Mutlulukların ve Felaketlerin Birlikte Güldürmesi

Sizlere hem dilinin akıcılığıyla hem de sürükleyici anlatımıyla bir solukta okuyacağınız bir kitap önerisinde bulunmak istiyorum.

Mutlulukların ve Felaketlerin Birlikte Güldürmesi

YAZAR

             Sizlere hem dilinin akıcılığıyla hem de sürükleyici anlatımıyla bir solukta okuyacağınız bir kitap önerisinde bulunmak istiyorum. Peyami Safa’dan Dokuzuncu Hariciye Koğuşu.

Kitapta hasta bir çocuğun çektiği yalnızlık, iç dünyası, masumiyeti, korkusu ve aşkı anlatılıyor. Peyami Safa’nın otobiyografisi olan bu romanda, dizindeki kemik rahatsızlığından dolayı 7 senedir hastanenin kasvetli havasını soluyan ana karakterimiz, Erenköy'de yaşayan ve uzaktan akrabası olan Paşa'nın kızı Nüzhet'e aşık olur. Ancak Nüzhet ile aralarında sınıf ayrımı vardır. Nüzhet zengin, hayat dolu, evin tek çocuğu olduğu için şımartılmış bir kızdır. Nüzhet, Peyami’den 4 yaş büyüktür fakat karakterimiz onun aksine çektiği acılardan dolayı olgunlaşmış, yokluğun ne olduğunu bilen birisidir.

Nüzhet ile evlenme hayali kuran karakterimiz için önünde fazlasıyla engel vardır. Paşa'nın karısı, kızının zengin ve otoriter bir doktor ile evlenmesini ister. Paşa ise karakterimizi çok sever. Lakin Paşa da kızının saadeti için Doktor ile evlenmesine razı gelir. Böylece karşımıza kitabımızın ana çatışması olan "Hasta çocuk-Nüzhet-Doktor Ragıp" üçgeni çıkar.

Bu karmaşa sırasında karakterimizin dizindeki hastalık gün geçtikçe kötüye gider. Şiddetli ağrılar, kabuslar peşini kovalar. Hem sevdiği insanı hem de bacağını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir.

         Kitapta "Hasta olmayanlar bizi ne kadar az anlayacaklar" der Peyami Safa. Evet belki o anki ruh halinin her zerresini anlamamız pek mümkün değil. Fakat sağlığımızın, yaşamanın, hayatın ne kadar kıymetli olduğunu anlayabiliyoruz.

Kitabımız karakterlerini ise kısaca şöyle inceleyebiliriz:

Hasta Çocuk (Anlatıcı): Romanın kahramanı ve ben merkezli anlatıcısıdır. Kesilme tehlikesi olan bacağından acı çeker.
Kuruntulu karamsar, hastalığın ve acıların çok erken olgunlaştırdığı birisidir. Hasta sakat ve olmayacak düşlerin peşinde koşan yozlaşmış bir karakterdir.

Nüzhet: Yerinde duramayan yaşam dolu, genç bir kızdır. Paşanın kumral saçlı ela gözlü tek çocuğudur. Ailesi tarafından ekonomik olarak sınıfsal durumlarının getirdiği birçok burjuva alışkanlık barındırmaktadır. Şımarıklığı hat safadadır.
Hasta çocuk ile bile gönül eğlendirmekten ve ona ümit vermekten çekinmeyen uçarı bir Paşa Kızı.

Paşa: Disiplinli, yardım sever ve dediğim dedik, inatçı bir adam.

Doktor Ragıp: Bakımlı ve kültürlü bir doktor. Kendine güven duyan bakımlı bir kişilik olarak önümüze çıkıyor.

Doktor Mithat: Yazarın doktoru.

Operatör: İnsanlığa faydalı olmaya çalışan ve bundan sürekli mutluluk duyan bir tıp adamı.

Sevginin insanlığa ait en güzel duygulardan birisi olmasını, doğallığı, kimi zaman hissettiğimiz korkuları, iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir kitap.

Şiddetle tavsiye edilir. İyi okumalar dilerim.

 

Aslıhan Doğan

TLB Ankara

Tarih:
Diğer Haberler