Sistem maalesef bizi çok büyük bir yarışın içerisine sokuyor. Gerek TEOG, gerekse YGS ve LYS yüzünden son sınıf arkadaşlarımız hayattan izole bir şekilde sınava hazırlanmak zorunda kalıyor. Bu süreçlerde arkadaşlarımız kaygı, bunalım, stres gibi kötü durumlarla karşılaşıyor ve çok gergin aşamalardan geçiyor.
Üstüne bir de; eğer arkadaşlarımız üniversite sınavına girdiklerinde istedikleri başarıyı elde edemezlerse, daha da büyük bir baskının altına girerek 2. kez tekrar hazırlanıyor. Bu durumda son sınıfta yaşanan kötü durum ikiye katlanmış oluyor.
Ezberci sistemin bizi evlere kapatıp, hayattan uzaklaştırıp, zihne yönelik değil de ezbere yönelik çalıştırıp; arkadaşı rakip olarak görmemize sebep olup, at yarışı oynarcasına oynattığı yetmezmiş gibi; şimdi de bu sistem canımızı da almaya başladı. Sınav stresi yüzünden kalp krizi geçiren, sınav sonucundan dolayı hayatına son veren ya da son vermek isteyen öğrenciler ile ilgili haberler özellikle okullarda karne alındığı zamanlarda ve sınav sonuçlarının açıklandığı dönemlerde daha da artıyor. TEOG'dan yüksek puan alamadığını düşünerek intihar eden Ayşe Berrin Yılmazlar ve karnesinin kötü olduğunu düşünerek intihar eden Seyfi Can bunun en güncel ve en acı örneklerindendir. Bu duruma bakarsak eğitim sisteminin öğrencileri yeteneklere, zevklere veya güncel bilgilere değil; sadece ve sadece sınavdan yüksek puan almaya odakladığı anlaşılıyor.
Son günlerde çıkan haberle bakarsak; lise müfredatının ve YGS-LYS sisteminin değişeceği söz konusu. YGS-LYS sistemi yerine yılda 4 sınav yapılıp, bu sınavların içinden en yüksek puanlısının geçerli olacağı bir sistem düşünülüyor. Fakat bu sistem öğrencilerin işine yarayacağına, 2 kere yaşanan sınav stresini 4'e çıkarıyor ve öğrencileri 2 kere arkadaşlarına rakip edeceğine, 4 kere arkadaşlarıyla rakip konuma düşürüyor.
Lise öğrencileri ise bu konu hakkında kaygılı çünkü artık kendilerini bir deneme tahtası gibi görmeye başladı. Sınav sisteminin değişip değişmeyeceği, değişirse nasıl bir sistemin olacağı gibi soruların cevabı net bir şekilde verilemediği için öğrenciler büyük bir merak içerisinde. Ayrıca öğrenciler yeni sistemin daha iyi olup olmayacağı konusunda da çok kararsız. SBS sisteminden TEOG sistemine geçiş aşamasında birçok sorunla karşılaşılmıştı. Öğrenciler; bu sefer de YGS-LYS sisteminden 4 sınav sistemine geçiş aşamasında yine sorunlarla karşılaşılabileceğini düşünüyor. Eğer böyle bir sorunla karşılaşılırsa 2 milyona yakın öğrenci mağdur olacaktır. Öğrencilerin stresi yetmezmiş gibi üstüne bir de sınav sistemindeki sıkıntılar eklenirse, durum çok daha kötü bir hal alır.
Bütün bunlara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı hala sınav sisteminde ve müfredatta değişiklik planları yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na sormak gerek, bu kadar intihar eden, psikolojisi alt üst olan genç yetmedi mi? Öğrencilerden yana, parasız, laik ve bilimsel bir eğitim ve sınav sistemi yerine; şimdiki sistemden hiçbir farkı olmayan, önceki sistem gibi öğrencileri hayattan kopartan yeni bir sistem düşünülüyor. Bu yüzden değişiklik yapmanın hiçbir anlamı yok. Eğer daha 15-20 yaşında intihar ederek, kalp krizi geçirerek veya psikolojisi bozularak hayattan kopan gençlerin son bulmasını istiyorlarsa köklü değişiklikler gerekli. Öğrencilerin istediği sınav sistemi bilimden yana olan sınav sistemidir.
Berke Tuygun
TLB Yozgat İl Başkanı