Türkiye Liseliler Birliği (TLB), Balıkesir/Edremit'te düzenlediği yaz kampını başarıyla tamamladı. Farklı şehir ve liselerden gelerek Edremit’te buluşan liseliler, 1 hafta boyunca çeşitli etkinliklerle oldukça verimli zaman geçirdi. Türkiye’nin dört bir yanından 150 liselinin katıldığı kampta gençler, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminin yorgunluğunu attı; düzenlenen eğitimlerle Türkiye’nin sorunlarını tartıştı.
AMAÇ ORTAK AKLI ORTAYA ÇIKARMAK
Kampın ilk gününden itibaren takımlara ayrılan gençler kampın son gününe kadar üyesi oldukları takımla birlikte hareket etti. Takımın isminden logosuna, flamasına kadar her şey liseliler tarafından belirlendi. Takımlar, kamp sonuna kadar çeşitli etkinliklerde birbirleriyle yarışarak yüksek puan toplamaya çalıştı.
Takım oyunlarında hedef bir diğer takımı geçmek gibi görünse de kullanılan yöntem, birbirinin sırtına basmak değildi. Aksine gençler, takım oyunlarıyla birlikte aralarındaki dayanışmayı güçlendirerek ortak aklı ortaya çıkarmaya çalıştı.
Düzenlenen takım oyunlarında gençlerin, önlerine konan hedefi “birlikten kuvvet doğar” anlayışıyla tamamlaması amaçlandı. Takımlar, münazaradan uyum oyununa, tiyatral gösteriden fikir tartışmasına kadar birçok konuda kolektif üretimin en güzel örneklerini ortaya çıkardı.
YETENEKLERİN KEŞFEDİLDİĞİ ATÖLYELER
Sabah saatlerinde yapılan takım oyunlarının ardından gençler atölye çalışmalarına katıldı. Uçak Modelleme, Gazetecilik, Müzik, Halk Oyunları, Tasarım, Duvar Yazısı ve Dövüş Sanatları atölyelerinden birini tercih eden liseliler, bu çalışmalarda yeteneklerinin sınırlarını zorladı.
Daha önce herhangi bir halk oyunu bilmeyenin halk oyunu öğrenerek çıktığı, modelleme ve tasarıma ilgi duyanın model uçak tasarladığı atölyeler, gençlerin içindeki yeteneklerin de gün yüzüne çıkmasına katkı sağladı.
Kampa katılan atölye eğitmenlerinin kamp hakkındaki görüşleri de şöyle oldu:
- Müzik atölyesi eğitmeni Özgür İncirci: “Atatürk gençliğinde her zaman potansiyel görüyorum. Gençler bu potansiyellerini TLB kamplarındaki atölyeler aracılığıyla keşfediyor. Biz de onların yeteneklerini keşfetmesine yardımcı oluyoruz.”
- Uçak modelleme atölyesi eğitmeni Mansur Erk: “Bu kampta umduğumdan çok daha fazlasını buldum. Önceki kamplara göre sayı daha kalabalıktı. Ancak bu kalabalığa rağmen hata sayısı yok denilecek kadar azdı.”
- Gazetecilik atölyesi eğitmeni Sezer Özseven: “Uzun yıllar öğrenci olarak katıldığım yaz kamplarına bu sene eğitmen olarak katıldım. Bu kamplarda değişmeyen tek bir şey var, o da Türk gençliğinin içerisindeki cevher. Bu kamplar o cevherin açığa çıkmasını sağlıyor. O cevher açığa çıktıkça Türkiye’nin geleceğine daha büyük bir özgüvenle bakıyoruz.”
- Halk oyunları atölyesi eğitmeni Cuma Çimen: “Türk gençliği, Z Kuşağı tanımlarına uymuyor. Türk genci vatanını seven, antiemperyalist, ülkesine ve vatanına hizmet eden, üretici bir gençlik. Bu kamplarda da bunu net bir şekilde görüyoruz.”
- Tasarım atölyesi eğitmeni Taha Küçükuygun: “Bu kamp, kendim de dahil olmak üzere TLB'deki arkadaşlarımızın katıldığı en eğlenceli anları yaşadığımız bir kamp oldu. Paylaşma kültürünün en güzel halini burada yaşıyoruz.”
- Dövüş sanatları atölyesi eğitmeni Cansu Balkaya: “Yaşı küçük arkadaşlarımız bu spora daha yatkın oluyor. Özellikle genç olan arkadaşlarımız bu sporu daha çabuk kavrıyorlar. Bu yüzden bu kampta da lise çağındaki arkadaşlarımızla bu atölyeyi yürütmek çok verimli oldu.”
- Duvar yazısı atölyesi eğitmeni Ferdi Cin: “Öğrencilere sprey deneyimini ve kullanımını öğrettik. Duvar yazısının tarihsel sürecini konuştuk. Ayrıca sanat olarak görülüp görülemeyeceğini tartıştırdık. Bu alanda çok yetenekli arkadaşlarımız var. Kamptan sonra da duvar yazısına devam edeceklerini söylüyorlar.”
- Kampın yemeklerini yapan Hür Uğur da şunları söyledi: “Yıllardır bu kamplarda gençlere yemek yapıyorum. Gençler çok heyecanlı ve istekli. Genel anlamda ortama hemen adapte oldular.”
REKABET GEÇİCİ, KARDEŞLİK BAKİ
TLB kampının en önemli etkinliklerinden biri de turnuvalar. Yaz kampında futbol, voleybol, ayak tenisi, masa tenisi, tavla, satranç, mangala ve langırt alanlarında turnuvalar yapıldı. Liseliler bu turnuvalara bazen bireysel bazen de takım halinde katıldılar. Turnuvalara TLB İzmir örgütü damgasını vurdu.
Turnuvalarda il örgütleri birbiriyle rekabet etse de, bu rekabet nihayetinde yerini kardeşliğe bıraktı. Kıyasıya rekabet, final maçlarında “kardeşlik” sloganlarıyla sonlandı.
Voleybol turnuvasının finalinde yaşananlar ise TLBlilerin arkadaşlık ruhunu göstermesi bakımından örnek niteliğindeydi. Yarı final aşamasında oynanan Ankara-İzmir maçı, Ankara takımından bir liselinin fenalaşması sonucunda yarım kaldı. Bunun üzerine Ankara’nın rakibi olan İzmir ve finalist Burdur/Bucak takımları turnuvadan çekilerek Ankara takımının şampiyon olmasını sağladı.
HER İŞ, HER ZAMAN, HEP BİRLİKTE YAPILIYOR
TLB kampında ortada vızır vızır gezen, liselilerin arkasını toplayan görevliler ya da hizmetliler yok. En ufak işten en karmaşık işlere kadar her şey birlikte yapılıyor. Kamp alanının temizliğinden yemeklerin yapımına, alanın düzenlenmesinden alan güvenliğinin sağlanmasına kadar her iş kolektif bir biçimde tamamlanıyor.
Her liseli mutlaka en az bir kez gece nöbeti tutuyor, yemeğin hazırlanmasına yardımcı oluyor. Bu kolektif anlayış ise liselilerin yaşadıkları alanı daha çok sahiplenmelerini sağlıyor.
ÇEVRESİNİ DE DÖNÜŞTÜREN KAMP
TLB yaz kampı sadece kampa katılan liselileri değil, kampın çevresini de dönüştürdü. Kampın yapıldığı alandaki bölge sakinleri, kampın ilk gününden son gününe kadar TLB’lilerin çalışmalarını ilgiyle izledi. Kimisi TLB’lilere ikram etmek için lokma döktürdü, kimisi çocuğunu getirerek TLB’ye üye yaptı.
Kampın son gününde yapılan eğlencede ise çok sayıda misafir vardı. Vatan Partisi Balıkesir ve Edremit üyelerinin yanı sıra kamp alanın bulunduğu bölgenin sakini olan birçok vatandaş da kamp alanına gelerek liselilerle birlikte eğlendi.
'ATATÜRK GİBİ YAPACAĞIZ'
Kampın son gününde Türkiye Gençlik Birliği(TGB) Genel Başkanı Dilek Çınar’la düzenlenen söyleşide liseliler, Atatürk’ün teşkilatçı yönünü ve gerçek Atatürkçülüğü tartıştı. Çınar, Atatürk’ün lise yıllarından beri örgütlü olduğunu vurgulayarak gerçek Atatürkçülüğün örgütsüz olamayacağını ifade etti.
Söyleşide söz alan gençler, Atatürk’ün ve Atatürkçülüğün güncelliği konusunda fikirler belirttiler.
AŞIK VEYSEL'İN TÜRKÜLERİNE SARILDILAR
Halk ozanı Aşık Veysel’in adının Sivas’ta bir ortaokuldan kaldırılması üzerine Türkiye Liseliler Birliği (TLB) de harekete geçti. “Aşık Veysel'in adı o ortaokula geri verilecek. Aşık Veysel'in yolundayız, Yunus Emre'lerin, Karacaoğlan'ların izindeyiz.” diyen liseliler, büyük ozanın “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü hep birlikte söyledi.
‘GİTTİĞİMİZ YERE UMUT GÖTÜRÜYORUZ’
Kampla ilgili görüşlerini aldığımız TLB Genel Başkanı Barış Dikmen, şunları söyledi:
“Yaklaşık 1 aydır hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Tüm Türkiye'de bulunan örgütlerimiz ile birlikte kampımızı örgütledik. Liselerde, ortaokullarda arkadaşlarımıza kampımızı anlattık. Hayal ettiğimiz Türkiye'nin burada minik bir örneğini gerçekleştirdik.
Kampımız çok verimli geçti, Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce arkadaşımız bu kampa katıldı. Birçok arkadaşımız Türkiye Liseliler Birliğine üye oldu. Zaten üye olan arkadaşlarımız yeteneklerini geliştirdi. Kampımızda hem geçmiş senenin muhasebesini yaptık hem de gelecek dönemin planını yaptık.
Türkiye Liseliler Birliği gittiği her yere mutluluğu, umudu, geleceği götürür. Bugün Türkiye Liseliler Birliği'nin yaptığı çalışmaları gören, duyan tüm komşularımız kampımıza geldiler. Bize tatlılar, içecekler ve yemekler getirdiler. Bize 'tekrar gelin lütfen, sürekli gelin' diye telkinlerde bulundular. Bu tabii ki bizi çok mutlu ediyor ve bize çok büyük sorumluluklar yüklüyor.”