Yunan Navtex'leri bir kez daha iade edildi

Yunanistan, Girit'te de karasularını 12 mile çıkarma hazırlığı yaparken, Türk Donanması Girit civarındaki Yunan varlığına müsaade etmiyor.

Yunan Navtex'leri bir kez daha iade edildi

Yunanistan, 4 ve 8 Ocak tarihlerinde askeri tatbikat yapacağını bildirerek Girit'in güneyindeki iki deniz alanı için Navtex yayınladı. Irakleio İstasyonu'ndan yapılan bildirime ise Türkiye'nin yanıtı gecikmedi. Bölgedeki yetkili istasyonun Antalya İstasyonu olduğu kaydedilen bir karşı Navtex ile; bir kez daha aynı tarihte aynı saatte aynı bölgede Türk Donanması'nın atış eğitimleri yapacağı bildirildi.

Türk Deniz Kuvvetleri dün ilan edilen bölgede faaliyetlerini icra ederken, Yunanistan tarafı bölgeye gemi göndermedi.

 

SORUMLULUK SAHASI SORUNU
Navtex sorumluluk sahalarının birbiriyle kesişmesi de denizlerimizdeki sorunlardan birini oluşturuyor. Yunanistan tarafından denizcilik bildirimlerinin yapıldığı üç istasyon bulunuyor. Irakleio, Limnos ve Kerkyra istasyonlarının Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)'ne deklare ettiği sözde sorumluluk sahası ise Atina'nın maksimalist iddialarıyla örtüşüyor. Adalar Denizi'nin tamamı ile Doğu Akdeniz'in neredeyse yarısında Navtex yayını yapan Yunanistan, Türkiye'ye ait Antalya, İzmir ve İstanbul istasyonlarını yok sayıyor. Türkiye ise yine IMO'ya deklare ettiği sahalarda karşı Navtex'ler yayınlayarak Yunan iddialarını reddediyor.

 

ATİNA 12 MİL HAZIRLIĞINDA
Yunanistan'ın Girit civarındaki son Navtex'lerinin amacı ise karasularını 12 mile genişletme hazırlığı. Geçen hafta İyon Denizi'ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkardığını ilan eden Yunanistan, kademeli olarak diğer denizlerdeki karasularını da genişletmenin hesabını yapıyor. Yunanistan'ın İyon Denizi'nden sonraki hamlesi ise Küçük Çuha, Büyük Çuha ve Girit Adası olacak. Fakat bu adaların Adalar Denizi sınırları içinde kaldığına dikkat çeken Amiral Cihat Yaycı, “Türkiye'nin 3 Aralık 2010 yılında Uluslararası Hidrografi Organizasyonu'na (IHO) deklare ettiği haritada gösterildiği üzere; Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi ayrımı Büyük Çuha, Küçük Çuha, Girit, Kaşot, Kerpe, Rodos adalarının Akdeniz'e bakan uçlarından Akyar Burnu'na ulaşacak şekilde oluşturulan hattır. Dolayısıyla bu adalar Adalar Denizi'ndedir. Yunanistan'ın görüşü de böyledir” uyarısında bulunuyor. Dolayısıyla bu üç adada ve daha sonra Mora Yarımadası'nda yapılacak bir 12 mil düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 8 Haziran 1995 tarihli kararı gereğince “casus belli” yani “savaş sebebi” sayılacak.

YUNAN TALEPLERİNİN SINIRI YOK
Yunanistan'ın Adalar Denizi'ndeki 12 mil iddiası, Türk kıtasahanlığının Yunan karasuyuna dönüşmesi anlamına geliyor. Ama Yunanistan'ın talepleri bununla da sınırlı değil. Yunan şahin kanadının sözcüsü Militaire.gr'de yayınlanan bir analizde, Yunanistan talepleri şöyle sıralanıyor:

Türk birliklerinin Kıbrıs'tan çekilmesi, garantörlük anlaşmasının feshedilmesi, Türk sondaj gemilerinin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi'nden çıkması, birleşik bir Kıbrıs Cumhuriyeti kurularak bir Rum Cumhurbaşkanı ile bir Rum Cumhurbaşkanı Yardımcısı için yeni bir anlaşma yapılması.
Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanı sınırlandırma anlaşmalarında ortay hattın esas alınması.
Türkiye'nin Ege Ordusu'nun feshedilmesi.
Lozan Antlaşması uyarınca Gökçeada ve Bozcaada için oluşturulan özyönetimin restorasyonu.
3 deniz milinin ötesinde, Lozan Antlaşması ile belirlenen bir sınır olan Moskonissia kompleksindeki Daskaleio, Lios, Kalamopoulos, Gialonisi, Pyrgos, Adiavatos, Olia ve Kalamos adalarının Yunanistan'a katılması. (Ege'de Türkiye'ye ait üç deniz mili vardır, bunun dışındaki tüm adalar Yunanistan'a aittir.)
Lagos Adaları Türk kıyılarına üç deniz milinden daha uzaktadır ve Lozan Antlaşması'na konu olmamıştır. Bu nedenle Yunanistan'a aitlerdir.
Marmara Denizi'ndeki adaların Türkiye'ye ait oldukları Lozan Antlaşması'nda belirtilmemiştir, bu nedenle Yunanistan için gri bir alandır.
Trakya'daki Müslüman nüfus, kentin Helenizmini atalarının evinden söktü. Bu nedenle Türklerin Yunan topraklarından ayrılması.
Son yıllarda Türkiye topraklarından Yunan topraklarına gelen tüm yasadışı göçmenlerin, Türkiye'ye geri gönderilmesi.
Yunan karasularının Yunanistan genelinde 12 deniz miline uzatılması.
ABD'Lİ BAKAN GÜNEY KIBRIS'TA TEMEL ATTI
ABD İç Güvenlik Bakan Vekili Chad Wolf, Katar ve Bahreyn ziyareti öncesinde Güney Kıbrıs'a gitti. Dün Larnaka'da "CYCLOPS" isimli Kara, Açık Deniz ve Liman Güvenliği Merkezi'nin temel atma törenine katılan Chad Wolf, bugünse Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile baş başa bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşmenin ardından Hristodulidis ile Wolf'un sınır güvenliği alanında işbirliğiyle ilgili bir niyet beyanına imza atması bekleniyor.

 

talebe.org

 

Tarih:
Diğer Haberler