileniyorlar. Bu yüzden müziğe özel bir yeteneğim olduğunu ben küçükken fark etmişler ve beni müziğe yönlendirmeye karar vermişler. Altı yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı yarı zamanlı keman bölümüne başladım. Konservatuvara giriş sınavındaki hocaların tavsiyesi üzerine kemanı seçtim. Kemanda ilerledikçe kemanın sesinin ne kadar etkileyici, müziğin duygusunu seyirciye geçirmede ne kadar eşsiz bir enstrüman olduğunu anladım ve bu seçimimden hiç pişman değilim.

Hayatınızı bir keman sanatçısı olarak sürdürmeye nasıl karar verdiniz?
Kemanda ilerledikçe, hocamın tavsiyesi ile uluslararası yarışmalara katıldım ve çok iyi dereceler elde ettim. Bu başarılar beni bir keman sanatçısı olma yönünde motive etti. 2 yıl önce Franz Liszt Müzik Akademisi Üstün Yetenekli Çocuklar Okulu’na kabul edilince hayatımın tamamen müzik üzerine olmasına karar verdim.

Müzik yolculuğunuzda sizi etkileyen, örnek aldığınız isimler kimler oldu?
Bu günlere gelmemde büyük katkısı olan Daniya Kainova hocam her zaman en çok örnek aldığım isim olmuştur. Keman sanatçısı olarak Cihat Aşkın, besteci olarak Fazıl Say örnek aldığım isimlerdendir. Yeni nesil solistlerden Bomsori Kim’i de çok beğeniyorum.

Birçok başarıya imza attınız, ödüller kazandınız. Başarınızı nasıl yorumluyorsunuz?
Ödüllendirilirken hangi özelliklerinizin üstünde duruluyor? Müzik eğitiminde uluslararası yarışmalara katılmak çok önemlidir. Yarışmaya hazırlanmak, başarı kazanmak tabii ki müzisyeni çok geliştiren ve motive eden bir şey ama bundan da ötesi o yarışmaya başka ülkelerden katılan müzisyenlerle tanışmak, uluslararası seviyeyi görmek, jüri üyelerinden yeni bir şeyler öğrenmek, önemli müzik okullarının imkanlarını görmek ve önemli konser salonlarında sahne almak benim vizyonumu çok geliştirdi. Küçük yaşlarda keman tekniğiniz ve parçayı hatasız icra etmeniz ön planda iken ilerleyen yaşlarda parçanın ruhunu seyirciye aktarabilmek, parçayı doğru yorumlamak bunun üzerine ek olarak isteniyor.

‘MÜZİK İNSANI OLMAYA ODAKLI BİR EĞİTİM FELSEFESİ VAR’
Çok köklü bir kurumda Franz Liszt Müzik Akademisi'nde üstün yetenekli çocuklar okulunda eğitim görüyorsunuz. Akademinin sınavlarına girmeye nasıl karar verdiniz?
Franz Liszt Müzik Akademisi'nin size katkısını nasıl yorumluyorsunuz? 2018 yılında Budapeşte‘de, Türkiye’nin dünya çapındaki en önemli müzisyenlerinden biri olan Sayın Cihat Aşkının tabiriyle Türk Keman Milli Takımı olarak katıldığımız 2. Ilona Feher Uluslararası Keman Yarışması’nda takım olarak üç birincilik bir üçüncülük alarak büyük bir başarıya imza attık. Ben de birincilerden biriydim. Budapeşte’deki Franz Liszt Müzik Akademisinde takım olarak gala konserine çıktık. Okula girdiğimde gerçekten çok etkilendim. Üniversite bünyesinde küçük yaştaki çocukların kabul edildiği bir üstün yetenekli çocuklar okulu olduğunu öğrendik ve buranın sınavlarına girmeye karar verdim. Okulda sadece keman sanatçılığına değil her yönüyle bir müzik insanı olmaya odaklı bir eğitim felsefesi var. Bu sayede gerek solistlik, gerek oda müziği ve orkestra müzisyenliği, gerekse akademisyenlik veya bestecilik, hangi dalı seçersem seçeyim ileride hepsine hazır olacağım bir eğitim alıyorum. Çok fazla sahne alma fırsatınız oluyor. Bunu yanı sıra farklı tarzda birçok konseri ücretsiz olarak izleyebiliyorsunuz. Çok geniş bir müzik kütüphanesi olduğu için çalmak istediğim parçaların notalarına ulaşmam çok kolay oluyor.
 
Çok saygın konserlerde yer aldınız, sizi çok heyecanlandıran bir konser oldu mu?
Konserlerin hepsinden önce tatlı bir heyecan hissediyorum. Ancak sahneye çıktığımda heyecanım yerini büyük bir duygusal coşkuya bırakıyor.

Koronavirüs karantinasında neler yaptınız, bu dönemde özel çalışmalarınız oldu mu?
Koronavirüs döneminde daha çok kendi müzikal duygularımı anlamaya ve çalmaya fırsat bulamadığım ve çalmak istediğim parçaları çalışmaya vakit ayırdım. Okul derslerim de çevrimiçi olarak devam etti.

Genel olarak günlük çalışma disiplininiz nasıl?
Müzisyenlik bir açıdan sporculuk gibidir. Disiplinli ve planlı bir yaşam iyi ve düzenli beslenme ve düzenli çalışma gerektiriyor. Günde ortalama 4-5 saat çalışmak çok önemli.

Ülkece gurur duyduğumuz bir genç müzisyen olarak, akranlarınıza neler söylemek, tavsiye etmek istersiniz?
Hangi alanda olursa olsun başarılı olmak için özveri ile ve çok çalışmak gerekiyor. Bu yüzden akranlarıma sevdikleri yolda ilerlemelerini tavsiye ederim. Çünkü yaptığınız işi sevince o iş üzerinde çalışmak çok daha zevkli ve kolay oluyor. Arkasından da mutlaka başarı geliyor.

‘TÜM MÜZİKAL DENEYİMLERİ YAŞAMAK VE ÖĞRENMEK İSTİYORUM’
Geleceğe yönelik hem kısa vadede hem de uzun vadede hedefleriniz nelerdir?
Kısa vadede uluslararası yarışmalara ve konserlere katılmayı ve okulumda eğitimimi en başarılı bir şekilde devam ettirmeyi hedefliyorum. İleride iyi bir keman sanatçısı olmayı hedefliyorum. Gerek solist olarak, gerek orkestra gerekse oda müziği grubu şeklinde tüm müzikal deneyimleri yaşamak ve öğrenmek istiyorum. Sayın Fazıl Say ve Sayın Cihat Aşkın gibi Klasik Batı Müziği ile Türk Müziğini birlikte sentezleyen çalışmalar yapmak, çağdaş eserler bestelemek ve tecrübelerimi benden sonraki nesillere taşıyarak ülkeme hizmet etmek istiyorum.

‘GENÇLERE SANATLA İLGİLENECEKLERİ FIRSATLAR SAĞLANMALI’
Sizin gibi gurur duyacağımız daha fazla gencin yetişmesi için, sizce ülke olarak neler yapmalıyız?
Bence ülke olarak bütün alanlarda ileri seviyelere ulaşmanın yolu kültür ve sanata öncelik vermekten geçiyor. Ülkemiz gençlere hangi alanda eğitim görürlerse görsünler sanatla özellikle de müzikle tanışacak ve ilgilenecek fırsatları sağlamalı. Ülkemizde kendi müziğimiz doğal olarak daha fazla ilgi görüyor. Klasik Batı Müziği daha az bir kesim tarafından ilgi görüyor. Çok derin ve değerli eserlere sahip olan kendi müziğimizi uluslararası seviyede sergileyebilmemiz için Klasik Batı Müziğindeki metotlardan yararlanabileceğimizi düşünüyorum. Bu yüzden Klasik Batı Müziği alanında eğitim gören gençlerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Beni bu yolda destekleyen Çağdaş Eğitim Vakfına ve sayın Berrin Yoleri’ne teşekkürlerimi iletiyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için size de çok teşekkür ediyorum.

KAZANDIĞI BAŞARILAR
■ 2015 Sırbistan Müzik Pedagogları Uluslararası Internet Müzik Yarışması keman 9 yaş kategorisinde birincilik ödülü
■ 2015 Bulgaristan 40.cı Nedjalka Simeonova Uluslararası Keman Yarışması 13 yaş altı kategorisinde üçüncülük ödülü
■ 2016 İtalya 7.ci Premio Crescendo Uluslararası Müzik Yarışması 12 yaş altı kategorisinde ikincilik ödülü
■ 2016 Ukrayna 14. Individualis Uluslararası Internet Müzik Yarışması 10 yaş kategorisinde ikincilik ödülü
■ 2017 İzmir Devlet Senfoni Orkestrası genç solist seçmelerini kazandı ve Şef Cem-i Can Deliorman yönetimindeki orkestrayla Adnan Saygun Sanat Merkezinde De Beriot 9 No’lu keman konçertosunu icra etti.
■2017 İtalya 27.ci Uluslararası Barletta Müzik Yarışmasında 11 yaş kategorisinde birincilik ve özel virtüöz ödülü
■ 2017-2018 Sezonu İş Sanatta Parlayan Yıldızlar seçmelerini kazandı. 30 Nisan 2018’de İş Sanat Reasürans salonunda resital verdi.
■ 2018 2. Ilona Feher Uluslararası Keman Yarışmasında 12 yaş grubunda birincilik ödülü aldı. Cihat Aşkın tarafınca nitelendirilen Türk Keman Milli takımının başarılı bir üyesi olarak kabul gördü.
■ 2018 5. Ede Zathureczky Ulusal Keman Yarışmasında ikincilik ödülü
■ 2019 İKSV Yarının Kadın Yıldızları ödülü
■ 2019 4. Danubia Talents Uluslararası Müzik Yarışmasında 14 yaş altı kategorisinde birincilik ödülü
■ 2019-2020 dönemi açılış konserinde Liszt Akademi Orkestrasıyla Akademi Büyük Salonunda Mozart Re Major Keman Konçertosunu icra etti. 

Röportaj Aydınlık Gazetesi-Ersoy İrşi'ye aittir.

Tarih:
Diğer Haberler