Koronavirüs Hakkında Yalanlar ve Gerçekler

Yaz aylarının gelmesine rağmen virüsün yayılmaya devam etmesi de bu yalanı çürüten hayattan bir kanıt olmuştur.

Koronavirüs Hakkında Yalanlar ve Gerçekler

Virüsten korunmak için sıcak şeyler yenmeli dondurma yenmemeli!
Virüsler sıcaktan etkilenebilir ancak bahsi geçen virüsün hangi sıcaklıkta üreyip hangi sıcaklıkta yok olduğu belli değil dolayısıyla sıcak yemeğin veya dondurmanın virüsü önleyeceği kesin değildir. Yaz aylarının gelmesine rağmen virüsün yayılmaya devam etmesi de bu yalanı çürüten hayattan bir kanıt olmuştur.

Virüs ilk kez Çin'de tüketilen yarasa çorbasından insanlara bulaştı!

Batı basınında haftalarca hedef alındı. Fakat basına servis edilen bu video gerçeği yansıtmamaktadır. Video 2016 senesinde Güney Pasifik’te çekilmiş bir videodur. Bu iddiaların çok fazla artması üzerine Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, “Çin mutfağında ve sofralarında kesinlikle yer almıyor” açıklaması yaptı.

Koronavirüs Çin'deki bir hayvan pazarından bulaştı!
Korona virüs iddialarından en önde gelen iddialardan biriside budur. Fakat bu bilgi de gerçeği yansıtmamaktadır. İstanbul Başkonsolosu Cui'nin bu iddiaya yanıtı, “Pazarda satılan deniz ürünleriyle alakası olmadığı tespit edilen bu virüsün, yasadışı yollarla satılan yabani hayvanlarla alakalı olduğu düşünülüyor. Fakat henüz kesin olarak hangi yabani hayvan olduğu tespit edilemedi.” şeklinde olmuştur. Ayrıca kanalizasyon örnekleri üzerinde yapılan son araştırmalar virüsün 2019 Aralık ayında İtalya’da, 2019’un Mart ayında İspanya’da var olduğunu göstermektedir.

Dışarıdan sipariş ettiğimiz gıdayla virüs bulaşması mümkün mü ?
Dışarıdan sipariş ettiğimiz gıdayı getiren kuryenin öksürme veya hapşırma yoluyla pakete bulaştırma riski bulunmaktadır. Bu nedenle virüs sürecinde yemeklerinizi evde yapmaya özen gösterin. Sipariş verecekseniz tavada ve mikrodalga fırında ısıtılabilir ürünleri sipariş etmeyi tercih edin. Salata ve benzeri yemekleri sipariş etmek daha çok riskli! Uzun nakliyat süreçleri sonucunda soframıza gelen sebze, meyveleri de iyice yıkadıktan sonra tükenmek gerekiyor.

Gün içinde üzerimize giydiğimiz kıyafetlerin virüs taşıma riski nedir?
Eğer bir hasta öksürme veya hapşırma yoluyla giysilere virüs damlacıkları bulaştırdıysa damlacıklar giysilerde kalır. Bu yüzden dışarıdan gelince kıyafetlerin dezenfekte edilmesi gerekir.

Bulaşıcı hastalıkların çoğu Çin'de çıkıyor!
Doğrusu ne demedikçe yalanların sonu gelmez. Koronavirüs'ten önce Hong Kong'da ortaya çıkan SARS salgını da vurgulanarak, hastalıkların sürekli olarak Çin'de çıktığına dair yaygın bir düşünce var ama örneklere aksini gösteriyor:
1. İspanyol gribi, ilk olarak 1918 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki askeri personelde tespit edilmiş.
2. Deli dana salgını, 1986’da İngiltere’nin güneyinde bir çiftlikte ortaya çıkmış.
3. Domuz gribi, 2009 yılında Meksika’daki domuz çiftliklerinde ortaya çıktı.
4. Koronavirüs ailesinin bir mensubunun yol açtığı MERS salgını ise Ortadoğu’da ve neredeyse yalnız “helal” gıda tüketilen Suudi Arabistan’da ortaya çıktı.
Örneklerde de görüldüğü gibi bulaşıcı hastalıklar her yerden, her ülkeden çıkabilir, ülkeleri değil virüsü dışlayalım.

İçilebilir Gümüş Zerrecikleri Koronavirüs’ü Yok Ediyor!

Bu iddia Amerikan evangelist televizyon şovmeni Jim Bakker’ın programında tavsiye edildi. Koloidal ya da bir sıvı içinde çözülmüş gümüş zerreciklerinin, Koronavirüs’ü 12 saat içinde öldürdüğünü iddia etti fakat daha sonra Covid-19 üzerinde denenmedigini itiraf etti. Sağlık yetkilileri bu sıvının herhangi bir sağlık sorununa iyi gelmediğini söylüyor. Tam tersi gümüş insan vücudunda bir işlevi olmayan bir metal olduğundan böbreklerde hasar, ciltte mavileşme ve nöbet geçirme gibi ciddi etkileri oluyor. Sakın denemeyin!

Sarımsak Yemek Virüse Yakalanmayı Engeller!

Özellikle sosyal medya üzerinden sarımsak yemenin bizi virüsten koruyacağına dair paylaşımlar yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu açıklamada sarımsağın mikroplara karşı etkili, sağlıklı bir gıda olduğu fakat Koronavirüs’e etki ettiğine dair hiçbir kanıt bulunamadığı yönünde. Genel olarak meyve ve sebze yemenin sağlıklı olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz ama belli bir gıdanın virüse karşı koruyucu olduğuna dair bir kanıt yok.

 

Tarih:
Diğer Haberler