Sabiha Gökçen 22 Mart 1913 yılında defterdar Hafız İzzet Bey ve Hayriye Hanım'ın çocukları olarak Bursa'da dünyaya gelmiştir. Anne ve babasını küçük yaşta kaybetmiş ve ağabeyi ile yaşamaya başlamıştır.
1925 yılında Atatürk'ün Bursa ziyareti sırasında Gökçen, Atatürk ile tanışmayı başarmıştır ve kendisine yatılı okula gitmek istediğini söyler. Atatürk Gökçen'in okuma aşkından çok etkilenir ve ağabeyinin de izniyle onu yanına alır.
Gökçen, Çankaya İlkokulu, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Lisesi'nde eğitim aldı. Daha sonra rahatsızlığı nedeniyle öğrenimini yarıda kesip Heybeliada ve Viyana'da tedavi gördü.
Bir süre Fransızca eğitimi almak için Paris'te bulundu.
1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla Atatürk kendisine "Gökçen" soyadını verdi.
3 Mayıs 1935 sabahı adını Atatürk'ün ismini verdiği Türk Kuşu'nun kuruluş gününde gösteriyi izleyen Sabiha Gökçen'in göklere olan tutkusu orada başlar ve Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girer.Daha sonra Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini alır.
Gökçen 7 erkek öğrenciyle birlikte Kırım gönderildi. Orada yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.
1936 yılında Eskişehir Askeri Hava Okulu'nda aldığı özel eğitimle pilot oldu. Eskişehir 1. Tayyare Alayı'nda bir süre staj yaptı burada avcı ve bombardıman uçaklarıyla uçtu.
1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanını da katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu murassa (iftihar) madalyası verildi. 30 Ağustos 1937'de askeri uçuş brövesi aldı.
1938'de Balkan devletlerinin daveti uzerine uçağıyla Balkan turu yaptı. Türkiye'ye dönüşünün ardından Türk Hava Kurumu Türk Kuşu 'na başöğretmen tayin edildi . 1955 yılına kadar bu görevi başarıyla sürdürdü.
1940 yılında Üsteğmen Kemal Esiner ile evlendi ve Esiner 'e kendi soyadını verdi.
1953 ve 1959 yıllarında davet üzerine ABD 'ye giden Sabiha Gökçen Türk toplumunu ve Türk kadınını tanıttı.
Uçuş kariyeri boyunca 22 farklı sivil uçak ve savaş uçağı ile uçma deneyimi yaşamış olan Sabiha Gökçen hayatının son uçuşunu 1996 yılında 83 yaşındayken onuruna verilen Amerika gezisinde gerçekleştirdi.
Hayatı boyunca Türk havacılığına büyük katkılarda bulunan ve Türk kadınının Dünya'daki statüsünü yükseltmek için çalışan Sabiha Gökçen'e başarılarından dolayı Türk Hava Kurumu, Uluslararasi Havacılık Federasyonu, Romanya Ordusu, ABD dahil olmak üzere çeşitli ordu, dernek ve kuruluşlardan toplam otuzun üzerinde nişan, liyakat madalyası, plaket ve bröve takdim edildi. Adı Uluslararası Sabiha Gökçen Havaalanı'na verilerek onurlandırıldı.
Cumhuriyet kadınının en iyi örneklerinden biri olan Sabiha Gökçen'i saygıyla anıyoruz.
Özlem Kutlu
TLB Kadıköy