Açılış konuşmasını yapan TGB İstanbul İl Başkanı Okan Özkan, “Bundan 10 yıl önce bir çok üniversitenin vatansever öğrencilerin birleşmesiyle Türkiye Gençlik Birliği kuruldu ve TGB Türkiye siyasetine damgasını vurdu. Yeni anayasa tartışmalarında da TGB olarak Meclisin önüne giderek "Teröre karşı birliğe evet, başkanlığa hayır" mesajımızı verdik.” dedi.
Türkiye Büyük Gençlik Meclisi 2 Nisan’da Toplanıyor
Konuşmasını gerçekleştiren TLB Genel Başkanı Bora Çelik: “Sizleri Hugo Chavez'in azmi ile selamlıyorum. Onu ölüm gününde anmak demek, teröre karşı mücadele vermek demektir, halk oylamasında hayır için çalışma yapmak demektir. Neden hayır diyoruz? Türkiye içte ve dışta FETÖ, IŞİD ve PKK ile savaş içerisinde tespitini yapıyoruz. O zaman şunu düşünmemiz lazım: Bu savaş ne zaman bitecek? ABD emperyalizmini bu topraklardan tamamiyle def ettik mi? Eğer bunları yapmadık diyorsak bizim bu savaşı kazanıcı bir dil kullanmamız gerekir.
Bu anayasa değişikliği 3 yıl önceki anayasa değişikliğinden farklıdır. Bugün milleti doğrudan bölen bir anayasa değişikliği önümüzde. Eğer savaş döneminde olduğumuzu söylüyorsak savaş güçlü meclisle kazanılır. 'TBMM Orduları, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" sözünü söylüyor Atatürk. Güçlü Meclis ile savaş kazanılacağını biliyor.
15 Temmuz'da o insanların tankların önüne nasıl atladığını gördük. Belki TGB'nin ilk yıllarında o insanlar bizim eylemlerimize gelmiyordu. Devrimcilik kendinden olmayanla da mücadele edebilmektir. Bütün kesimleri birleştirmek için uğraşıyoruz, bu gerçekten zor bir mesele. Atatürk, Kazım Karabekir'e, 'Şimdi savaşı giriyoruz; ama ileride Cumhuriyet'i ilan edeceğim. Karşı isen gelme.' deseydi bu savaş verilemezdi. Toprak ağalarına daha sonra toprak reformu yapacağını anlatsa bu mücadele verilemezdi. O yüzden vatanseverlik mevzisinde buluşmamız lazım.
'Son viraj, son dönemeç, Türkiye bitecek.' söylemleri doğru değil. Türkiye'yi değiştirmek, düzenini alt üst etmek o kadar basit değil. Erdoğanların başkanlık hevesi ile olacak iş değil.
Halk oylamasına odaklandık; ama yarın öbür gün şehitlerimiz için o büyük şehit eylemlerini de yapmamız lazım, ikisini ayrı görmememiz lazım.
Geçtiğimiz hafta GGYKda aldığımız kararla 2 Nisan'da Ankara'da büyük bir organizasyon yapmayı planladık. En geniş hayır cephesini bir araya getireceğiz. CHP'den, Vatan Partisi'nden kişiler, Ülkü Ocakları'ndan hayır diyecek olanlar, AKP'nin kurucusu olan ve hayır çalışması yapan kişiler, Metin Feyzioğlu gibi kurum yöneticileri gibi katılımcılardan oluşacak. Türk bayrağı altında birleşeceğiz.” İfadelerini kullandı.
Türkiye’nin Önceliği Başkanlık Sistemi Değil
Bora Çelik’in konuşmasının ardından söz alan TLB İstanbul İl Yöneticisi Umut Gör: “Referandum sürecinde söylemlerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Atatürk, Meclis'i üstü başı temiz insanlarla kurmuş gibi konuşmalar dönüyor sosyal medyada. Türkiye'nin önünde ekonomik kriz var, öncelikler bunlardır. 60 gün sonra, oylama bitince hayat devam edecek. Güncel sorunlar sürecek.” dedi.
TLB İstanbul İl Sekreteri yaptığı konuşmasında; “İkinci Kurtuluş Savaşı ancak milli seferberlik ile verilir. Bunu gençlik içinde nasıl anlatabiliriz? Eğitim ile anlatabiliriz. Gençliği bilinçsizleştirme ve akılsızlaştırma çabası yürütülüyor. Vatan savaşını anlatmaktan önce vatanın ne olduğunu ve bu vatanın nasıl kazanıldığını anlatmamız gerekiyor. Ancak tarihini bilenler tarih yazabilirler.
Her Milli Eğitim Bakanı değişimi ile sistem değişiyor. Sürekli gençliği strese sokma ve yarış atı gibi yarıştırma çabası içindeler. 'Önceliğimiz işçi gücü kazandırmak, üniversite değil.' söylemlerini kullanıyorlar. Ezberci, üretmeyen, araştırmayan bir gençlik yaratmaya çalışıyorlar.” İfadelerini kullandı.
TLB İstanbul İl Sekreter Yardımcısı İlker Can Tokgöz ise "Türkiye'nin önceliği vatan savaşı ve emperyalizmle mücadeledir. Anayasa değişikliği ve başkanlık bizim önceliğimiz değil. Milleti tek bir kişinin iradesine bırakmak yerine, milletin kendisini temsil etmesi gerektiğini anlatmamız gerekiyor.
Sözde kürdistan bayrağını oraya asanlara kimsenin güveni olmaz." dedi.
Liselerde Siyasileşme Artarak Sürüyor
TLB İstanbul İl Sorumlusu Ersoy Akalın: “Liselerde siyasileşme artarak sürüyor. Başlattığımız imza kampanyası yüzlerce liseye ulaştı. Keza başlattığımız tarih okulu da yüzlerce arkadaşa ulaştı. Bir çok çalışma grubu oluşturduk; Gazetecilik, müzik atölyesi. Şimdi bilişim okuyan arkadaşları bir araya toplayacağız. Yeni çıkacak TaLeBe dergisine de 10 arkadaş ile katkı sunduk. Önümüzdeki dönemde bir kitap hazırlığımız var. Devrim tarihi ve Atatürkçülük isimli bir kitap çıkaracağız. Bugün devrim tarihimizi lise kitaplarından çıkartıyorlar. Atatürk, İsmet İnönü konuları daraltılıyor. Her toplantıya daha da kalabalık katılan, büyüyen bir liseli örgütümüz var.” Sözlerini kullandı.
İnciraltı Tarih Cemiyeti, TGB Hukuk ve TGB Kadın Komisyonu'na dair sunumlarla devam eden toplantı 2 Nisan Türkiye Büyük Gençlik Meclisi'nin planlamasının yapılmasının ardından maliye ve eleştiri-özeleştiri gündemleri ile sona erdi.
talebe.org